Φουκουσίμα όπως... Τσερνόμπιλ

Written By Homosapien on 12 Απρ 2011 | 13:46


fukusima_new1
Στο υψηλότερο επίπεδο αναβάθμισαν την πυρηνική απειλή από τον σταθμό Φουκουσίμα οι ιαπωνικές Αρχές. Το επίπεδο σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης αναβαθμίστηκε από το 5 στο 7, όσο ήταν εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, Tepco, διευκρινίζει ότι η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά.


Την Τρίτη η ιαπωνική υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια ανακοίνωσε πως η διαρροή ραδιενεργών ουσιών από το εργοστάσιο του Νταϊτσί αντιστοιχεί περίπου στο 10% της ποσότητας ραδιενέργειας που είχε διαρρεύσει από το Τσερνόμπιλ.

Νέος μετασεισμός και εκκένωση της Φουκουσίμα
Λίγο μετά τις 08.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε νέος μετασεισμός, μεγέθους 6,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ανατολικά της Χονσού της Ιαπωνίας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Τόκιο.

Όπως ανακοίνωσε η Tepco, μετά τη δόνηση ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νταΐτσι και Νταΐνι να τους εκκενώσουν. Η εταιρεία ελέγχει την κατάσταση των δύο σταθμών, δήλωσε εκπρόσωπος της Τepco, χωρίς να έχουν δοθεί μέχρι στιγμής άλλες λεπτομέρειες.

Τουλάχιστον ένας νεκρός ήταν ο απολογισμός της ισχυρής μετασεισμικής δόνησης των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Θύμα του σεισμού ήταν ένας 46χρονος που έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή στην πόλη Ριουγκασάκι, στην επαρχία Ιμπαράκι.

Σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, USGS, που αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, το επίκεντρο του μετασεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 81 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης της Φουκουσίμα, κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό, και είχε εστιακό βάθος 13 χιλιομέτρων. Οι τοπικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι ενός μέτρου στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία ήρθη αργότερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου