HP TouchPad: Το αντίπαλο δέος του iPad!

Written By Homosapien on 12 Φεβ 2011 | 17:13



Το είχε πει και το έκανε: η HP μπήκε δυναμικότατα και με νέο αέρα στη νέα αγορά των συσκευών τύπου ταμπλέτας, το όνομα αυτής: HP TouchPad.

Η HP πέρυσι ανακοίνωσε την εξαγορά της πρώτης σχεδόν εταιρείας (γιατί υπήρχε και η Psion τότε) που ξεκίνησε τα μηχανάκια παλάμης, δηλαδή την Palm, η οποία ανέπτυσσε το δικό της Λειτουργικό Σύστημα ή αγγλιστί (και εν συντομία) «OS» -ένα από τα δύο πρώτα για φορητές συσκευές παγκοσμίως, καθώς και δικές της συσκευές. Κατά την ανακοίνωση της εξαγοράς το 2010, η HP είχε δηλώσει ευθαρσώς, ότι όχι μόνο θα εισέλθει στην αγορά των ταμπλετών, αλλά θα μπει δυναμικά και με «άγριες» διαθέσεις, αρκεί να περιμένουμε μέχρι να είναι έτοιμη να το ανακοινώσει....

Η στιγμή ήρθε και η HP «βρυχήθηκε» εντονότατα, με νέο OS πολλά υποσχόμενο, μία συσκευή ταμπλέτα και δύο κινητά τηλέφωνα. Το show φυσικά ήταν η ταμπλέτα, χωρίς σαφώς να μειώνεται η σημασία των δύο τηλεφώνων, αλλά, όπως και να το κάνουμε, η μόδα και η τάση είναι πλέον προς τις ταμπλέτες, με τα κινητά τηλέφωνα να ακολουθούν (και οι υπολογιστές -κυρίως τα netbook- να ακολουθούν τελευταία, κατά-ιδρωμένα και στα «τελευταία» τους).

Το HP TouchPad σίγουρα ταράζει τα νερά της βιομηχανίας. Μια «ταραχή» λίαν ευπρόσδεκτη, αφού η ταμπλέτα είναι ένα μικρό διαμάντι θα λέγαμε, τουλάχιστον στα χαρτιά.
Ξεκινώντας από την οθόνη, η οποία είναι 9.7 ιντσών και ανάλυσης 1024×768, έχουμε μια πάρα πολύ καλή ποιότητα απεικόνισης, ανάγνωσης κειμένου και προβολής φωτογραφιών / βίντεο. Όλα αυτά όμως βασίζονται στην «καρδιά» του συστήματος και κατά πόσο «δυνατή» είναι αυτή: Snapdragon δύο πυρήνων με ταχύτητα 1.2GHz (APQ8060) λέγεται η καρδιά, με άμεση και ταχύτατη επίδοση. Η εσωτερική μνήμη είναι 16GB/32GB (δύο μοντέλα), διαθέτει γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, πυξίδα, εμπρόσθια κάμερα των 1.3 MPixel (με υποστήριξη βίντεο συνδιαλέξεων), ασύρματη δικτύωση Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR (aGPS και 3G στο ένα μοντέλο), κεντρική μνήμη 1GB RAM (ούτε υπολογιστής να ήταν!) και τέλος, ένα ζευγάρι στερεοφωνικών ηχείων.
Από πλευράς περιβάλλοντος, η ονομασία του είναι «webOS 3.0», δείχνει τρομερά ελκυστικό αισθητικά, με ομαλότατη ροή στη χρήση (εικονίδια, σερφάρισμα), εύκολο χειρισμό (απόκριση αφής, εικονικό πληκτρολόγιο), ενώ προσφέρονται και νέες τεχνολογίες (για ταμπλέτες), όπως ασύρματη εκτύπωση (χωρίς καλώδια δηλαδή), Virtual Private Network, υπηρεσίες ανταλλαγής / αποθήκευσης αρχείων στο Διαδίκτυο (Dropbox, Box.net), Google Docs και QuickOffice (με λίγα λόγια τα συστατικά για την τοποθέτηση ενός netbook στο πατάρι / χρονοντούλαπο της ιστορίας).

Πέραν των παραπάνω, έχει μια θύρα microUSB 2.0 για σύνδεση με υπολογιστή αλλά και φόρτιση μπαταρίας (των 6300mAh), έξοδο 3.5 χιλιοστών «καρφί» ακουστικών / μιρκροφώνου, ενώ το βάρος είναι μόλις στα 740 γραμμάρια.
Αρχικά θα διατεθεί το μοντέλο μόνο με Wi-Fi, εν συνεχεία όμως θα λανσαριστεί μοντέλο με 3G δικτύωση και λίγο αργότερα 4G. Το πρώτο μοντέλο του HP TouchPad θα βρίσκεται στα καταστήματα το καλοκαίρι, ωστόσο, δυστυχώς, δεν ανακοινώθηκε τιμή ή τουλάχιστον ένα «φάσμα τιμής», αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πλέον το τοπίο της τεχνολογίας δεν είναι το «αυστηρό» και «απόλυτο» στις επιλογές που προσφέρονται στον σύγχρονο χρήστη: netbook και μικρά laptop, δεν απαρτίζουν τις μοναδικές καταναλωτικές προτάσεις. Οι ταμπλέτες είναι εδώ πια, από πολλές εταιρείες και φυσικά είναι το μέλλον (εκτός από το «νέο» παρόν).

 Zougla.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου