«Μαύρο» 2012 για την Ελλάδα βλέπει και ο ΟΟΣΑ

Written By Oratios on 28 Νοε 2011 | 17:25

Κι άλλες δυσοίωνες προβλέψεις

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, η ύφεση θα φτάσει στο 6,1% φέτος στην Ελλάδα -έναντι προβλέψεων για ύφεση 5,5%-, περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 3% το 2012 και αναιμική ανάπτυξη, μόλις 0,5%, το 2013.

Ακόμη, το 2012, η ανεργία θα φτάσει στο 18,5% και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 7% του ΑΕΠ.


Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται πως η ελληνική οικονομία έπεσε βαθύτερα στην ύφεση το 2011, παρά την ανάκαμψη των εξαγωγών, καθώς η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίστηκε, οδηγώντας χαμηλότερα την εγχώρια ζήτηση και σε κατακόρυφη αύξηση την ανεργία.
Ο Οργανισμός αναφέρει πως η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2012, ενώ το ΑΕΠ προβλέπεται να αρχίσει να αυξάνεται το 2013 ωθούμενο από τις ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ενίσχυση της εξωτερικής ζήτησης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των επενδύσεων. «Η ουσιαστική οικονομική επιβράδυνση και η υψηλή ανεργία θα ωθήσουν τον πληθωρισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα», εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της και να σχεδιάσει περισσότερο ριζοσπαστικά έκτακτα μέτρα ώστε να διασώσει την οικονομία της Ευρωζώνης

«Η ΕΚΤ πρέπει να αγοράζει ομόλογα και να θέσει όριο στις αποδόσεις, ή κατώτατο όριο στην αξία των ομολόγων, έτσι ώστε οι αγορές να γνωρίζουν πως υπάρχει αντισυμβαλλόμενος που είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί σε αυτό το επίπεδο,» δήλωσε στο Dow Jones Newswires ο επικεφαλής οικονομολόγος Pier Carlo Padoan.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ΕΚΤ πρέπει να στοχεύσει στην συγκράτηση των διατραπεζικών επιτοκίων σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Ο Οργανισμός συμφωνεί με την άποψη πως οι τράπεζες της περιοχής χρειάζονται μεγάλης κλίμακας ανακεφαλαιοποίηση με πόρους του EFSF, ενώ αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση κρατικών χρεών μέσω του μόνιμου μηχανισμού (ESM) σημειώνει πως πρέπει επίσης να γίνεται σε εθελοντική βάση.


πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου