Ο κορυφαίος Ελληνοαμερικάνος πλαστικός χειρουργός των διασήμων στο Los Angeles, Dr John Anastasatos, αιώνιος θηρευτής της ομορφιάς, εγκαταλείπει συχνά-πυκνά τα τελευταία δυο χρόνια την επώνυμη «αφρόκρεμα» του L.A. για να χειρουργήσει τους Έλληνες VIP πελάτες του, που του προσφέρουν κυριολεκτικά χρυσό για να τους ξαπλώσει... στο κρεβάτι του. Ταξιδεύοντας στη χώρα καταγωγής του όχι μόνο από υποχρέωση, αλλά και από ευαισθησία, με δικό του καμβά το ανθρώπινο σώμα κινεί τα νήματα της επιστήμης του με τέτοια δεξιοτεχνία που τον καθιστούν παντού περιζήτητο. Η φήμη του εξαπλώνεται ραγδαία στο Los Angeles και τα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα (NBC-FOX-CBS-ABC) και περιοδικά κάνουν εκτενή ρεπορτάζ για έναν γιατρό που κατάφερε πριν από λίγα χρόνια να αποκαταστήσει όλες τις λειτουργίες και την εικόνα του προσώπου μιας γυναίκας που δέχτηκε επτά σφαίρες στο κεφάλι...
Περήφανος ως Έλληνας, λίγες μόνο ημέρες πριν αναχωρήσει για την «Πόλη των Αγγέλων», ατενίζει την Ακρόπολη από τον έκτο όροφο μιας υπερπολυτελούς σουίτας του Athens Hilton στο κέντρο της Αθήνας, μοιράζεται μαζί μας στιγμές από την παραμυθένια του ζωή στο Beverly Hills, τη σχέση του με τον Χιου Χέφνερ και τα κουνελάκια του Playboy, διατηρώντας ωστόσο ανέγγιχτο, λόγω δεοντολογίας, το πέπλο μυστηρίου που σκεπάζει τις incognito συνεδρίες του με τα μεγαλύτερα αστέρια του Hollywood.
Τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει;
Ο «Dr. A» είναι ένας πλαστικός χειρουργός που έχει κατορθώσει να κάνει τους διάσημους σταρ του Hollywood να δείχνουν νέοι, ωραίοι και... αθάνατοι σαν Έλληνες!
-Στο λαμπερό κόσμο της showbiz, και όχι μόνο πλέον, το... κρεβάτι σας δείχνει μονόδρομος για πολλές γυναίκες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό! Πόσο εύκολο είναι να μοιράζετε τη ζωή σας εδώ και χρόνια ανάμεσα σε δύο ηπείρους;
Ο μόνος λόγος που με έκανε να μπω σε αυτή τη διαδικασία είναι ένα πολύ θλιβερό γεγονός στη ζωή μου, ο θάνατος του πατέρα μου! Η μητέρα μου και η αδερφή μου ζούσαν στην Ελλάδα, έτσι θεώρησα ότι έπρεπε να είμαι εδώ για να στηρίξω την οικογένεια μου. Από παιδί ήμουν πάντα μακριά τους, εξαιτίας και των σπουδών μου, άρα κάπως τους το χρώσταγα. Στην αρχή αυτό το πήγαινε-έλα αισθάνθηκα να με κουράζει, ωστόσο συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει αυτός ο δυαδισμός της ζωής. Μου αρέσει πολύ να έρχομαι στην Ελλάδα. Ωστόσο, θεωρώ ότι η Ευρώπη είναι πιο μπροστά στην αισθητική, άρα έχω άλλα ερεθίσματα εδώ που με βοηθούν και στο έργο μου. Το κάνω αυτό δυο χρόνια τώρα, είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό και σκοπεύω να το διατηρήσω έτσι, για όσο πάει.
Αλήθεια πως βρέθηκε ένας Έλληνας στο Λος Άντζελες;
Το Λος Άντζελες είναι η Μέκκα της βασικής χειρουργικής! Και αυτό ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα. Δεν αποφασίζεις έτσι απλά να πας σε μια πόλη που είναι 16 εκατομμύρια και δε σε ξέρει κανείς. Έχω γεννηθεί στην Νέα Υόρκη, έχω κάνει εκεί όλες μου τις σπουδές, Πανεπιστήμιο, Ιατρική σχολή, Ειδικότητα, Υποειδικότητα, η πρώτη μου δουλειά ήταν σαν επίκουρος καθηγητής στο Μπίρμινχαμ της Αλαμπάμα για 5 χρόνια και παρόλο που είχα προτάσεις για να δουλέψω εκεί προτίμησα το «άγνωστο» L.A. γιατί εκεί είναι μια κοινωνία που ενδιαφέρει πολύ το αντικείμενο μου και όταν κανείς είναι καλός μπορεί να διακριθεί και να κάνει πολλά πράγματα. Δεν ήταν καθόλου εύκολο! Επειδή είμαι ένας γιατρός που πάντα κάνω πρωτοποριακά πράγματα και με ενδιαφέρει και η έρευνα , να προχωράω τη γνώση και την τεχνογνωσία και την τεχνική ό,τι κάνω σε αυτή την πόλη ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Πράγμα που αποδεικνύει ότι τα «μάτια του κόσμου» είναι στο Λος Αντζελες!
-Είναι αλήθεια πως τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς jet set σχηματίζουν ουρές έξω από το ιατρείο σας στο Beverly Hills, με τις φήμες να οργιάζουν ότι δεν σας αφήνουν να ξεκουραστείτε ούτε καν τα Σαββατοκύριακα. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε στην Αμερική και να καταφέρετε κυριολεκτικά να πάρετε, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μάλιστα, τα νυστέρια μέσα από τα χέρια των συναδέλφων σας;
Το να είμαι ο εαυτός μου! Κατάφερα να εξελίξω σε τέτοιο σημείο τις τεχνικές μου που να μπορώ να προσφέρω στους πελάτες μου ένα φυσικό αποτέλεσμα. Ήθελα αυτό να είναι η υπογραφή Αναστασάτου. Αυτό εκεί τότε δεν ήταν δημοφιλές και δε το κρύβω ότι μου στοίχισε. Όταν πρωτοπήγα στο Λος Άντζελες πριν από έξι χρόνια υπήρχε μια τάση υπερβολής στα αποτελέσματα. Για παράδειγμα έβλεπες πολύ λεπτές κοπέλες με τεράστια στήθη (double D)-όπως η Pamela Anderson για παράδειγμα, που και αυτή φανταστείτε είναι και πολύ μικροσκοπική, πολύ κοντή-ή με τεράστια χείλη. Γενικά αφύσικα αποτελέσματα. Αυτό πια δεν είναι σέξι!
Προσωπικά είχα πάντα μια πιο ευρωπαϊκή αντίληψη για το τι είναι ωραίο και δουλεύω πάντα με βάση του τι είναι συμμετρικό, αναλογικό. Ακόμη και στις επώνυμες πελάτισσές μου όταν μου ζητούν κάτι υπερβολικό τις παροτρύνω να το ξανασκεφτούν.
-Από ποια ηλικία μπορεί κανείς να κάνει πλαστική επέμβαση;
Στην πλαστική χειρουργική κάποιος πρέπει να ξεκινάει νέος-νέα και να κάνει μικρές αλλαγές συχνά. Όλα πάντα εξαρτώνται από την περίπτωση. Οι teenagers ξεκινούν από τη μύτη τους, κάνουν λιποαναρρόφηση και μεγαλώνουν λίγο τα χείλη τους. Σε μεγαλύτερες ηλικίες χρειάζονται άλλα πράγματα. Κυρίως πειράζουν το πρόσωπο, το στήθος και την κοιλιά. Γενικά, ένας πλαστικός χειρουργός έχει μια προσωποπαγή πελατεία. Υπάρχουν πολλοί και καλοί, αλλά η αισθητική του καθενός είναι διαφορετική. Δε σημαίνει ότι είναι καλύτερη ή χειρότερη. Πολλές φορές οι ασθενείς μου με ρωτάνε πριν από μια επέμβαση αν έχω κοιμηθεί καλά, αν έχω ξενυχτήσει ή αν έχω πιει. Μια επέμβαση δεν την κάνω μόνο για τον ασθενή αλλά και για μένα. Θέλω εγώ να είμαι ικανοποιημένος με αυτό που κάνω. Αν έχω ένα αποτέλεσμα που δε μου αρέσει θα το ξανακάνω. Με νοιάζει βασικά το δικό μου έργο να ξεχωρίζει. Ένας άλλος λόγος που μου αρέσει το Λος Άντζελες είναι ότι ο κόσμος εκεί είναι ανοιχτός και δεν κρύβει την πλαστική χειρουργική.
-Το γραφείο σας βρίσκεται σε ένα συγκρότημα στον πιο κεντρικό και εμπορικό δρόμο του Beverly Hills, στην οδό 436 North Bedford Drive Suite 200, μαζί με πολλούς άλλους γιατρούς που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο. Τεράστιος ανταγωνισμός! Δεν τσαντίζονται οι Αμερικάνοι όταν βλέπουν έναν Έλληνα να μπαίνει με το έτσι θέλω στο lobby τους και να τους δείχνει πως γίνεται καλύτερα η δουλειά;
Ίσως να τσαντίζονται ναι. Όταν κάποιοι έχουν ορισμένα κεκτημένα, θέλουν να τα διατηρούν και να μην ταράζει κανείς τα νερά τους. Ωστόσο η Αμερική και το Λος Άντζελες έχουν εξελιχθεί μέσα από την σκληρή δουλειά και την καινοτομία νέων ανθρώπων και γιατί όχι και ορισμένων Ευρωπαίων. Δίνουν με ευχαρίστηση το βήμα σε νέους ανθρώπους να διακριθούν, μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ , και αυτό είναι που κάνει την Αμερική να έχει κάποια πρωτεία στην Επιστήμη και την Ιατρική. Αρκεί να αναφέρω ότι εργάζομαι σε ένα κτίριο που συστεγάζει σίγουρα 50 γιατρούς, οι μισοί εκ των οποίων είναι πλαστικοί χειρουργοί. Υπάρχουν και βετεράνοι, πάνω από 60 ετών, διακεκριμένοι και με σίγουρη, καλή πελατεία. Ορισμένοι από αυτούς δεν ενδιαφέρονται στο να πάνε ένα βήμα παρακάτω την επιστήμη τους. Μιλώντας χαρακτηριστικά, σε έναν από αυτούς για μια δική μου νέα πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζω, το ενδοσκοπικό lifting του προσώπου και του μετώπου, συνειδητοποίησα ότι μιλούσα σε έναν άνθρωπο που δεν τον αφορούσε να εξελιχθεί στις μεθόδους που χρησιμοποιεί. Είχε φτάσει μέχρι ένα στάδιο και ήθελε να μείνει εκεί..
-Γιατί πλαστική χειρουργική; Ήταν «γραμμένο» να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο;
Εγώ γεννήθηκα για να γίνω χειρουργός! Όταν πήγα στην Ιατρική σχολή δεν ήξερα ότι θέλω να γίνω συγκεκριμένα πλαστικός. Οποιαδήποτε χειρουργική και να έκανα θα ήμουν ευχαριστημένος. Ξεκίνησα από τα 16 μου χρόνια να πηγαίνω σε χειρουργεία με ένα γκρουπ χειρουργών , ήταν πραγματικά το πάθος μου και εκεί έμαθα τα πρώτα μαθήματα χειρουργικής. Από το Γυμνάσιο τα καλοκαίρια μου τα αφιέρωνα σε αυτό. Ξεκινούσαν 6 το πρωί ήμουν εκεί, έφευγαν 10 το βράδυ ήμουν πάλι εκεί. Δεν το είδα ποτέ σα δουλειά. Τώρα γιατί πλαστική. Έχει και αυτό ένα δυαδισμό, όπως ανέφερα ξανά. Συνδυάζει τη χειρουργική του θέλω και τη χειρουργική της ανάγκης, την επανορθωτική χειρουργική. Αυτές οι δυο αποχρώσεις του επαγγέλματος μου , μου αρέσουν και οι δυο. Κάνω και τη χειρουργική της αποκατάστασης, και μάλιστα όσο πιο σοβαρό είναι ένα περιστατικό για μένα τόσο μεγαλύτερη είναι και η πρόκληση, και το αισθητικό της κομμάτι.
-Με τα κουνελάκια του Playboy αλήθεια, πως μπλέξατε; Σε κάθε συνέντευξή τους πίνουν κυριολεκτικά νερό στο όνομά σας και δεν ξεχνούν ποτέ να βροντοφωνάξουν ότι τα πιο δυνατά σημεία. του χαρακτήρα τους έχουν περάσει από τα χέρια σας. Το ξέρετε ότι πολλοί άντρες που διαβάζουν τώρα σας ζηλεύουν τρελά για αυτό!
Πριν από τέσσερα χρόνια είχα σχέση με μια κοπέλα, η οποία είχε φίλη ένα από τα πιο διάσημα κουνελάκια του Playboy. Η συγκεκριμένη 27χρονη, ένα πανέμορφο μοντέλο με πολύ δυνατά εξώφυλλα στο ενεργητικό της ήταν τέλεια και ήθελε να γίνει τελειότερη! Συγκεκριμένα, ήθελε να αποκτήσει εκείνες τις αναλογίες που θα της εξασφάλιζε μια καριέρα ως μοντέλο της Victoria Secret. Κοινώς οι αναλογίες της για το Playboy ήταν καλές αλλά έπρεπε να κάνει κάτι παραπάνω για να μεταπηδήσει στο επόμενο στάδιο. Ήθελε να κάνει γράμμωση σε όλο της το σώμα. Να αποκτήσει six packs , να κάνει τις καμπύλες της πιο έντονες, κάτι σαν λιπογλυπτική και γράμμωση, (etching) . Καθώς δεν την αναλάμβανε κανένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της πλαστικής χειρουργικής, η φίλη μου την παρότρυνε να με επισκεφτεί . Το γεγονός ότι κανείς δεν την χειρουργούσε με έβαλε σε σκέψεις. Γιατί δε το έκαναν; Γιατί φυσικά, ήταν πολύ εύκολο να μην κάνουν τέλεια δουλειά. Οι πιθανότητες να κάνεις κάτι κακό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μεγάλο και στην λιποαναρρόφηση συνήθως υπάρχει ο κίνδυνος το δέρμα να μη μείνει λείο. Αν δεν το πετύχαινα, ως διάσημη θα με δυσφημούσε, ωστόσο στηρίχτηκα στην άριστη εκπαίδευσή μου από έναν αμερικανό πλαστικό χειρουργό. Ήξερα λοιπόν, μια πολύ καλή μέθοδο λιποαναρρόφησης που ήταν λιγότερο τραυματική. Το έκανα πέτυχε, αυτή το είπε σε όλες τις φίλες της και έτσι απέκτησα και αυτού του είδους την πελατεία.
-Να υποθέσω ότι έχετε φιλοξενηθεί και σε κάποιο από τα περιβόητα πάρτι του εκδότη του «Playboy» Χιου Χέφνερ; Ο κόσμος διψάει να μάθει πως είναι να έχεις ελεύθερη είσοδο στα ουρί του παραδείσου!
Έχω πάει σε πάρτι που έχει διοργανώσει κατά καιρούς ο Χιου Χέφνερ, αλλά δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις μαζί του. Πρέπει να πούμε ότι αυτού του είδους τα πάρτι είναι πολλά. Είναι αυτά που κάνει το ίδιο το Playboy και είναι και διάφοροι οργανισμοί που νοικιάζουν το Playboy Mansion για να κάνουν εκεί τα πάρτι τους. Η απάντηση είναι ότι μπορεί να είναι από βαρετά έως πολύ έξαλλα. Φαντάσου ότι είσαι σε ένα χώρο και σε ένα συγκεκριμένο πάρτι όπου οι περισσότερες κοπέλες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το να φοράνε λίγα πράγματα. Βρίσκονται εκεί για να διακριθούν και για αυτές η διάκριση αυτή δε στηρίζεται στα πνευματικά τους χαρίσματα.Μπορώ να πω ότι όλο αυτό έχει μια ομορφιά!
-Έχετε ασθενείς σταρ;
Ναι! Αλλά δεν μπορώ να κατονομάσω. Θα με κλείσουν φυλακή! Μακάρι να μπορούσα να πω όχι μόνο τις Αμερικανίδες αλλά και τις Ελληνίδες. Έχω έναν πολύ καλό συνάδελφο και φίλο που κάποτε είχε κάνει κάποια δουλειά στην Demi Moore. Με κάποιο τρόπο διέρρευσε στον Τύπο ότι η διάσημη ηθοποιός έχει κάνει μια μικροεπέμβαση μαζί του, όχι από τον ίδιο, και έκτοτε την έχασε από πελάτισσα και δε του ξαναμίλησε και ποτέ. Ένας σταρ προτιμά να βγει μόνος του να πει «Ναι, έχω κάνει πλαστική» παρά να τον «καρφώσει» ο γιατρός του. Δεοντολογικά δεν είναι σωστό. Πριν από 6 με 8 μήνες, οι Los Angeles Times φιλοξενούσαν ένα editorial που κατέκρινε τους σταρ και συγκεκριμένα ο αρθρογράφος σχολίαζε αρνητικά το γεγονός ότι κρύβουν τις πλαστικές τους , την ίδια στιγμή που είναι προφανές ότι έχουν χτυπήσει πολλάκις την πόρτα του πλαστικού, μιλώντας μάλιστα και με παραδείγματα. Στην αρχή αυτή την πελατεία την αποζητούσα κι εγώ γιατί κολακευόμουν. Με τη πάροδο του χρόνου όμως, με δυσκόλευαν πολύ οι επώνυμοι, πρώτον γιατί πολλοί από αυτούς είναι ιδιότροποι και δεύτερον γιατί απαιτούν να έρχονται για επεμβάσεις μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, Σαββατοκύριακα, όταν οι ώρες του ιατρείου εκεί είναι 9 με 5, το πολύ 6. Εκτός του ότι δε σε αφήνουν έτσι κι άλλως να χρησιμοποιήσεις το όνομά τους. Να σημειώσω επίσης ότι στο κτίριο που βρίσκομαι εγώ οι φύλακες φυσικά απαγορεύουν την είσοδο σε όσους φέρουν επάνω τους κάμερα. Προσωπικά πιστεύω ότι ο κόσμος θα τους εκτιμήσει περισσότερο αν βγουν και πουν τι έχουν κάνει.
-Διάσημους φίλους έχετε; Δηλαδή, μπορεί κάποιος να σας πετύχει να γευματίζετε ή να πίνετε ένα χαλαρό ποτό μετά τη δουλειά στο αγαπημένο σας στέκι με τον Brad Pitt ή τον Tom Cruise και τον Tom Hanks, για παράδειγμα; Με ποιούς «εκλεκτούς» κάνετε παρέα;
Είμαι ένας ελεύθερος άντρας που μου αρέσει να απολαμβάνω τη ζωή και να περνάω καλά! Οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφομαι προέρχονται κυρίως από το χώρο της Μόδας. Την Κυριακή που μας έρχεται για παράδειγμα, είμαι καλεσμένος σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά του John Varvatos's στο κεντρικό του κατάστημα στις λεωφόρους Melrose και Robertson. Στο Λος Άντζελες, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν άπειρες δραστηριότητες που μπορούν να σε κάνουν να περάσεις καλά…
Στενή παρέα κάνω επίσης με τον Billy Zane, άλλον έναν Έλληνα ηθοποιό με καταγωγή από την Λακωνία, την Milla Jojovich, τον Michael Economou, (Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας- που δίνει τα Όσκαρ) την Colleen Shannon, την Christina Martus και άλλα μοντέλα του Playboy Playmates, τον Jim Ginannopoulos, (τον πρόεδρο των FOX studios) και την Debbie Matinopoulos. Καλεσμένος από τα μέλη της Ακαδημίας των Όσκαρ πολλές Κυριακές, επίσης, παρακολουθώ ιδιωτικές προβολές καινούργιων ταινιών. Και μου αρέσει πολύ! Η αίθουσα των Όσκαρ στο εσωτερικό της είναι κατακόκκινη και πάρα πολύ όμορφη.
-Την Κυριακή που μας πέρασε στο κόκκινο χαλί του Kodak Theater στο Λος Άντζελες περπάτησε και ο δικός μας «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, διεκδικώντας το χρυσό αγαλματάκι καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, 33 ολόκληρα χρόνια μετά την «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη. Εσείς που ζείτε τα πράγματα από πιο κοντά και έχετε μάλιστα παρευρεθεί στο παρελθόν στη λαμπερή απονομή των Όσκαρ πως πιστεύετε ότι η παρουσία μιας ελληνικής ταινίας τόσα χρόνια μετά θα προωθήσει την... «ομορφιά» του ελληνικού σινεμά διεθνώς;
Είναι πραγματικά συναρπαστικό που φέτος υπήρχε στα βραβεία αυτή η ελληνική συμμετοχή. Προσωπικά πιστεύω ότι ο λόγος που οι Αμερικάνοι έριξαν το βλέμμα τους στον «Κυνόδοντα» και τους άρεσε πολύ είναι γιατί τα παιδιά των περισσοτέρων, ειδικά των ηθοποιών, δεν πηγαίνουν σε κανονικά σχολεία αλλά εκπαιδεύονται αποκλειστικά στα σπίτια τους. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για μένα που η ταινία άγγιξε το αμερικανικό κοινό. Αυτό είναι το «κλειδί» που άνοιξε την πόρτα του Kodak Theater σε αυτή την ταινία και επελέγη. Ο Γιώργος Λάνθιμος κατάφερε να ταυτίσει τους πρωταγωνιστές με το κοινό. Αυτός ο τρόπος εκπαίδευσης από όσο γνωρίζω δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Κάτι που επίσης μου άρεσε πολύ είναι η καυστική ματιά που είχε η ταινία απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου τόσο στο σκηνοθέτη, όσο και στους παραγωγούς της εξαιρετικής αυτής ταινίας ανάλογες επιτυχίες για το μέλλον.
-Διάσημους φίλους έχετε; Δηλαδή, μπορεί κάποιος να σας πετύχει να γευματίζετε ή να πίνετε ένα χαλαρό ποτό μετά τη δουλειά στο αγαπημένο σας στέκι με τον Brad Pitt ή τον Tom Cruise και τον Tom Hanks, για παράδειγμα; Με ποιούς «εκλεκτούς» κάνετε παρέα;
Είμαι ένας ελεύθερος άντρας που μου αρέσει να απολαμβάνω τη ζωή και να περνάω καλά! Οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφομαι προέρχονται κυρίως από το χώρο της Μόδας. Την Κυριακή που μας έρχεται για παράδειγμα, είμαι καλεσμένος σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά του John Varvatos's στο κεντρικό του κατάστημα στις λεωφόρους Melrose και Robertson. Στο Λος Άντζελες, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν άπειρες δραστηριότητες που μπορούν να σε κάνουν να περάσεις καλά…
Στενή παρέα κάνω επίσης με τον Billy Zane, άλλον έναν Έλληνα ηθοποιό με καταγωγή από την Λακωνία, την Milla Jojovich, τον Michael Economou, (Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας- που δίνει τα Όσκαρ) την Colleen Shannon, την Christina Martus και άλλα μοντέλα του Playboy Playmates, τον Jim Ginannopoulos, (τον πρόεδρο των FOX studios) και την Debbie Matinopoulos. Καλεσμένος από τα μέλη της Ακαδημίας των Όσκαρ πολλές Κυριακές, επίσης, παρακολουθώ ιδιωτικές προβολές καινούργιων ταινιών. Και μου αρέσει πολύ! Η αίθουσα των Όσκαρ στο εσωτερικό της είναι κατακόκκινη και πάρα πολύ όμορφη.
-Την Κυριακή που μας πέρασε στο κόκκινο χαλί του Kodak Theater στο Λος Άντζελες περπάτησε και ο δικός μας «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, διεκδικώντας το χρυσό αγαλματάκι καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, 33 ολόκληρα χρόνια μετά την «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη. Εσείς που ζείτε τα πράγματα από πιο κοντά και έχετε μάλιστα παρευρεθεί στο παρελθόν στη λαμπερή απονομή των Όσκαρ πως πιστεύετε ότι η παρουσία μιας ελληνικής ταινίας τόσα χρόνια μετά θα προωθήσει την... «ομορφιά» του ελληνικού σινεμά διεθνώς;
Είναι πραγματικά συναρπαστικό που φέτος υπήρχε στα βραβεία αυτή η ελληνική συμμετοχή. Προσωπικά πιστεύω ότι ο λόγος που οι Αμερικάνοι έριξαν το βλέμμα τους στον «Κυνόδοντα» και τους άρεσε πολύ είναι γιατί τα παιδιά των περισσοτέρων, ειδικά των ηθοποιών, δεν πηγαίνουν σε κανονικά σχολεία αλλά εκπαιδεύονται αποκλειστικά στα σπίτια τους. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για μένα που η ταινία άγγιξε το αμερικανικό κοινό. Αυτό είναι το «κλειδί» που άνοιξε την πόρτα του Kodak Theater σε αυτή την ταινία και επελέγη. Ο Γιώργος Λάνθιμος κατάφερε να ταυτίσει τους πρωταγωνιστές με το κοινό. Αυτός ο τρόπος εκπαίδευσης από όσο γνωρίζω δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Κάτι που επίσης μου άρεσε πολύ είναι η καυστική ματιά που είχε η ταινία απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου τόσο στο σκηνοθέτη, όσο και στους παραγωγούς της εξαιρετικής αυτής ταινίας ανάλογες επιτυχίες για το μέλλον. -Πέρα από αυτά όμως, το όνομά σας έπαιξε πολύ στα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα, όταν πριν από λίγα χρόνια κατορθώσατε να επαναφέρετε το ολικά κατεστραμμένο πρόσωπο μιας γυναίκας, της Luz Gonzales, η οποία είχε δεχθεί στο πρόσωπό της επτά σφαίρες. Πως νιώθετε όταν βλέπετε τους ασθενείς σας να χαμογελούν ξανά;
Είναι δυο τα περιστατικά μέχρι τώρα που θα θυμάμαι για όλη μου τη ζωή. Το ένα είναι αυτό που προαναφέρατε και το άλλο ήταν μια κοπέλα 15 ετών που είχε καεί όλο της το σώμα και όλο της το πρόσωπο. Και τα δυο περιστατικά στέφθηκαν με άκρα επιτυχία. Η Luz Gonzales είχε πάει σε 20 γιατρούς πριν έρθει σε εμένα. Όταν κάποιος σε πυροβολήσει μια φορά στο πρόσωπο , όλο το κομμάτι αυτό διαλύεται. Πόσο μάλλον αν δεχτείς επτά σφαίρες. Ξεκινώντας λοιπόν από τα βασικά ήταν θαύμα που αυτή η γυναίκα επέζησε. Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα! Εμένα ως πανεπιστημιακός γιατρός η βάση μου ήταν η επανορθωτική χειρουργική. Ήθελα να εξασκηθώ σε αυτό και αφού τελειοποιήσω την τεχνική μου να μπορώ να τη μεταφέρω σε ό,τι κάνω. Είχα τη διάθεση να δουλέψω μαζί της και μου πήρε ατελείωτες ώρες και αρκετά χρόνια για να τη φέρω σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.
-Κοινώς η πλαστική χειρουργική δεν υφίσταται μόνο για να ικανοποιεί ματαιόδοξους και κακομαθημένους ανθρώπους;
Για μένα όχι! Η πλαστική χειρουργική ξεκίνησε ουσιαστικά λίγο μετά από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο που ήταν τόσα πολλά τα δύσκολα τραύματα και χρειάζονταν τέτοιου είδους γιατροί για να τα διαχειριστούν. Αυτά τα μαθήματα λοιπόν μεταφέρθηκαν αργότερα και στην αισθητική. Ματαιόδοξοι είμαστε λίγο πολύ όλοι οι άνθρωποι, πιστεύω. Δεν θέλω να το κρίνω. Η αισθητική χειρουργική έχει και μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία, στην αύρα ενός ανθρώπου. Δεν είναι τόσο επιφανειακή όσο δείχνει.
-Υπάρχει ξέρετε και η αίσθηση ότι στο νυστέρι καταλήγουν συνήθως άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση, χωρίς ισχυρή προσωπικότητα. Τι έχετε να πείτε για αυτό;
Πάντα αφιερώνω πολύ χρόνο με τους ασθενείς μου και ποτέ , όσο κι αν με ρωτάνε, δεν τους λέω τι να κάνουν. Θέλω να ακούω αυτούς πρώτα γιατί αν κατανοήσεις τι θέλει ο άλλος, μόνο τότε μπορεί να του το δώσεις. Για έναν πλαστικό χειρουργό έχει να κάνει με την τέλεια τεχνική , με τον ασθενή μόνο με αυτό που βλέπει στον καθρέφτη και αν αυτό τον ευχαριστεί. Προσπαθώ να μην είμαι εγωκεντρικός, χρειάστηκε χρόνια για να το δουλέψω κι εγώ αυτό μέσα μου, και να νιώθω τι θέλει ο άλλος να δει από εμένα. Ανθρώπους με παράλογες απαιτήσεις δεν χειρουργώ γιατί ξέρω ότι δε θα τους ικανοποιήσω. Μου ζητούν συχνά τα χείλια της Αντζελίνας Τζολί! Αν μπορώ να το κάνω θα το κάνω. Σαν καλός χειρουργός, τεχνίτης ξέρω τι μπορώ να κάνω και τι όχι. Εμείς οι γιατροί έχουμε και την τέταρτη διάσταση που είναι αυτή του χρόνου, να μπορούμε να βλέπουμε τι αποτέλεσμα θα έχει η δουλειά μας όχι μόνο στον τρισδιάστατο χώρο αλλά και στο χρόνο.
-Πολλές γυναίκες ωστόσο, σας λάτρεψαν πιο πολύ όταν αποκαλύψατε πως μπορείτε να μειώσετε μέχρι και 6 πόντους την περιφέρεια μιας γάμπας, με τη δική σας μέθοδο, Calf Cure. Δεν είναι επικίνδυνο να χαλαρώνει ένας μυς;
Καθόλου επικίνδυνο! Τις ενέσεις αυτές τις χρησιμοποιούν κυρίως οι celebrities λίγο πριν από το κόκκινο χαλί των Oscar, στο Hollywood, για τη σεζόν όταν θέλουν να φορέσουν μια μπότα που θέλουν να αγοράσουν και δεν τους μπαίνει στη γάμπα και γενικότερα γυναίκες που θέλουν να παρευρεθούν σε ένα πολύ σημαντικό event.Το botox χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια , οπότε εάν συνέβαινε κάτι κακό θα το ξέραμε. Αναλογιστείτε πως, όταν κάνω αυτή την επέμβαση στις γάμπες χρησιμοποιώ περίπου 200 μονάδες, 200 units υλικού. H παρασκευή του botox όπως το αγοράζουμε εμείς από τις εταιρείες κυκλοφορεί σε 100 units. Αν για μια επέμβαση στο πρόσωπο καταναλώνω 50 units για τις γάμπες χαλάω 250. Τα τοξικά επίπεδα για το σώμα είναι πάνω από 3000 units, πράγμα που αποδεικνύει πόσο ασφαλές είναι για τον οργανισμό.
Οι ποσότητες άρα που εμείς χρησιμοποιούμε είναι πολύ μικρές. Ένας μύθος που πρέπει εδώ να καταρρίψουμε είναι ότι οι δόσεις αυτές είναι αθροιστικές. Μετά από 5 με 6 μήνες το botox εξαφανίζεται εντελώς από τον οργανισμό. Το μόνο αρνητικό σε αυτή την επέμβαση είναι ότι το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Μετά από 6 μήνες οι γάμπες επανέρχονται, κάτι που σημαίνει ότι μιλάμε για μια επέμβαση που και κοστίζει πολύ ακριβά και πρέπει να την επαναλαμβάνεις συχνά. Όταν λέμε ακριβή για να γίνουμε πιο σαφείς, αρκεί να αναφέρουμε ότι κάθε θεραπεία κοστίζει περίπου 2000 ευρώ. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μειωθεί το κόστος του φαρμάκου και έτσι η επέμβαση θα μπορεί να απευθύνεται σε περισσότερο κόσμο. Κάνω και μια επέμβαση που μειώνει για πάντα τον όγκο της γάμπας, ωστόσο ο ασθενής πρέπει να κάνει υπομονή γύρω στους έξι με οκτώ μήνες για να ξεπρηστεί και να απολαύσει το τελικό αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να μεταφράζεται με ακινησία. Η ευαισθησία αυτή είναι χαρακτηριστικό της ανατομίας της γάμπας.
-Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς επεμβάσεις (σε γυναίκες και άντρες) αυτή τη στιγμή στο Beverly Hills;
Εξαρτάται την ηλικία και το φύλο. Για τις νεαρές κοπέλες είναι η επέμβαση στη μύτη, η αυξητική μαστών, η λιποαναρρόφηση και τα αφτιά τους όταν πετάνε. Οι πιο ώριμες κυρίες επισκέπτονται τον πλαστικό χειρουργό μετά την εγκυμοσύνη για το στήθος και την κοιλιά. Υπάρχουν και γυναίκες που αποζητούν ολική μεταμόρφωση όταν χωρίζουν. Φτιάχνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Και φτάνουμε στην ηλικία των 35-40 εκεί όπου άκρως δημοφιλή είναι τα facelifts. Στους άντρες τώρα, έχουμε τη μεταμόσχευση μαλλιών, τη λιποαναρρόφηση σε όλο το σώμα και το πρόσωπο, βλέφαρα, λιποαναρρόφηση λαιμού, και facelifts. Επίσης, ενθέματα για πιο μυώδη στήθη και γάμπες. Το ιδεώδες για τους άντρες είναι να φαίνονται πιο γυμνασμένοι και πιο μυώδεις. Δε γίνεται με την ίδια μέθοδο που εφαρμόζεται στις γυναίκες και φυσικά μιλάμε για εντελώς διαφορετική κατασκευή της σιλικόνης. Εφαρμόζεται από τις μασχάλες με πολύ μικρές τομές , ενώ στα πόδια μπαίνει από τις κλειδώσεις πίσω από το γόνατο. Τα six packs που ζητούν συχνά γίνονται με την τεχνική etching, ένα είδος λιπογλυπτικής. Εδώ χρειάζεται ειδική τεχνική λιποαναρρόφησης, ειδικές κάνουλες και θέλει και μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Ακουλουθείς τη φυσική γράμμωση του κορμιού και απλά την κάνεις πιο έντονη. Μεγάλη ζήτηση έχουν επίσης και οι δικέφαλοι, οι τρικέφαλοι και τα μπράτσα.
-Η εξέλιξη στην επιστήμη της αισθητικής χειρουργικής κινείται με την ταχύτητα του φωτός, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που πλέον μια απλή επέμβαση βοτουλινικής τοξίνης, το γνωστό σε όλους μας botox, να ακούγεται στις μέρες μας υπόθεση ρουτίνας. Ποιο είναι το μέλλον τη δεδομένη στιγμή που μιλάμε; Τι μας ετοιμάζετε;
Δεν έχουμε καμιά τεράστια καινοτομία στον τομέα της Αισθητικής χειρουργικής!
Συζητώντας και off the record για την οικονομική κρίση σχολιάζαμε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αυτή τη φορά έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο. Υπάρχει διεθνώς μια πτώση και αυτό όχι στη διάθεση του κόσμου στο να υποβληθεί σε επεμβάσεις αλλά στα χρήματα που δύναται να σπαταληθούν για αυτές. Σε πολλά κράτη ο κόσμος δανειζόταν για τέτοιου είδους επεμβάσεις, πλέον οι τράπεζες δανείζουν πολύ δύσκολα. Αυτό από την άλλη δημιουργεί και την ανάγκη οι επεμβάσεις να έχουν γρήγορη ανάρρωση , έτσι ώστε οι ασθενείς να μην καθυστερούν να επιστρέψουν στην δουλειά τους. Χειρουργείσαι την Παρασκευή και πας στη δουλεία σου τη Δευτέρα. Εκεί πάει το ρεύμα... Οι εποχές μας πιέζουν να κάνουμε πράγματα πιο αποδοτικά και με πιο γρήγορη επαναφορά. Αυτό το αποτέλεσμα δε βγαίνει μόνο από τον πλαστικό χειρουργό αλλά από την προσπάθεια μιάς ολόκληρης ομάδας. Μεγάλο ρόλο παίζει και η αναισθησία. Πλέον ο κόσμος δεν πρέπει να τη φοβάται γιατί σχεδόν όλες οι επεμβάσεις γίνονται με μέθη ή με τοπική αναισθησία, πλην της αυξητικής των μαστών που επιβάλλει την ολική.
-Το ανέχεστε να παραδώσετε ένα κακό αποτέλεσμα έπειτα από μια επέμβαση; Τι μπορεί να πάει ενίοτε στραβά;
Ελέγχω τα πάντα όταν είμαι στο χειρουργείο. Και επειδή δεν είμαι ποτέ μόνος μου ρωτάω και τους γύρω μου. Πολλές φορές τα πολλά μάτια είναι καλύτερα από μόνο ένα ζευγάρι. Ωστόσο, αν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος πάντα είμαι ανοιχτός, το συζητάω και αν πιστεύω ότι μπορώ να τους δώσω αυτό που θέλουν το κάνω. Αρκεί να έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και να έχει φύγει το πρήξιμο. Επειδή είμαι τελειομανής και ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου υπάρχουν και μετεγχειρητικά αποτελέσματα που τα κοιτάζω και λέω ότι θα μπορούσα να τα έχω κάνει και καλύτερα. Αλλά αυτές τις σκέψεις τις μοιράζομαι μόνο με τον εαυτό μου...
Είναι σημαντική η αρχική επαφή με τον ασθενή. Να βλέπουμε με τα ίδια μάτια αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Μπορεί ένα αποτέλεσμα που για μένα είναι τέλειο για έναν ασθενή μου να είναι μέτριο.
-Η λατρεία της νεότητας τείνει, αν δεν έχει ήδη συμβεί, να πάρει τη μορφή μάστιγας! Τι θα απαντούσατε σε κάποιον που πιστεύει ότι η πλαστική χειρουργική δίνει εφήμερα «χάπια» σε ανθρώπους που απλά αρνούνται να συμφιλιωθούν με τη φύση τους;
Θα του έλεγα ότι αυτές είναι οι απόψεις του και ότι αν μπορεί να ζήσει καλά με αυτές να τις κρατήσει για εκείνον ή για εκείνη. Αυτό θα έλεγα και δε θα ασχολούμουν άλλο. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ σύνθετες οντότητες και η ψυχολογία μας διδάσκει ότι έχουμε μια πυραμίδα από ανάγκες. Οι βιοποριστικές, τις οποίες όσο τις κατοχυρώνουμε και τις εξελίσσουμε φτάνουμε στην κορυφή της πυραμίδας, στις λεγόμενες αισθητικές ανάγκες. Οι ίδιοι λόγοι που μας ωθούν στο να αγοράσουμε ένα ωραίο ρούχο , μας υποκινούν και στο να κάνουμε μια τέτοιου είδους επέμβαση. Είναι μια επένδυση που κάνουμε για τον εαυτό μας και κρατάει για μια ζωή. Οι καλές χειρουργικές επεμβάσεις κρατούν άλλες για πάρα πολλά χρόνια, άλλες για μια ζωή. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Έχουμε προοδεύσει την Επιστήμη. Οι άνθρωποι εφόσον πλέον ζουν περισσότερο, έχουν και την ανάγκη να κάνουν και περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους. Πιστεύω πως κανείς δεν περιμένει να βρει την ευτυχία μέσα από μια αισθητική επέμβαση.
-Ισχύει το γεγονός ότι ασχολείστε με ένα κλάδο της Ιατρικής μέσα από τον οποίο θεραπεύετε μόνο πλούσιους; Είναι η πλαστική χειρουργική ιατρική πολυτελείας;
Αν δούλευα μόνο με τους πλούσιους θα έπρεπε να αλλάξω δουλειά. Ίσως αυτή η αίσθηση να υπήρχε πριν από 15 με 20 χρόνια. Οι βασικές ανάγκες είναι ίδιες για όλους. Απλά κάποιοι δίνουν τα χρήματά τους πιο εύκολα, κάποιοι πιο δύσκολα.
-Παρόλα αυτά λένε πως για να χτυπήσει κανείς την πόρτα ενός πλαστικού χειρουργού πρέπει πρώτα να κάνει αίτηση για δάνειο! Μαζί σας ένας ασθενής πληρώνει πολύ ακριβά άραγε, το τίμημα της ομορφιάς;
Θα μπορούσα να πω ότι είμαι λίγο πιο ακριβός από το μέσο όρο. Και στην Αμερική και στην Ελλάδα. Προσωπικά μου αρέσει να έχω μόνο ασθενείς που εκτιμούν τη δουλειά που τους κάνω. Για εμένα η δουλειά μου δεν τελειώνει στο τέλος μιας επέμβασης, ξεκινάω πολύ πιο πριν και καταλήγω να μένω για πάντα γιατρός τους, ακόμη και για θέματα υγείας που δεν αφορούν μόνο στην πλαστική χειρουργική. Πραγματικά δίνω τον εαυτό μου σε κάθε επέμβαση που κάνω και θέλω να συναναστρέφομαι με ανθρώπους που το εκτιμούν αυτό. Βοηθώ μάλιστα, και αφιλοκερδώς κακοποιημένες γυναίκες στην Αμερική μέσα από το κρατικό πρόγραμμα «Victims of crime» και το κάνω γιατί το θέλω. Έρχομαι αντιμέτωπος με γυναίκες που τις έχουν μαχαιρώσει, τις έχουν χτυπήσει. Από αυτό το πρόγραμμα είχα δεχθεί και την Luz Gonzales. Η ψυχολογία και η καλή επικοινωνία είναι για μένα το παν. Δεν επιλέγουν μόνο οι ασθενείς μου εμένα αλλά και εγώ τους ασθενείς μου. Και πολλές φορές έχω διώξει ανθρώπους που έβλεπα ότι μεταξύ μας δεν υπάρχει χημεία. Δεν το αντιμετωπίζω σαν μια χρηματοοικονομική συναλλαγή ,αλλά σαν μια σχέση.
-Πόσο κοστίζει μια επέμβαση αυξητικής στήθους και πόσο ένα απλό botox;
Πάντα εξαρτάται από το ποιος κάνει κάτι, αλλά μιλώντας γενικά, ο μέσος όρος για το στήθος είναι γύρω στις 5.000-7.000 ευρώ και το botox από ότι ξέρω στην Ελλάδα είναι από 300 μέχρι 500 ευρώ.
-Υπάρχει κάποιο περιστατικό στη μέχρι τώρα πορεία σας που έχετε αρνηθεί να αναλάβει; Κάτι που να κρίνατε εσείς ως παράλογο και που μπορεί και να σας σόκαρε μάλιστα;
Είμαι γιατρός που κάνει τα πάντα, μέχρι και αλλαγή φύλου. Γενικά αποφεύγω ανθρώπους που έχουν παράλογες απαιτήσεις, που αισθάνομαι ότι δε θα τους ικανοποιήσω και ανθρώπους που νιώθω ότι δε μου «πάνε». Αν κάτι θυμάμαι έντονα σαν περιστατικό είναι ένας άντρας, οδηγός φορτηγού, που ήρθε στο γραφείο μου μαζί με τη γυναίκα του και μου ζήτησε να του βάλω στήθος. Δεν το κρίνω, δε θέλω να μπαίνω στα προσωπικά του άλλου, μου το ζήτησε και του το έκανα. Αυτό , ίσως είναι ένα παράλογο περιστατικό στην μέχρι τώρα καριέρα μου που θα μου μείνει.
-Πόσο επηρεάζει τη ψυχολογία ενός ανθρώπου μια αισθητική επέμβαση;
Παρά πολύ. Τόσο πολύ που και εγώ αν δεν έκανα αυτή τη δουλειά δεν θα μπορούσα να το αντιληφθώ, αν δε μου το έλεγαν οι ασθενείς μου. Εξαρτάται τι ενοχλεί τον καθέναν και που παρεμβαίνει. Γενικά η αυξητική του στήθους επηρεάζει πιο πολύ την ψυχολογία μιας γυναίκας και αυτό γιατί είναι το πιο άμεσα ορατό σεξουαλικό όργανο. Και όχι μόνο για αυτό το λόγο φυσικά. Οι ίδιες αισθάνονται καλύτερα μέσα στον νέο τους εαυτό, μέσα στα ρούχα που φοράνε και τους ταιριάζουν καλύτερα, τονώνοντας άμεσα την αυτοπεποίθησή τους. Και μετά θα έλεγα ακολουθεί το πρόσωπο.
Έχει ακουστεί πως είστε ένας γιατρός που κάνει «θαύματα»! Δε φοβάστε να παρεμβαίνετε στο έργο του Θεού και της Φύσης;
Χαίρομαι που δέχομαι αυτή την ερώτηση γιατί πάντα σε τραπέζια που είμαι καλεσμένος και σε πάρτι υπάρχει κάποιος «έξυπνος», συνήθως είναι. έξυπνη που μου κάνει αυτή την ερώτηση. Τα παιδιά που γεννιούνται με κρανιοπροσωπικές κακώσεις , λαγόχειλα, δεν έχουν ουρανίσκο, αναρωτιέμαι. είναι έργα του Θεού; Πιστεύω στο Θεό αλλά δε φέρνω τη πίστη μου μέσα σε αυτό. Προσπαθώ το έργο μου να έχει σα βάση του την ανθρωπιά. Δε θεωρώ ότι είναι παρέμβαση. Αν κάποιος μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνεται καλύτερος άνθρωπος, τότε πιστεύω αυτό ακόμη και ο ίδιος ο Θεός θα το ήθελε. Εγώ πιστεύω ότι ο Παντοδύναμος θέλει να προσπαθούμε για το καλύτερο, όποιο κι αν είναι αυτό!
-Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να αποφύγει το νυστέρι; Τι μας γερνάει γιατρέ;
Δε με συμφέρει να σας πω τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να αποφύγει το νυστέρι, αν μπορεί να συμβεί αυτό, ωστόσο μπορώ να αναφέρω κάποια έξυπνα και οικονομικά tips που μπορούν να διατηρήσουν μια γυναίκα φρέσκια και όμορφη. Για μένα πρέπει να βάζει πάντοτε, χειμώνα καλοκαίρι αντιηλιακή προστασία στο πρόσωπό της με δείκτη έως και 35. Για ένα προϊόν που έχει μεγαλύτερο δείκτη προστασίας απλά πληρώνεις για το τίποτα. Το τσιγάρο είναι μεγάλος εχθρός και θα συνιστούσα το βράδυ να μην παραλείπεται ποτέ ένας καλός καθαρισμός και μια ελαφρά απολέπιση με γλυκολικό οξύ. Να σημειώσω εδώ ότι μια ενυδατική κρέμα με πέντε ευρώ μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική με μια που κοστίζει 500!
-Είναι η ματαιοδοξία η αγαπημένη αμαρτία του ανθρώπου;
Ναι, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό άλλα θα συμφωνήσω. Αρκεί όμως να πω ότι όπως η ζωή δεν είναι πάντα άσπρο μαύρο, έτσι και η ματαιοδοξία δεν είναι καλή ή κακή. Δε μου αρέσουν τα απόλυτα πράγματα. Η πλαστική χειρουργική βασίζεται πάνω στην ανθρώπινη ικανοποίηση και ευτυχία. Δεν είναι όλες μας οι ανάγκες πνευματικές, είμαστε σώμα και ψυχή. «It΄s not for everybody» ( Δεν είναι για όλους) , είναι μόνο για όποιον τη θέλει...
www. JMAplasticsurgery.com
www.niptucksurgeon.com
πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου