Διαρροή – βόμβα: Προμηθευτήκαμε 60 “τυφλά” F16!!

Written By Black Hole on 27 Μαρ 2011 | 12:26

Η Ελλάδα προμηθεύτηκε παρτίδα από αμερικανικά F16 που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Wikileaks που φέρνει στο φως η Καθημερινή.

Τη συμφωνία για τα 60 F16...

είχε υπογράψει το 2000 ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και ήταν ύψους 2 δισ. δολαρίων.


Τα αεροσκάφη ήταν της εταιρείας Lockheed Martin ενώ το σύστημα αυτοπροστασίας τους ήταν άλλης αμερικανικής εταιρειάς, της Raytheon.

Τα αεροσκάφη παραλαμβάνονται το 2003 και από την αρχή το σύστημα αυτοπροστασίας δεν λειτουργεί, αν και είναι απολύτως απαραίτητο καθώς χωρίς αυτό το αεροσκάφος δεν έχει κανέναν τρόπο να αντιμετωπίσει οποιουδήποτε είδους επίθεση και ειναι – όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται – τυφλό.

Εννιά χρόνια μετά την παραγγελία, το πρόβλημα ακόμη να λυθεί, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του Wikileaks.

Στο τηλεγράφημα της 4ης Νοεμβρίου του 2009 ο αμερικανός πρέσβης ενημερώνει το Στειτ Ντιπάρτμεντ για το “παράπονα” του υπουργού Άμυνας.

“Ο υπουργος παραπονιέται για ένα πρόβλημα που έχει το σύστημα αυτοπροστασίας στο Peace Xenia III F16 και ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη” αναφέρει το τηλεγράφημα που συμπληρώνει ότι το πρόβλημα προέκυψε λόγω των διαπραγματεύσεων που έχουν διακοπεί μεταξύ της αμερικανικής Raytheon και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας και έτσι “κάνενα από τα αεροσκάφη δεν έχει εγκατεστημένο σύστημα αυτοπροστασίας”.

Σύμφωνα με τις ίδιες ενημερώσεις ο πρέσβης ρωτά τον υπουργό Βενιζέλο αν ευσταθεί ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται την αγορά Eurofighter. “Μην ακούτε αυτά που γράφονται γιατί είναι ανακριβή”, απαντά ο υπουργός λέγοντας ότι δεν έχουν παρθεί αποφάσεις.

Ο πρέσβης στην ενημέρωση προς το Στειτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι η συμφωνία με τη Raytheon είναι εμπορική και όχι διακρατική οπότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει μεγάλα περιθώρια παρέμβασης. Παράλληλα προειδοποιεί τις ΗΠΑ οτι το πρόβλημα αυτό θα αποτελέσει επιχείρημα για την ελληνική κυβέρνηση να στραφεί προς τα Eurofighter σε επόμενη αγορά.

24gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου