Κάνναβη για... σίγουρες ψυχώσεις

Written By gravedigger on 5 Μαρ 2011 | 16:01

Βερολίνο


Ξεχάστε τη διάκριση μεταξύ «σκληρών και μαλακών» ναρκωτικών. Η χρήση κάνναβης διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχωτικών συμπτωμάτων στους νέους, ενώ τα προβλήματα ψυχικής υγείας εμμένουν σε εκείνους που συνεχίζουν να την χρησιμοποιούν σε σχέση με όσους σταματούν την χρήση της, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Η μελέτη, που διεξαγόταν επί οκτώ χρόνια από Γερμανούς και Ολλανδούς επιστήμονες σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Ψυχιατρικής στο Λονδίνο, εστίασε σε περισσότερους από 1.900 εθελοντές ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν στην Γερμανία. Τα αποτελέσματα της προσθέτουν στα ήδη αυξημένα στοιχεία που δηλώνουν ότι το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να πυροδοτήσει ψυχωτικές ασθένειες, όπως είναι η σχιζοφρένεια και καταρρίπτει επιχειρήματα που ήθελαν την κάνναβη να μην δημιουργεί συμπτώματα ψυχικών ασθενειών ή να θεωρείται τρόπος αυτοΐασης από αυτά.

Μάλιστα, η έρευνα κατάφερε να δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ψυχώσεων και της χρήσης κάνναβης ακόμη και σε πολύ πρώιμο στάδιο, σε νεαρά άτομα που ποτέ πριν δεν είχαν εμφανίσει ψυχωτικά συμπτώματα, όπως ακουστικές ή οπτικές παραισθήσεις, παρανοϊκούς ιδεασμούς και παράξενη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι όσοι δεν έκαναν χρήση κάνναβης, αλλά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψύχωση.

Παράλληλα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όποιος πάσχει από προϋπάρχοντα ψυχικά προβλήματα ή έχει οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων διατρέχει πολύ αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παρόμοιων προβλημάτων και ο ίδιος σε περίπτωση που κάνει χρήση κάνναβης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου