Γκρουέφσκι: Είπαμε "ναι" στο Νίμιτς για "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Written By Black Hole on 1 Μαρ 2011 | 12:59


Την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)” είχε αποδεχθεί κατόπιν σχετικής πρότασης του ειδικού μεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, λίγες μόλις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στο ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι το 2008, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα (28/02) ο πρωθυπουργός της χώρας, Ν. Γκρούεφσκι.


Σε δηλώσεις του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε, πως πριν τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, είχε προταθεί από τον κ. Νίμιτς η ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)”, πρόταση που η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, εκ μέρους του κ. Νίμιτς κατέστη σαφές ότι επρόκειτο για την τελευταία πρόταση, επί της οποίας έπρεπε να τοποθετηθεί η ΠΓΔΜ.

“Αποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν, αν είναι καλή ή όχι πρόταση", συνέχισε ο κ. Γκρούεφσκι, σημειώνοντας πως είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση του περιεχόμενου επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία ο κ. Μιλόσοσκι σημείωνε ότι η ΠΓΔΜ αποδέχτηκε, κατά το παρελθόν, κάποιες από τις προτάσεις Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Μεταξύ αυτών και την πρόταση του μεσολαβητή πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.

Ο κ. Νίμιτς, μετά την απόρριψη της πρότασης από την ελληνική πλευρά, επανήλθε με νέα πρόταση, τον Οκτώβριο του 2008, για την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Επιπλέον, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε, ότι σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα δεν θα επηρεαστούν.

Οι διαπραγματεύσεις διαρκούν είκοσι χρόνια και ως εκ τούτου, μία προεκλογική περίοδος των δύο μηνών, λίγο-πολύ δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο στις συνομιλίες για το όνομα. Εμείς και σε αυτούς τους δύο μήνες θα συμμετέχουμε πολύ ενεργά στις συνομιλίες, προσπαθώντας να επιτύχουμε πρόοδο ή να καταλήξουμε σε λύση”, δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

ΥπΕξ: “Ζητούμενο όχι τι θυμήθηκε 3 χρόνια μετά ο Γκρούεφσκι, αλλά η λύση σήμερα”

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Δελαβέκουρας, υπογράμμισε πως “η πορεία, η στάση και οι πράξεις του καθενός στις διαπραγματεύσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι γνωστές και καταγεγραμμένες.

Το ζητούμενο δεν είναι τι θυμήθηκε ή αποσιώπησε ο κ. Γκρούεφσκι τρία χρόνια μετά. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση σήμερα, τώρα.

Η Ελλάδα έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε άρση του αδιεξόδου.

Εξακολουθούμε να αναμένουμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Εξακολουθούμε να αναμένουμε λύση, που θα απελευθερώσει το ευρωατλαντικό μέλλον της γειτονικής χώρας και θα δημιουργεί πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας.

Τα δεδομένα αυτά αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και αποτυπώνονται ξεκάθαρα σε ομόφωνες αποφάσεις διεθνών οργανισμών και απομένει στην ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να κάνει τα βήματα που της αναλογούν”.  

cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου