Η κάμερα που έκαψε τους τρεις αρχηγούς!

Written By Black Hole on 16 Μαρ 2011 | 18:08


Μία μικροκάμερα και ένα πλάνο από μια γυναίκα που πρώτη φορά αντίκρισαν πριν από δύο μήνες οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής, ήταν τα κλειδιά που άνοιξαν την πόρτα για τη σύλληψη του ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» χθες στη Νέα Ιωνία του Βόλου.



Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε στις 26 Ιανουαρίου, όταν συνελήφθη ο Μιχάλης Νικολόπουλος να καταγράφει με μια μικροκάμερα-στυλό το Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς. Εκείνη την ημέρα ο Νταμιάνο Μπολάνο κατάφερε να ξεφύγει, ωστόσο οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής είχαν όσα ζητούσαν. Ανάμεσα στα πράγματα που βρέθηκαν πάνω στον Μιχάλη Νικολόπουλο ήταν και η κάμερα-στυλό. Σε αυτή μεταξύ άλλων οι αστυνομικοί είδαν ένα πλάνο όπου φαίνεται η 30χρονη Ολγα Οικονομίδου μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος διέμενε στο διαμέρισμα του Χολαργού, όπου και συνελήφθη χθες το πρωί, μετά την εισβολή των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής.


Με οδηγό αυτό το «φευγαλέο» πλάνο, οι αστυνομικοί πολύ σύντομα κατάφεραν να εντοπίσουν την Ολγα Οικονομίδου μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο να πίνουν καφέ σε καφετέρια των Εξαρχείων.


Από τη στιγμή εκείνη οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής με τη βοήθεια συναδέλφων τους από την Κρατική Ασφάλεια, θέτουν σε διακριτική παρακολούθηση τη γυναίκα που έμελλε να σπάσει τον κρίκο της αλυσίδας και να φτάσουν στην ηγετική τριάδα των «Πυρήνων της Φωτιάς».


Παράλληλα, επίσης τον περασμένο Ιανουάριο, ειδικοί της Σήμανσης βρίσκουν αποτύπωμα της 30χρονης σε διαμέρισμα που είχε νοικιάσει ο Χρήστος Τσάκαλος, στη Νέα Χαλκηδόνα, χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα και εμφανιζόμενος ως γυμναστής. Επειτα και από αυτό το εύρημα, η παρακολούθηση της Ολγας Οικονομίδου γίνεται εντονότερη καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Από τις παρακολουθήσεις αυτές διαπιστώνονται οι επαφές της με τον Γιώρργο Πολυδώρου, ο οποίος συνελήφθη στη γιάφκα του Βόλου.


Πριν από περίπου τέσσερις ημέρες τα ανέμελα «ζευγαράκια» της Αντιτρομοκρατικής βλέπουν την 30χρονη να συναντά σε καφετέρια του Χολαργού τον Γιώργο Πολυδώρου και τον Κώστα Παπαδόπουλο. Μετά τη συνάντηση στην καφετέρια η Ολγα Οικονομίδου και ο Γιώργος Πολυδώρου ταξιδεύουν με αυτοκίνητο μέχρι τη Νέα Ιωνία του Βόλου, όπου οι αστυνομικοί τους είδαν να μπαίνουν στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου στην πολυκατοικία της οδού Ελλησπόντου.


Η υπόθεση πια είχε «κλειδώσει», καθώς τα «ζευγαράκια» της Αντιτρομοκρατικής διαπίστωσαν πως στο διαμέρισμα διαμένουν οι τρεις καταζητούμενοι, οι οποίοι όμως έχουν στη διάθεσή τους βαρύ οπλισμό. Για τον λόγο αυτό δεν αποφασίστηκε άμεσα εισβολή στο διαμέρισμα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως οι αστυνομικοί νοίκιασαν διαμέρισμα κοντά στη γιάφκα προκειμένου να ελέγχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου τις κινήσεις των καταζητούμενων, του νεαρού Γιώργου Πολυδώρου και της 30χρονης Ολγας Οικονομίδου, η οποία έμελλε να αποδειχθεί ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».




Το προφίλ των τριών αρχηγών
Τον ηγετικό πυρήνα της ένοπλης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», τους τρεις αρχηγούς για τους οποίους είχαν εξαπολύσει ένα πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό, κατάφεραν να βάλουν στο χέρι οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής μετά την εισβολή στη γιάφκα στον Βόλο. Πρόκειται για τους καταζητούμενους Χρήστο Τσάκαλο 32 ετών, τον Αλβανό υπήκοο Νταμιάνο Μπολάνο, 24 χρόνων, και τον Γεώργιο Νικολόπουλο, 25 ετών, εις βάρος των οποίων εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τον εδικό εφέτη ανακριτή, καθώς φέρεται να έχουν σχέση και μάλιστα ηγετική με την ένοπλη ομάδα «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί πως οι τρεις καταζητούμενοι, που κατάφερναν όλο αυτό το διάστημα να διαφεύγουν της σύλληψης, ήταν οι άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να στρατολογούν νέα μέλη μετά τα πλήγματα που δεχόταν η ένοπλη οργάνωση από την αστυνομία και παράλληλα να προετοιμάζουν νέες βομβιστικές επιθέσεις. Επίσης οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι μετά τη σύλληψη των τριών καταζητούμενων αλλά και της ομάδας υποστήριξης ένα μεγάλο κεφάλαιο στο θέμα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» έκλεισε.


Βέβαια δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη ομάδα να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της, καθώς έχει δείξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν πως διαθέτει εφεδρείες, έτοιμες να μπουν στα χαρακώματα.


Οι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ που εισέβαλαν στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, στην οδό Ελλησπόντου, στη Ν. Ιωνία Βόλου, τρόμαξαν να αναγνωρίσουν τους τρεις καταζητούμενους, καθώς είχαν φροντίσει να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά τους. Ο Χρήστος Τσάκαλος είχε βάψει τα μαλλιά του και είχε αφήσει μούσι, ενώ ο Νταμιάνο Μπολάνο είχε πάρει κιλά και είχε κόψει κοντά τα μαλλιά του. Αντιθέτως, ο Γιώργος Νικολόπουλος είχε αφήσει μακριά μαλλιά και μούσι.


Κανείς δεν είχε σχέση με τις φωτογραφίες που είχαν στα χέρια τους οι αστυνομικοί που τους αναζητούσαν. Μάλιστα στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής έλεγε με νόημα: «Δίπλα μου να έβλεπα στον δρόμο τον Τσάκαλο, δεν θα τον αναγνώριζα».


Επίσης στη γιάφκα του Βόλου συνελήφθησαν η Ολγα Οικονομίδου, 30 ετών, και ο Γεώργιος Πολυδώρου, 29 ετών. Και οι δύο θα κατηγορηθούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».


Μετά την έφοδο στο διαμέρισμα του Βόλου οι αστυνομικοί μπήκαν και σε διαμέρισμα στον Χολαργό, όπου συνέλαβαν τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, 26 χρόνων, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν παντελώς άγνωστος στην Αντιτρομοκρατική. Μόλις πρόσφατα οι αστυνομικοί, άρχισαν να αποκωδικοποιούν τον ρόλο του στην ένοπλη οργάνωση.


ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ!


ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ ΟΙ ΕΦΟΔΟΙ ΣΕ ΧΟΛΑΡΓΟ ΚΑΙ ΒΟΛΟ


Στον ύπνο έπιασαν τους αρχηγούς, αλλά και τους άλλους τρεις συντρόφους τους οι πάνοπλοι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ που εισέβαλαν στη γιάφκα του Βόλου και στο διαμέρισμα του Χολαργού.


Περισσότεροι από 50 πάνοπλοι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ κύκλωσαν το διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου στον Βόλο και με τα υποπολυβόλα στα χέρια περίμεναν το σύνθημα για να σπάσουν την πόρτα και να εισβάλουν στη γιάφκα. Γνώριζαν πως στο διαμέρισμα υπήρχε βαρύς οπλισμός και πιθανόν οι καταζητούμενοι, αλλά και τα αλλά δυο άτομα που βρίσκονταν μαζί τους, να χρησιμοποιούσαν όπλα εναντίον τους.


Η ώρα ήταν 2.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν δόθηκε από τον διοικητή των ΕΚΑΜ το σύνθημα για την εισβολή. Η ώρα που επιλέχτηκε να γίνει η επιχείρηση δεν ήταν τυχαία. Αστυνομικοί με πολιτικά και εξοπλισμένοι με ειδικά μηχανήματα παρακολούθησης εξωτερικού χώρου, είχαν μια εικόνα για τα… ενδότερα του διαμερίσματος. Μόλις τα φώτα έσβησαν οι πάνοπλοι αστυνομικοί ετοιμάστηκαν. Εσπασαν την πόρτα με το σιδερένιο μοχλό και εισέβαλαν στο διαμέρισμα, πιάνοντας τους «ενοίκους» στην κυριολεξία στον ύπνο, καθώς τους πέρασαν χειροπέδες ενώ βρίσκονταν ακόμα στα κρεβάτια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις καταζητούμενοι είχαν δίπλα τους τα όπλα και τα αυτόματα Καλάσνικοφ, ωστόσο δεν πρόλαβαν να κάνουν την παραμικρή κίνηση. Η ομάδα των ΕΚΑΜ τους είχε αιφνιδιάσει.


Οι αστυνομικοί που εισέβαλαν στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου στη Νέα Ιωνία του Βόλου βρήκαν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο και συγκεκριμένα τρία υποπολυβόλα Καλάσνικοφ, επτά πιστόλια των 9 χιλ., ένα περίστροφο των 38 χιλ., πλήθος φυσιγγίων, δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στολές αστυνομικών, περούκες, έναν αστυνομικό φάρο και έναν ασύρματο της αστυνομίας. Ολα τα όπλα έχουν ήδη μεταφερθεί στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα και εξετάζονται βαλλιστικά, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σε αιματηρές τρομοκρατικές ενέργειες. Η βαλλιστική εξέταση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.


Στην έφοδο που έκανε τέσσερις ώρες αργότερα ομάδα των ΕΚΑΜ στον Χολαργό δεν βρήκε όπλα, παρά μόνο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, δύο σιδερογροθιές και ένα πτυσσόμενο κλομπ.


«Δεν μπορώ να πιστέψω πως κάτω από το σπίτι μου κρύβονταν τόσα όπλα»


Ως ήσυχα παιδιά περιγράφουν οι κάτοικοι της οδού Ελλησπόντου στη Νέα Ιωνία Βόλου, όπου έμεναν τους τελευταίους δύο μήνες, τους πέντε συλληφθέντες, οι οποίοι, σύμφωνα με την αστυνομία, ανήκουν στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ξαφνιασμένοι, οι κάτοικοι της περιοχής παρακολούθησαν χθες την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στη γειτονιά τους, ενώ δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως τόσον καιρό έμεναν σε απόσταση αναπνοής από ένα τεράστιο οπλοστάσιο.


Ανάστατοι, οι κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους και κοιτούσαν με περιέργεια τους πάνοπλους αστυνομικούς να εισβάλλουν με προσεκτικές κινήσεις στο εσωτερικό της διώροφης κατοικίας στην οδό Ελλησπόντου 53. «Μένουμε εδώ και δεν ξέραμε τίποτα. Δεν μπορώ να πιστέψω ακόμη πως κάτω από το σπίτι μου κρύβονταν εδώ και δύο μήνες τόσα όπλα» λέει η ένοικος του δευτέρου ορόφου, πάνω από τη γιάφκα, και περιγράφει: «Εγώ γυρίζω αργά από τη δουλειά και δεν είμαι συνέχεια σπίτι. Εβλεπα βέβαια κάτι παιδιά, αλλά δεν είχα καταλάβει κάτι. Ηταν πολύ ήσυχα και συνεσταλμένα παιδιά».


Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της κυρίας Φανής, που μένει απέναντι από τη γιάφκα: «Με πήρε ο άντρας μου τηλέφωνο, που εκείνη την ώρα πηγαίνει στη δουλειά, και μου είπε: “Ξύπνα! Απέναντι βρήκανε όπλα... Καλάσνικoφ και πιστόλια!” Πετάχτηκα κι εγώ έντρομη στο μπαλκόνι να δω τι γίνεται. Εχουμε αναστατωθεί όλοι».


Στην αρχή οι περισσότεροι νόμιζαν πως πρόκειται για ληστεία, αλλά όταν στη συνέχεια έμαθαν τι ακριβώς συμβαίνει ταράχτηκαν, αφού, όπως λένε, η γειτονιά τους είναι ήσυχη. «Εγώ πήγαινα για καφέ στη γειτόνισσα και είδα την αστυνομία. Οταν έμαθα τι γίνεται, σάστισα. Πλέον φοβόμαστε για τα παιδιά μας. Σε μια τόσο όμορφη και ήρεμη γειτονιά είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά;»


Ο κύριος Νικήτας είναι θαμώνας του καφενείου πάνω από το οποίο βρίσκεται η γιάφκα. Ο ίδιος υποστηρίζει πως έβλεπε νεαρούς να πηγαινοέρχονται κυρίως βραδινές ώρες: «Εβλεπα κόσμο, αλλά πού να πάει το μυαλό μου; Σαράντα χρόνια εδώ στη Νέα Ιωνία τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. Εχει χαλάσει η κοινωνία».


Ετοίμαζαν ληστεία ντυμένοι αστυνομικοί


Μεγάλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στον Βόλο προετοίμαζαν οι συλληφθέντες στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στο διαμέρισμα-γιάφκα βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις με τα σχέδια και τον χάρτη του δρόμου όπου βρίσκεται το κεντρικό υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή.


Μάλιστα, οι τρεις συλληφθέντες θα χρησιμοποιούσαν τις στολές των αστυνομικών που βρέθηκαν στη γιάφκα προκειμένου να περάσουν απαρατήρητοι και να διαφύγουν από τον κεντρικό δρόμο του Βόλου μετά τη ληστεία που θα πραγματοποιούσαν. Επίσης και τον αστυνομικό φάρο θα τον χρησιμοποιούσαν σε κλεμμένο αυτοκίνητο, με το οποίο θα διέφευγαν από το σημείο ώστε να φαίνεται πως πραγματοποιούν καταδίωξη ληστών.


Οσο για τους ασυρμάτους που επίσης βρέθηκαν στη γιάφκα, θα τους χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία με την ομάδα υποστήριξης που θα βρισκόταν έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας. Το γεγονός πως σχεδίαζαν ληστεία και μάλιστα με μεγάλη λεία, δείχνει πως οι καταζητούμενοι είχαν ξεμείνει από χρήματα και έψαχναν εναγωνίως «πηγές χρηματοδότησης». Οι αστυνομικοί πιστεύουν πως στην περίπτωση που οι καταζητούμενοι έρχονταν αντιμέτωποι με αστυνομικούς δεν θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν τον βαρύ οπλισμό που διέθεταν.




«Ηταν δυο ήσυχα παιδιά»
Στον Χολαργό, όπου διεξήχθη η δεύτερη έφοδος των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής, οι κάτοικοι της περιοχής δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν ισχυρές δυνάμεις να περικυκλώνουν πολλά τετράγωνα.


Ο 24χρονος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και η κοπέλα που προσήχθη για να αφεθεί στη συνέχεια ελεύθερη, έμεναν εκεί το τελευταίο οκτάμηνο. Είχαν νοικιάσει ένα διαμέρισμα σε διώροφο κτίριο στην οδό Ορφέως. Οι κάτοικοι τους έβλεπαν συχνά, ενώ όπως δηλώνουν κάποιοι από αυτούς στην «Espresso», οι δύο νέοι δεν είχαν δώσει το παραμικρό δικαίωμα για σχόλια.


«Ηταν δύο ήσυχα παιδιά. Τα βλέπαμε συχνά στη γειτονιά μας. Ακούσαμε θόρυβο το πρωί από τους άνδρες της ΕΚΑΜ και λίγο αργότερα από τα περιπολικά οχήματα που περικύκλωσαν τα γύρω τετράγωνα» λέει ο Νίκος Νικολόπουλος, κάτοικος της περιοχής.


«Δεν μπορούσα να φανταστώ πότε ότι στη διπλανή μας πόρτα, όπως λέμε, ζουν και κινούνται νεαροί που έχουν σχέση με την τρομοκρατία. Ηταν δύο νεαροί που τους βλέπαμε σχεδόν καθημερινά από το καλοκαίρι και μετά» λέει ο Κώστας Δημητρέλης.


ΕΦΟΔΟΙ ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΕΠΤΑ ΣΠΙΤΙΑ


Οι αστυνομικοί χθες μπήκαν σε τουλάχιστον άλλα επτά σπίτια στην Αθήνα, στο πλαίσιο των ερευνών για την τρομοκρατία. Τα περισσότερα είναι σπίτια συγγενών των συλληφθέντων στον Βόλο και τον Χολαργό, αλλά οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. δεν βρήκαν νέα στοιχεία για την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».


Ωστόσο χθες το βράδυ οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε διαμέρισμα στην περιοχή της Καλλιθέας και συγκεκριμένα στην οδό Σαπφούς, καθώς υπήρχαν πληροφορίες πως το διαμέρισμα το είχε νοικιάσει πριν από περίπου ένα μήνα ο Χρήστος Τσάκαλος. Από την έρευνα που μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη δεν είχαν προκύψει σημαντικά στοιχεία, αφού στο διαμέρισμα, το οποίο ήταν επιπλωμένο, δεν είχαν βρεθεί όπλα, παρά μόνο ρούχα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν στον συλληφθέντα. Οι αστυνομικοί εντόπισαν στο σημείο ένα πράσινο αυτοκίνητο, το οποίο ήταν κλεμμένο και με γερανό το μετέφεραν στα εργαστήρια τις ΕΛ.ΑΣ. για έρευνα.




Κατέθεσε ο Αρσένης για την έκρηξη
Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Γεράσιμου Αρσένη συνεχίστηκε χθες στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού η δίκη των εννέα κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ο πρώην υπουργός κατέθεσε για την έκρηξη στις 23 Σεπτεμβρίου του 2009 έξω από το διαμέρισμα στο οποίο διαμένει με τη σύζυγό του, την υπουργό Λούκα Κατσέλη.


Ο Γεράσιμος Αρσένης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι δεν γνωρίζει τι σκόπευαν οι δράστες, ωστόσο επισήμανε ότι αν άμεσος σκοπός ήταν η δολοφονία, αυτός δεν θα ήταν ο πιο πρόσφορος τρόπος, καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μικρής ισχύος. Απαντώντας στην ερώτηση του κατηγορουμένου Αλέξανδρου Μητρούσια για το ποια πιστεύει ότι ήταν τα πρωτογενή αίτια της βομβιστικής ενέργειας, οικονομικά, πολιτικά ή άλλα, ο πρώην υπουργός απάντησε: «Αποκλείω τα οικονομικά αίτια, ήταν υπόθεση που ανάγεται στη σφαίρα της πολιτικής». Η δίκη συνεχίζεται με καταθέσεις μαρτύρων αστυνομικών.


espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου