Στο δικαστήριο όσοι "δεν πληρώνουν, δεν πληρώνουν" - Εβδομάδα νέων κινητοποιήσεων

Written By Oratios on 7 Φεβ 2011 | 11:54


Αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα θα αποτελεί η άρνηση των επιβατών να πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου, ενώ σύντομα θα οδηγούνται στο δικαστήριο, σύμφωνα με τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη (09/02) από τον υπουργό Μεταφορών, Δ. Ρέππα, στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών. "Πλούσια" σε κινητοποιήσεις αυτή η εβδομάδα. Απεργούν ιατροί του ΙΚΑ, στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς, κλειστά παραμένουν τα φαρμακεία, ενώ και οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους. Μέχρι τώρα, οι λαθρεπιβάτες των αστικών συγκοινωνιών τιµωρούνται µόνο µε διοικητικό πρόστιµο, το οποίο ανέρχεται στο 60πλάσιο της τιµής του εισιτηρίου που δεν πλήρωσαν. Με βάση τις πρόσφατες αυξήσεις των εισιτηρίων, η λαθρεπιβίβαση σε αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ και τραµ επισύρει πρόστιµο ύψους 72 ευρώ, ενώ στο Μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδροµο το ύψος του προστίµου ανεβαίνει στα 84 ευρώ...

Έρχεται το Σώμα Ελεγκτών Κομίστρου

Σύμφωνα με τα “Νέα” (07/02), όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, ο εντοπισμός των παραβατών θα αποτελεί αρμοδιότητα του Σώματος Ελεγκτών Κοµίστρου, το οποίο θα απαρτίζεται πλέον από ένστολους εργαζόµενους και θα αναλάβει δράση αµέσως µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου.

Την ίδια στιγµή, µε άλλη νοµοθετική ρύθµιση του υπουργείου Υποδοµών θα αντιµετωπιστεί και το φαινόµενο της άρνησης πληρωµής διοδίων στις εθνικές οδούς απότους οδηγούς.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η άρνηση πληρωµής των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών και η άρνηση πληρωμής των διοδίων δεν µπορούν να αντιµετωπιστούν ενιαία, καθώς στην πρώτη περίπτωση αποκλειστικός δικαιούχος είναι το κράτος (σε αυτό ανήκουν οι συ γκοινωνιακές ?ΕΚΟ), ενώ στη δεύτερη περίπτωση δικαιούχοι είναι κατά βάση ιδιωτικές κοινοπραξίες.

Νέα εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων

Ακινητοποιημένα από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας (07/02) τα μπλε λεωφορεία, ενώ νέα στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό την Τρίτη (08/02).

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι θα κάνουν γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Κατεβασμένα τα ρολά στα φαρμακεία

Κλειστά θα παραμείνουν από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη (07 - 09/02) τα φαρμακεία όλης της χώρας, ενώ του Πειραιά έως την Πέμπτη (10/02).

Εξαιτίας των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών οι ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν αντιϊκά φάρμακα από τα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων και από τα Κέντρα Υγείας και μόνον με την επίδειξη της ιατρικής συνταγής εφόσον δεν μπορούν να τα πάρουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Απεργούν και οι Ιατροί του ΙΚΑ

Εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από τη Δευτέρα (07/02) έως την Παρασκευή (11/02) κήρυξαν οι ιατροί του ΙΚΑ, που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας.

Όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή (04/02), θα συνεδριάζουν καθημερινά για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους και την εν γένει στάση τους, ενώ κατηγορούν το Υπουργείο Υγείας, ότι προωθεί απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Υπενθυμίζεται, ότι οι γιατροί του ΙΚΑ ήδη είχαν κηρύξει απεργία από την 1η Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή (04/02).

“Δε θα κάνουμε πίσω – Θα ήταν ευτελισμός της Πολιτείας η απόσυρση του νομοσχεδίου”, απάντησε ο υπουργός, Ανδ. Λοβέρδος, στις νέες κινητοποιήσεις.

Στους δρόμους οι αγρότες της Λάρισας

Μετά από σχετική απόφαση της πανελλήνιας επιτροπής αγροτών Ελλάδας, η επιτροπή αγροτών νομού Λάρισας απευθύνει προσκλητήριο προς τους αγρότες της περιοχής, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, η οποία θα ξεκινήσει μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας (07/020 με προσυγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων στον κόμβο Γυρτώνης.

Ανάλογα με την συμμετοχή θα υπάρξει και ανάλογη απόφαση, προκειμένου εν συνεχεία τα αγροτικά μηχανήματα να πορευτούν προς τα διόδια Μακρυχωρίου, με στόχο να σηκώσουν τις μπάρες των διοδίων, οι οποίες θα μείνουν ανοιχτές καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής των αγροτών.

Ωστόσο η κεντρική εισήγηση και ο προσανατολισμός είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι। Τα αγροτικά μηχανήματα θα παραταχθούν και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος.


cosmo

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου