Παράπονα των Τούρκων για την Ελληνική γραφειοκρατία

Written By Creatore on 17 Ιαν 2011 | 00:38

«Φρένο» στις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα βάζουν τα ανυπέρβλητα συχνά εμπόδια γραφειοκρατικού χαρακτήρα.  Αυτό επισημάνθηκε από επιχειρηματίες και οι πολιτικούς της γειτονικής χώρας στο 2ο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που έγινε στην Κομοτηνή. Τονίστηκε μάλιστα ότι αν ξεπεραστούν θα «ανοίξει ο δρόμος» και για την «εκτίναξη» των διμερών εμπορικών σχέσεων στα επίπεδα των 10 δισ. δολαρίων.



Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής που εκτίμησε πως "μοχλοί" ανάπτυξης ανάμεσα στα δύο κράτη μπορούν να αποτελέσουν οι υπό κατασκευή οδικοί άξονες στα Βαλκάνια. Ο Έλληνας υφυπουργός, όμως, κατέστησε σαφές πως σε ορισμένα θέματα, όπως αυτό της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα, δεν τίθεται ζήτημα ικανοποίησης του αιτήματος, λόγω της συνθήκης Σένγκεν.
"Όταν μία Ελληνική τράπεζα εξαγοράζει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του μεγέθους της Finansbank, θα πρέπει να μπορεί και μία Τουρκική να πραγματοποιήσει το αντίστοιχο στην Ελλάδα ή η Ziraat Bank να δύναται να αναπτύξει, αν το επιθυμεί, εκατοντάδες υποκαταστήματα", είπε ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας κι Εμπορίου.
Ο Nihat Ergun είπε  πως οι δύο χώρες δεν έχουν την πολυτέλεια να μην βελτιώσουν τις σχέσεις τους και ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική πως το Αιγαίο θα γίνει μία θάλασσα ειρήνης και τη θέση των πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων, θα πάρουν επιβατηγά αεροπλάνα και σκάφη.
Αναφερόμενος στον όγκο του διμερούς εμπορίου εκτίμησε πως κινείται στα 3 δισ. δολάρια. Επισήμανε όμως, ότι είναι μικρός για τις δυνατότητες των δύο οικονομιών και εκτίμησε πως ο στόχος είναι αρχικά να φτάσει τα 5 δισ. δολ., και μεσοπρόθεσμα στα 10 δισ. δολάρια.
Ο κ. Πεταλωτής τόνισε  ότι "το Ερζερούμ δείχνει τον τρόπο και το δρόμο να αποτινάξουμε όποια κατάλοιπα καχυποψίας" και απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο άνω των 400 Ελλήνων και κυρίως Τούρκων επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων, προσθέτοντας ότι η φράση του πρωθυπουργού να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία ισχύει πολύ για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ΕλλάδοςΓιώργος Κασσιμάτης, ανέφερε ότι το παρελθόν δεν πρέπει να σκιάζει το μέλλον μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ υπάρχει μεγάλο απόθεμα δυναμικής στις ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις, που παραμένει αναξιοποίητο.
Ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Παν. Κουτσίκος, ανέφερε πως οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία, βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων, ανέρχονται στα 6,2 δισ. ευρώ, αλλά ανεπίσημα εκτιμώνται σε 7 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι Τουρκικές στην Ελλάδα είναι  μόλις 30 εκ. δολάρια. Οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη γειτονική χώρα φτάνουν τις 340 (εκτιμήσεις από Τουρκικής πλευράς τις ανεβάζουν σε πάνω από 410) με το 80% αυτών να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, 10% στη Σμύρνη και το εναπομείναν αλλού.

Πηγή: imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου