Μία στις τρεις επιχειρήσεις μειώνει τους μισθούς!

Written By Oratios on 1 Μαρ 2011 | 20:52

Έντονο «φλερτ» με τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Την πρόθεσή τους να κάνουν χρήση του νέου εργαλείου των επιχειρησιακών συμβάσεων με μειωμένες αμοιβές μέσα στο 2011 εξέφρασαν μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας People for Business, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 10 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου 2011, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 145 εταιρειών...


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

- Το 40,9% των εταιρειών θεωρεί την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων απαραίτητη επιλογή για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας
- Το 45,4% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η καθιέρωση των επιχειρησιακών συμβάσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση
- Το 45,45% των στελεχών ανθρωπίνου δυναμικού πιστεύει ότι οι μειώσεις μισθών θα οδηγήσουν σε σύγκρουση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων. Ωστόσο, το 59% των επιχειρήσεων τάχθηκε κατά των επιχειρησιακών, ενώ εν αναμονή είναι το 13%,

«Στις μικρές επιχειρήσεις, που οι σχέσεις είναι οικογενειακές και φιλικές, το ποσοστό είναι μικρότερο. Υπάρχει μεγαλύτερη δυσκαμψία στην εφαρμογή τους, λόγω των σχέσεων, που είναι ευαίσθητες και εύκολο να διαταραχθούν, γι' αυτό και υπάρχει μεγαλύτερος σκεπτικισμός» δηλώνει η κα. Ρεβέκκα Πιτσίκα, γενική διευθύντρια της People for Business.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας, υπό την πίεση της Τρόικας, λαμβάνει μέτρα για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να υπογράψουν περισσότερες ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειωμένες αμοιβές. Σύμφωνα με το τελεσίγραφο της Τρόικας, αν δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή τους έως τον Ιούνιο, θα τροποποιηθεί ο νόμος. Ήδη, κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεχυθεί στις περιφέρειες, διαφημίζοντας τις επιχειρησιακές, ενώ θα επιταχυνθει η διαδικασία έγκρισης στο Πρωτοδικείο των σωματείων που θα υπογράψουν συμβάσεις με μειωμενους μισθούς.

Συγχρόνως, το υπουργείο παίρνει μέτρα για να δυσκολέψει στην πράξη τη διαδικασία έγκρισης των κλαδικών συμβάσεων. Θα απαιτείται δηλαδή έκθεση, που να δικαιολογεί την επέκταση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (δεν δικαιολογούνται οι "αντιμνημονιακές αυξήσεις πάνω από 1,7%"), ενώ θα αλλάξει η σύνθεση και του συμβουλίου που προεγκρίνει τις κλαδικές.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, παρότι η κυβέρνηση μιλά για αναβάθμιση του ανωτάτου συμβουλίου εργασίας, θα "αναβαθμιστεί" μόνο ο ρόλος των εργοδοτικών φορέων που θα αποφασίζουν για τις κλαδικές. Επισήμως, η υπουργός Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι εμμένουν στη διατήρηση του δικαιώματος επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Ωστόσο, στην πράξη, στο γραφείο της κας. Κατσέλη σωρεύονται περίπου 40 κλαδικές, που δεν έχουν πάρει έγκριση.

Η Λούκα Κατσέλη ήδη επέστρεψε ανυπόγραφη τη σύμβαση του συνδέσμου επιχειρήσεων επανδρωμένων υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία προβλέπει για τους απασχολούμενους στις χρηματαποστολές, λόγω της φύσης της ειδικότητάς τους (επικινδυνότητα), αυξήσεις 5% αναδρομικά για το 2010, παρότι το ανώτατο συμβούλιο εργασίας είχε γνωμοδοτήσει θετικά.

Αυτήν την ώρα εκκρεμούν για υπογραφή (ώστε να κηρυχθεί υποχρεωτική η εφαρμογή τους) 30 συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανάμεσα στις οποίες πολλές προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς έως 4%, όπως είναι των διπλωματούχων ξεναγών, των τεχνικών τηλεόρασης και κινηματογράφου, των μουσικών και τραγουδιστών, των εργοδηγών-μηχανοδηγών, των εργατοτεχνιτών απορρυπαντικών, λιπασμάτων κ.ά.

Πάντως, άλλες οκτώ συμβάσεις -ανάμεσά τους η σύμβαση των ξεναγών Κρήτης και Θήρας, των εργαζομένων στις κινηματογραφικές επιχειρήσεις, των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης, των εργαζόμενων στον κλάδο αμμοβολών, των μισθωτών ξένων αεροπορικών εταιρειών, εκπαιδευτικών ΙΕΚ και των εργαζόμενων σε παιδικούς σταθμούς- που προέβλεπαν μεγαλύτερες αυξήσεις έως 2,6%, επεστράφησαν ανυπόγραφες, με σκοπό τη λεπτομερέστερη διερεύνηση των όρων των συμβάσεων.

Κόντρα στην επιδημία μείωσης μισθών, οι έμποροι ετοιμάζονται να υπογράψουν με το σύλλογο εμποροϋπαλλήλων κλαδική σύμβαση, που προβλέπει
«ψυχολογικές» αυξήσεις 1,7%, ενώ στο στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΣΕΒ, που τάσσεται κατά των περικοπών στις αμοιβές, κινήθηκαν και κάποιες επιχειρήσεις που υπέγραψαν επιχειρησιακές συμβάσεις με αυξήσεις, όπως ο Παπαστράτος (1,7%) και η εταιρεία μεταλλευμάτων «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» στη Χαλκιδική (3%).

Το δεύτερο μέτρο που θα συμβάλλει στην υπογραφή των επιχειρησιακών -η επιτάχυνση της έγκρισης σύστασης επιχειρησιακών σωματείων από τα πρωτοδικεία- σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, καθώς, μέσα στο χάος της δικαστικής διαδικασίας, χρειάζονται οκτώ μήνες για να καθοριστεί δικάσιμος και να εκδοθεί απόφαση. Ενδεικτικό είναι ότι δεν μπορούν καν να διαχωρίσουν τις αιτήσεις που αφορούν εργατικά σωματεία.

Μάλιστα, τα στοιχεία που έδωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Τρόικα -προφανώς για να την καθησυχάσει- ότι έχουν υποβληθεί 600 αιτήσεις για ίδρυση σωματείων, είναι τουλάχιστον... παραπλανητικά, καθώς οι αιτήσεις αφορούν στην ίδρυση κάθε μορφής σωματείου -φιλοζωικού, αθλητικού, πολιτιστικού κ.ά.


protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου