Παχύσαρκος ένας στους δέκα ενήλικες παγκοσμίως

Written By Black Hole on 4 Φεβ 2011 | 15:49


Ένας στους δέκα ενήλικες παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με έρευνα του Imperial College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που στηρίχτηκε στη συλλογή στοιχείων για το Δείκτη Μάζας Σώματος, τη χοληστερίνη και την υψηλή πίεση, από το 1980 έως το 2008.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση “Τhe Lancet”, τα στοιχεία έδειξαν, ότι η υψηλή πίεση και η χοληστερίνη μειώθηκαν στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ η παχυσαρκία αυξήθηκε γενικώς σε όλο τον κόσμο.

Το 2008, το 9,8% των αντρών και το 13,8% των γυναικών παγκοσμίως ήταν παχύσαρκοι, δηλαδή είχαν ΔΜΣ άνω των 30. Tα αντίστοιχα ποσοστά το 1980 ήταν 4,8% και 7,9% αντίστοιχα.

Τον υψηλότερο ΔΜΣ στον κόσμο έχουν οι νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού (34-35 κατά μέσο όρο), το οποίο είναι ως και 70% υψηλότερος από άλλες χώρες στη νοτιοανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.

Από τις ανεπτυγμένες χώρες, την μεγαλύτερη αύξηση του ΔΜΣ εμφάνισαν οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία για τις γυναίκες και η Βρετανία και η Αυστραλία για τους άντρες.

Η μικρότερη αύξηση του γυναικείου ΔΜΣ καταγράφηκε στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία. Η Ιταλία και η Ελβετία είχαν και την μικρότερη αύξηση στους άντρες την ίδια περίοδο.

cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου