Με το ποσοστό των απορριμάτων που θάβονται στην Ελλάδα να ανέρχεται στο 82%, ο επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος της Ε.Ε., Χούλιο Γκαρσία, προέτρεψε την Ελλάδα να σταματήσει να θάβει τα απορρίματά της, επισημαίνοντας πως αποτελούν μια σημαντική πηγή παραγωγής ενέργειας.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στην Ολλανδία, όπου έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στον τομέα της επεξεργασίας αποβλήτων, το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 4%.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία είκοσι χρόνια δημιουργήθηκαν 11 εργοστάσια καύσης και από τις 157 χωματερές έμειναν 22. Οι τοπικές αντιδράσεις που υπήρξαν ξεπεράστηκαν, παρά το γεγονός ότι το κόστος διαχείρισης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αφού οι πολίτες πληρώνουν ετησίως στους δήμους 250 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Χούλιο Γκαρσία, που μίλησε σε ημερίδα για την ανακύκλωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες το επόμενο διάστημα για να πιάσει τους στόχους που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, σημείωσε ότι εμφανίζουμε τα χειρότερα ποσοστά, καθώς βρισκόμαστε έως και πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης.
Έως το 2020 η Ε.Ε. θα πρέπει να ανακυκλώνει το 50% των αστικών απορριμμάτων και το 70% των μπάζων και υλικών από τις κατασκευές. "Μπορεί το 2020 να φαίνεται μακρινό αλλά για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους πρέπει να προχωρήσει πολύ γρήγορα", επισήμανε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τη μεγάλη υστέρηση της χώρα μας στον τομέα των αποβλήτων.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα μητροπολιτικό συγκρότημα στο οποίο να έχει βρεθεί ολοκληρωμένη και ασφαλής για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας λύση, χωρίς μονάδες επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων και χώρους ταφής των υπολειμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι σημασία έχει το υλικό που θα φτάνει στον ΧΥΤΥ να είναι όσο γίνεται λιγότερο.
"Το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται στην ανακύκλωση και ανάκτηση των υλικών, στο κλείσιμο του κύκλου των προϊόντων, σε πρακτικές μείωσης και πρόληψης της παραγωγής αποβλήτων", τόνισε η κυρία Μπιρμπίλη.
Σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο έχει θέσει ως στόχο τη χωριστή συλλογή και αξιοποίηση τουλάχιστον του 5% του συνόλου των βιοαποβλήτων έως το 2015 και του 15% έως το 2020.
Σύντομα το ΥΠΕΚΑ θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού, το οποίο θα προωθήσει σε αστικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας με πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη".
από το news247.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου