To Facebook αφαιρεί σελίδα κατά του Ισραήλ

Written By Black Hole on 30 Μαρ 2011 | 13:42


Το Facebook δήλωσε  ότι αφαίρεσε  μια σελίδα η οποία προωθούσε μια νέα παλαιστινιακή Intifada  εναντίον του Ισραήλ, διότι έκανε «απευθείας εκκλήσεις για βία», κατά παράβαση των πολιτικών και των όρων που έχουν διατυπωθεί από το site κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαχειριστές της σελίδας, την οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει να διαγραφεί νωρίτερα αυτό το μήνα, αρχικά αφαίρεσαν σχόλια που προωθούσαν τη βία, σύμφωνα με δηλώσεις της Debbie Frost, εκπροσώπου του Facebook. Οι ίδιοι άνθρωποι όμως αργότερα, παρήγαγαν τις προσκλήσεις βίας, συνέχισε...

 «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα μέλη του Facebook θα πρέπει να είναι σε θέση να εκφράσουν τις απόψεις τους, και εμείς συνήθως δε λογοκρίνουμε περιεχόμενο που μιλά ενάντια σε χώρες, θρησκείες, πολιτικές οντότητες ή ιδέες» ανέφερε η Frost . «Ωστόσο, παρακολουθούμε τις σελίδες που μας υποδεικνύονται ως ενοχλητικές και όταν και αν αποδέχονται και υποστηρίζουν άμεσες προσκλήσεις για βία ή εκφράσεις μίσους -όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση- τις διαγράφουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.»

Η κίνηση αυτή φέρνει στο προσκήνιο την πρόκληση που αντιμετωπίζει το Facebook καθώς γίνεται ένα βήμα για τον πολιτικό ακτιβισμό και τα κοινωνικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Αυτό το site, μαζί με το Twitter και την Google καθώς και το YouTube, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και τη Λιβύη - με τους διοργανωτές των εξεγέρσεων αυτών να τα χρησιμοποιούν για να διαδώσουν τις ειδήσεις και να συντονίζουν τις διαμαρτυρίες.

Η σελίδα-έκκληση για μια νέα Intifada -μια αραβική λέξη που σημαίνει εξέγερση- αφαιρέθηκε αφού πρώτα οι διαχειριστές της είχαν λάβει επανειλημμένες προειδοποιήσεις για θέσεις που παραβίαζαν τις πολιτικές του Facebook, σύμφωνα με την εταιρεία. Η πρώτη παλαιστινιακή Intifada που ξεκίνησε το 1987, χαρακτηρίστηκε από ταραχές και ρίψεις πετρών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας -δύο αμφισβητούμενα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Η δεύτερη Intifada, που ξέσπασε το 2000, εξαπλώθηκε σε πόλεις του Ισραήλ.

Το Facebook διαγράφει επίσης τις σελίδες-μιμητές οι οποίες αναφέρονται  στο ίδιο θέμα, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία. Πληροφορίες επικοινωνίας για τους διαχειριστές της αρχικής σελίδας δε θα μπορούσαν βεβαίως να βρεθούν.

Το site περιλαμβάνει παρατηρήσεις και βίντεο κλιπ που ζητούσαν τη θανάτωση Ισραηλινών και  Εβραίων, καθώς και την «απελευθέρωση» της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης μέσα από πράξεις βίας, δήλωσε ο υπουργός του Ισραήλ Yuli Edelstein.

«Η είδηση ότι η σελίδα έχει αφαιρεθεί, αποδεικνύει ότι οι επικεφαλής του Facebook κατανόησαν ότι η σελίδα αποτελεί κατάφωρη κατάχρηση της ελευθερίας του λόγου για σκοπούς μιας άγριας υποκίνησης βίας», δήλωσε ο Edelstein.
protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου