«Δυσαναπλήρωτο το κενό του Θανάση Βέγγου»

Written By Ανώνυμος on 3 Μαΐ 2011 | 17:41

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για την απώλειά του

Ο θάνατος του αγαπημένου ηθοποιού, Θανάση Βέγγου, πέρα από το ότι προκάλεσε πανελλήνια θλίψη, δεν άφησε ασυγκίνητη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Στο συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια αναφέρεται,  «Η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση. Ήταν σπουδαίος, χαρισματικός, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους. Οι ταινίες του θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ακόμη, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια»...


«Ο Θανάσης Βέγγος χάρισε σε όλους μας στιγμές μεγάλης χαράς, αλλά ακόμα και φιλοσοφικού προβληματισμού. Έβγαλε στην επιφάνεια, με τους ρόλους του, με την ίδια του την στάση, την ουσία της ανθρώπινης ζωής. Τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αυτό που μας κάνει ανθρώπους,αυτό που τελικά μας ενώνει» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
Σε δήλωσή του, ο κ. Πετσάλνικος αναφέρει ότι ο Θανάσης Βέγγος υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση την τέχνη του, εκφράζοντας, γνήσια και αυθεντικά, λαϊκούς χαρακτήρες, αλλά και τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας, στη δύσκολη μεταπολεμική πορεία της ανασυγκρότησης και ανάπτυξής της, ενώ η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η σεμνότητα και το επαγγελματικό ήθος του τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους μας.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει, «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα βαθιά, ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού Θανάση Βέγγου στην οικογένεια του. Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης. Γιος εργατικής οικογένειας που υποχρεώθηκε πολύ νωρίς να βγει στο μεροκάματο, ειδικά όταν ο πατέρας του απολύθηκε από την Εταιρεία Ηλεκτρισμού, λόγω πολιτικών φρονημάτων. Για τον ίδιο λόγο ο νεαρός Θανάσης βρέθηκε στην Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος τον κάλεσε να παίξει στην «Μαγική πόλη». Από τότε αρχίζει το μεγάλο ταξίδι του Θανάση Βέγγου στον κινηματογράφο και το θέατρο. Τα βιώματά του ο Βέγγος τα μετέτρεψε σε τέχνη. Αν και η αυλαία έπεσε, οι αξέχαστοι ρόλοι του θα τον κρατούν ζωντανό ανάμεσά μας».

«Η Ελλάδα έχασε τον καλό της άνθρωπο. Ο Θανάσης Βέγγος ήταν το πρόσωπο που μπόρεσε στη ζωή, στο σανίδι και στο πανί να αποδώσει με τον πιο αληθινό τρόπο την ελληνική κοινωνία και την πολυτάραχη ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Βιοπαλαιστής και Μακρονησιώτης, αυτοδίδακτος και σπουδαίος ηθοποιός, σεμνός και ευγενής, ήταν η χαρακτηριστικότερη μορφή του λαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας. Δεν είναι τυχαίο που αγαπήθηκε τόσο πολύ από όλες τις γενιές που είχαν την τιμή να παρακολουθήσουν την πορεία και το έργο του. Όλοι και όλες μας είμαστε τυχεροί που υπήρξε και περπάτησε δίπλα μας. Καλό ταξίδι Θανάση μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Θανάσης Βέγγος, ο άνθρωπος, ο κωμικός, δεν είναι πια κοντά μας. Μπορεί το ρολόι της ζωής του Θανάση Βέγγου να σταμάτησε, δεν θα πάψει όμως να τρέχει το έργο του που σφράγισε ανεξίτηλα τον ελληνικό κινηματογράφο. Τον αυτοδίδακτο Θανάση Βέγγο χαρακτήριζε η σύμπτωση της προσωπικότητας στη ζωή με αυτήν στον κινηματογράφο. Στην οικογένειά του και σε όσους τον αγάπησαν εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

«Η απώλεια του Θανάση Βέγγου κάνει φτωχότερη την Ελλάδα. Πηγαίο ταλέντο, συνεπής επαγγελματίας, βαθιά λαϊκός και ανθρώπινος, γέμισε τις καρδιές των Ελλήνων με γέλιο. Ενσάρκωνε τον απλό Έλληνα, τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ελπίδες του. Με τις ταινίες του μας δίδαξε ανθρωπιά και καλοσύνη. Αντίο 'καλέ μου άνθρωπε', θα σε θυμόμαστε για πάντα» αναφέρει η Δημοκρατική Συμμαχία.
Τέλος τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Ηθοποιός αυτοδίδακτος, εμπειρικός, ο Θανάσης Βέγγος, ενσάρκωσε με το ξεχωριστό του πηγαίο ταλέντο, έναν αυθεντικό λαϊκό κινηματογραφικό ήρωα, που συγκίνησε, αγαπήθηκε, ταυτίστηκε με τα βιώματα και τα όνειρα της μεταπολεμικής Ελλάδας» αναφέρει το Φεστιβάλ σε ανακοίνωσή του.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου