Η άνοδος και η πτώση μιας «αυτοκρατορίας»‏

Written By Ανώνυμος on 19 Μαΐ 2011 | 16:16

Από τον πάγκο της γειτονιάς του Πειραιά… στα σαλόνια των κοσμικών και των «χρυσών» επιχειρήσεων. Η εμπορική δραστηριότητα της οικογενείας Γλου χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Τότε ως μικροπωλητής ο κ. Δημήτρης Γλου, πατέρας των Αντώνη και...


Γιώργο Γλου, είχε πάγκο και πουλούσε φρούτα στην οδό Γούναρη στον Πειραιά. Μόλις το 1985 άνοιξε το πρώτο κατάστημα με είδη ένδυσης και αθλητικών ειδών στον Πειραιά. Φτηνό μαγαζί, μαζεμένο, χωρίς πολλές προοπτικές. Αλλά το 1992 έκανε ουσιαστικά την είσοδό της στην αγορά της ένδυσης.

Εκείνη τη χρονιά άνοιξε επτά εμπορικά καταστήματα μέσα σε έναν χρόνο, τρία εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας! Είναι οι πρώτοι έλληνες επιχειρηματίες που κατάλαβαν νωρίς τη δυναμική που μπορούν να έχουν τα κινεζικά προϊόντα- δεν περιορίστηκαν μόνο στην αγορά της Κίνας αλλά αναζήτησε φθηνά ρούχα στο Πακιστάν και σε άλλες χώρες της Ασίας.

Αθεράπευτα ερωτευμένοι με τον Πειραιά καθότι γέννημα-θρέμμα της περιοχής και φανατικοί Ολυμπιακοί εξού και η παρουσία του Γιώργου Γλου στο Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακού και μετέπειτα στο Δ.Σ. του ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Δύο γνωρίσματα που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του χαρακτήρα των αδελφών Γλου.

Στην πιάτσα τους αποκαλούσαν «Αλεπούδες», αναγνωρίζοντάς την εξυπνάδα αλλά και την πονηριά να βρίσκουν τρόπους για να αντέχουν την πίεση του ανταγωνισμού.

Η δεκαετία του 1990 ήταν «η περίοδος της αφθονίας». Δύο χρόνια αργότερα, το 1994, οι αδελφοί Γλου αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χονδρική αγορά αθλητικών ειδών σε συνεργασία αργότερα με την εταιρία Puma. Και έναν χρόνο προτού κάνει την εμφάνισή της η κρίση στην ελληνική οικονομία, το 2007 ο όμιλος Γλου διέθετε 59 καταστήματα στην Ελλάδα (από τα οποία 23 λειτουργούσαν με τη μέθοδο του franchise) και ένα κατάστημα στα Τίρανα.

Το δίκτυο εδραιώνεται τον επόμενο χρόνο, ανοίγει δύο νέα καταστήματα Quicksilver και επεκτείνονται στη Θεσσαλονίκη , στη Μύκονο και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ακολούθησε η Κύπρος- στη Λευκωσία και στη Λεμεσό- και αμέσως μετά ήλθε η Ρουμανία, ενώ τα σχέδια για την εκτός συνόρων ανάπτυξη έδιναν κι έπαιρναν. Δημόσιες εμφανίσεις σε gala, έξοδοι στα μπουζούκια και έμφαση στην..καλή ζωή.

Κάπου εκεί όμως, το 2008, «εξαντλήθηκαν τα καύσιμα» της ανάπτυξης του ομίλου και άρχισε η αντίστροφη πορεία.

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 με συναίνεση προμηθευτών αλλά και εργαζόμενων κατέθεσε όμως και επίσημα χτες η εταιρεία Γλου. Το τέλος της «αυτοκρατορίας» επήλθε…

newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου