Στο φως έγγραφα που "καίνε" τον Άκη για τα υποβρύχια

Written By Oratios on 20 Φεβ 2011 | 14:30


Διαπλοκής το ανάγνωσμα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου του απλού πολίτη, ο οποίος διαβάζει τα έγγραφα που είδαν σήμερα το «φως» της δημοσιότητας από καταθέσεις ανθρώπων-κλειδιά στην κατά τα άλλα «σκοτεινή» υπόθεση της συμφωνίας για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων από την Ελλάδα, όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Real News ο τότε ισχυρός άνδρας της κοινοπραξίας που κατασκεύαζε και προωθούσε τα γερμανικά υποβρύχια, HDW/Ferrostaal, Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν, καθώς και ο Έλληνας εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, ο οποίος εκπροσωπούσε επίσημα τη Ferrostaal στην χώρα μας, καίνε με τις καταθέσεις τους στην υπόθεση τον Άκη Τσοζατζόπουλο, αφού εκθέτουν την άμεση σχέση που είχε ο ίδιος με τον Γιάννη Μπέλτσιο στην εξαγορά των υποβρυχίων...

"Κάποιος που ίσως μας φανεί χρήσιμος"

Στις καταθέσεις-ντοκουμέντα όπως τα δημοσιεύει η εφημερίδα, ο Χάουν δηλώνει ευθέως ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος σύστησε στους Γερμανούς τον Γ. Μπέλτσιο, παρουσιάζοντάς τον ως «κάποιον που ξέρει πολύ κόσμο και που ίσως φανεί χρήσιμος»! Και συνεχίζει ο πρώην ισχυρός άνδρας της HDW/Ferrostaal, λέγοντας ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος γνώριζε τον Γ. Μπέλτσιο από πολύ παλιά από το ΠΑΣΟΚ και πως «παράλληλα με την Dolmarton (εταιρεία με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους που παρείχε επ’ αμοιβή συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Ferrostaal), ενεργοποιήθηκε και το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Μπέλτσιου». Καταλήγει, δε, ομολογώντας ότι τους Γερμανούς τους «ενδιέφεραν απλώς οι διασυνδέσεις που είχε ο κ. Μπέλτσιος με ορισμένα πρόσωπα», χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζει.

Ως εκ τούτου, η κατάθεση του Χάουν εκθέτει στα μάτια του λαού την άμεση σχέση που είχε ο τότε Έλληνας υπουργός Άμυνας με τον Γιάννη Μπέλτσιο και τον ρόλο που εκείνος κλήθηκε να διαδραματίσει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Γερμανούς.

"Τον πλήρωσα 1 εκατ. ευρώ"

Το ίδιο καυστική για τον Άκη Τσοχατζόπουλο αποδεικνύεται όμως και η κατάθεση του Μιχάλη Ματαντού, τότε διαχειριστή της εταιρείας Marine Industrial Enterprises. Ο τελευταίος λέει στην κατάθεσή του για τον Γ. Μπέλτσιο ότι ο ρόλος του ήταν «να σιγουρευτεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στην οργάνωση». Στη συνέχεια αποκαλύπτει την αμοιβή που έλαβε ο κ. Μπέλτσιος μέσω της Marine Industrial Enterprises για τις «υπηρεσίες» του, λέγοντας ότι τον Μάρτιο του 2000 πλήρωσε τον Μπέλτσιο ένα εκατομμύριο ευρώ. Και προσθέτει ότι ούτε καν γνώριζε τον λόγο που ο Μπέλτσιος έλαβε αυτά τα λεφτά και πως ο ίδιος πίστεψε απλά ότι επρόκειτο για κάποια «επιτυχημένη δουλειά» που έφερε εις πέρας.

Τα λεγόμενα του Ματαντού συμπίπτουν με τη λίστα των 55 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δημοσιεύσει το γερμανικό περιοδικό Spiegel για την υπόθεση της Ferrostaal, η οποία διώκεται από τις γερμανικές Αρχές, όπου φαίνεται τον Μάρτιο του 2000 να υπάρχει πληρωμή προς κάποιον με τα αρχικά «Y.B.» (Yannis Beltsios) ύψους ενός εκατ. ευρώ. Επισημαίνει επίσης ότι πληρώνοντας εκείνος μέσω της Marine Industrial Enterprises τα χρήματα στον Μπέλτσιο, σήμαινε ότι τα λεφτά τα έδινε η Ferrostaal και πως, όπως του εξήγησαν τότε, στη συνέχεια θα τα έπαιρνε πίσω από τους Γερμανούς.

Η σημασία των εκλογών της 9ης Απριλίου

Όπως γίνεται αντιληπτό το χρονικό σημείο του Μαρτίου του 2000 είναι κομβικό. Και αυτό γιατί στις 9 Απριλίου έγιναν στην Ελλάδα εθνικές εκλογές και προφανώς οι Γερμανοί ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι «δεν θα χάλαγε η δουλειά» αν άλλαζε η κυβέρνηση και ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν ήταν πλέον υπουργός Άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι στη Γερμανία, οι αμοιβές προς το εξωτερικό ήταν νόμιμες μέχρι το 1999. Το «αλισβερίσι» ωστόσο της Ferrostaal με την Ελλάδα και τον κ.Μπέλτσιο, τον οποίο ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος σύστησε στους Γερμανούς, έγινε το 2000. Έτσι οι αμοιβές αυτές κρίθηκαν παράνομες από τις γερμανικές Αρχές και η Ferrostaal διώκεται σήμερα από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Ούτε κουβέντα βέβαια για τη χώρα μας, αφού η λήψη τέτοιων αμοιβών από το εξωτερικό ουδέποτε ήταν νόμιμη.



















Τα έγραφα από τις καταθέσεις Χάουν και Ματαντού όπως δημοσιεύονται στην εφημερίδα Real News

Η άλλη πλευρά

Ο Γιάννης Μπέλτσιος από την πλευρά του, με εξώδικο που έστειλε στην Real News, ισχυρίζεται πως δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση, χαρακτηρίζει συκοφαντικό προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας που τον παρουσίαζε ως «ταμία του Άκη», αρνείται ότι έλαβε ποτέ το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ και λέει ότι «δεν λειτούργησε, ούτε ήταν ποτέ αντιπρόσωπος οποιουδήποτε προσώπου ή οποιασδήποτε εταιρείας» και πως «ούτε είχε τη δυνατότητα, τυπική ή ουσιαστική, να επηρεάζει τις προμήθειες στρατιωτικού υλικού».

Την σχέση του με τη Ferrostaal την αποδίδει σε συνεργασία που είχε με την εταιρεία στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και πως υπάρχει σχετική γραπτή συμφωνία που κατατέθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ και καταβλήθηκαν και οι φόροι που αντιστοιχούσαν σε αυτή. Η σύμβαση, όπως λέει ο κ. Μπέλτσιος, αφορούσε αποκλειστικά τους τομείς τεχνολογίας συγκοινωνιών, έργων υποδομής, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και ενέργειας. Και προσθέτει ότι βασική αιτία στην ανάθεση αυτών των έργων ήταν η παραμονή του στην άλλοτε Δυτική Γερμανία επί 10 χρόνια και οι σπουδές του στο πανεπιστήμιου του Άαχεν. Αρνείται, τέλος, ότι γνωρίζει τον Μιχάλη Ματαντό.

Αλλά...

Ο τελευταίος βέβαια τον διαψεύδει μέσω της κατάθεσής του λέγοντας: «Τον κ. Μπέλτσιο μου τον σύστησε ο κ. Χάουν το 1998. Ήταν σε κάποια κοινωνική εκδήλωση και ο Μπέλτσιος μου συστήθηκε ως φίλος της εταιρείας. Ο Γιάννης Μπέλτσιος ήταν πολιτικός μηχανικός και σύμβουλος μια θυγατρικής της Ferrostaal, της DSD».

Διαπλοκής το ανάγνωσμα δηλαδή। Δεν συμφωνείτε;…

newsday

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου