Ανεργία άνω του 12 ,5% το 2011

Written By Oratios on 15 Φεβ 2011 | 14:49


Αύξηση της ανεργίας άνω του 12,5%, μείωση των πραγματικών αμοιβών κατά 5% και μείωση του ΑΕΠ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ή και περισσότερο προβλέπει σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.Δεδομένων των στοιχείων στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2010-2011, η Τράπεζα της Ελλάδος συστήνει στην κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο σημειώνεται ότι απέτρεψε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση, και επέσπευσε την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών που καθυστερούσαν επί δεκαετίες...

«Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο πολύ σημαντική ήταν επίσης και η συνεισφορά της ΕΚΤ, με τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, την αγορά ομολόγων και την αποδοχή τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου ως ενεχύρου, ανεξαρτήτως πιστοληπτικής διαβάθμισης», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Όπως εκτιμάται, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 3% το 2011, χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερη μείωση. Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η ύφεση είχε άμεσες και έντονες επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανεργία, καθώς εκτιμάται ότι η απασχόληση μειώθηκε κατά περίπου 2,5% το 2010, που σημαίνει απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας.

Η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει ότι το 2010 υπήρξε μείωση κατά 9% των πραγματικών μέσων αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας και εκτιμά ότι θα μειωθούν περαιτέρω 5% το 2011 με την πιθανότητα σταθεροποίησής τους το 2012.

Η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων το 2010 αντανακλά και την επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 4,7%, που εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά και θα διαμορφωθεί γύρω στο 2,2%, ενώ το μέσο επίπεδο του πυρήνα του πληθωρισμού προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 1%.

Δράσεις για μείωση ελλείμματος

Δημοσιονομική προσαρμογή με έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της μείωσης της σπατάλης του Δημοσίου είναι το πρώτο μέτωπο που συστήνει παρεμβάσεις η Τράπεζα της Ελλάδος.

Εκτιμά ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος πρέπει να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και να στηριχθούν στην ευρεία συναίνεση της κοινωνίας και στο πλαίσιο αυτό συστήνει ακόμη ταχύτερη προσαρμογή από αυτή που θα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει το Μάρτιο η Κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014.

Προτείνει επίσης τον περιορισμό δαπανών φορέων της γενικής κυβέρνησης με αναδιαρθρώσεις και δομικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και την παύση λειτουργίας των μη αναγκαίων φορέων του Δημοσίου.

Συστήνει ακόμα τη θέσπιση αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων για το ύψος και το ρυθμό μεταβολής βασικών δημοσιονομικών δεικτών. Τέλος εκτιμά ότι καθοριστική συμβολή στη μείωση του Δημόσιου Χρέους είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Ωστόσο, θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω δεν αρκούν για να περιορίσουν τη δυναμική του Χρέους. Για το λόγο αυτό απαιτείται η επίσπευση της ανάπτυξης. Εκτιμά ότι όσο πιο γρήγορα και σωστά προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα η οικονομία θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την εφαρμογή σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ανατρέψουν παρωχημένες δομές. Το πλέγμα αυτό των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών συνθηκών στις αγορές και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμά ότι το 2011 θα είναι η χρονιά των μεγάλων και σύνθετων προκλήσεων. Αυτό επειδή οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την περαιτέρω διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αρχίσουν σταδιακά να απεξαρτώνται από τη χρηματοδότηση που τους παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα। Η χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα αναμένεται να σημειώσει μηδενικό ή αρνητικό ρυθμό μεταβολής,


cosmo

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου