Γιατί οι ενήλικες πρέπει να πίνουν γάλα;

Written By Oratios on 4 Μαρ 2011 | 14:16

Η αλήθεια είναι ότι από ολόκληρο το ζωικό βασίλειο, ο άνθρωπος είναι ο μόνος που πίνει γάλα όχι μόνο όταν είναι μωρό, αλλά και μέχρι τα βαθειά του γεράματα. Αυτό το λευκό υγρό αποτελεί το πρώτο γεύμα της ζωής ενός ατόμου και δεν πρέπει κανείς ποτέ να ξεχνά τη σημαντική διατροφική του αξία (300mg ασβεστίου σε ένα και μόνο ποτήρι γάλα).

Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φωσφόρο, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, ένζυμα, άλατα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη D και όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, το κάνουν ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα για μία ισορροπημένη διατροφή...

Ιδιαίτερα το αγελαδινό γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ασβέστιο και φωσφόρο σε τεράστιες ποσότητες. Ειδικά οι πρωτεΐνες αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού, διασφαλίζοντας τη σωστή λειτουργία του καθώς και την ανάπτυξη των μυών.

Οι ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου στο γάλα, αλλά και τα γαλακτοκομικά, είναι ευεργετικές για την καλή υγεία των δοντιών. Οι οδοντίατροι αναφέρουν ότι το γάλα είναι το μόνο ασφαλές ρόφημα μεταξύ των γευμάτων (εκτός φυσικά του νερού) καθώς έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει τη φθορά των δοντιών.

Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των μελετών δείχνει ότι, η κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων κάθε μέρα, μαζί με πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, μπορούν να μειώσουν την υψηλή πίεση του αίματος τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Επίσης, το ασβέστιο που περιέχεται στο γάλα, μπορεί να δεσμεύσει τα επικίνδυνα λιπαρά μέσα στο στομάχι και έτσι να αποτρέψει την απορρόφησή τους, γεγονός που επίσης μειώνει τα επίπεδα υψηλής πίεσης του αίματος.

Όπως είναι γνωστό, το ασβέστιο έχει καθοριστικό ρόλο στη δομή και δύναμη των οστών και των δοντιών, αλλά παράλληλα ρυθμίζει και πολλές λειτουργίες στον οργανισμό όπως τη μεταφορά των νευρικών μηνυμάτων, τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, τη σύσπαση και χαλάρωση των μυών.

Σε έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, αναφέρεται ότι, το γάλα δρα προστατευτικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, αλλά και σε περιπτώσεις ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το ασβέστιο αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του βάρους ενός μέσου ενήλικα και είναι φυσικό ο οργανισμός να χρειάζεται καθημερινά, ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, να προσλαμβάνει κάποιες ποσότητες από αυτό μέσω της διατροφής.



capital

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου