Αναθεώρηση προς τα πάνω για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Written By Oratios on 1 Μαρ 2011 | 17:09

Έκθεση της Κομισιόν

«Η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ κερδίζει έδαφος το 2011» αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη και βασίζεται στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για τις επτά μεγαλύτερες, από πλευράς οικονομικού μεγέθους, χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι της τάξης του 1,6%, έναντι αρχικής εκτίμησης 1,5% και σε επίπεδο ΕΕ, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε 1,8%, έναντι αρχικής εκτίμησης 1,7%...


Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, τον οποίο «βλέπει» στο 2,2% στην ευρωζώνη, έναντι 1,8%, που προέβλεπε αρχικά. Για την ΕΕ αναμένει πληθωρισμό 2,5%. Αιτία της αναθεώρησης, η άνοδος των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «μετά από μία ισχυρή ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2010, η ανάπτυξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010 επιβραδύνθηκε»... Αυτό, όπως είπε ο Επίτροπος, ήταν αναμενόμενο, λόγω της άρσης των μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2011, η Επιτροπή προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη και οι εκτιμήσεις της για το τρέχον έτος είναι περισσότερο αισιόδοξες, σε σύγκριση με αυτές που δημοσιοποίησε το προηγούμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάκαμψη στην ΕΕ ενισχύεται κυρίως από την άνοδο της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το κλίμα αβεβαιότητας παραμένει ισχυρό, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ παρουσιάζουν σημαντικές ανισότητες.


Ο κ. Ρεν δήλωσε επίσης πως είναι λογικό να αναμένεται πτώση των spreads των χωρών του ευρώ μέσα στο 2011. Άφησε επίσης να εννοηθεί, ερωτηθείς για την Ιρλανδία, ότι το θέμα των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των αποφάσεων για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων. Ερωτηθείς, τέλος, σε ποια επίπεδα εκτιμά η Επιτροπή ότι θα κινηθούν το 2011 οι τιμές του πετρελαίου, τις προσδιόρισε στα 100 δολάρια το βαρέλι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου