Πέντε Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άνοιξαν μέτωπο με τα ποδοσφαιρικά σωματεία της Σούπερ Λιγκ, αλλά και με υπουργούς, μιας και κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνου και τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου κάνοντας λόγο για τα τεράστια χρέη των ομάδων.Οι πέντε Βουλευτές αναφέρουν πως οι συσσωρευμένες ζημιές των έντεκα ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών (ΠΑΕ) που έχουν σταθερή παρουσία στη «Super League» τα τελευταία χρόνια, ανέρχονται στα 309 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει παλαιότερα με ανακοίνωση του ο Υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Παράλληλα προσθέτουν ότι οι ίδιες ομάδες το 2010, παρότι είχαν έσοδα 145 εκατομμύρια ευρώ, οι ζημιές τους ανέρχονταν στο ποσό των 62,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο ήταν 220 εκατομμύρια ευρώ, τον Μάρτιο του 2010 σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Υφυπουργού Οικονομικών.
Ταυτόχρονα οι βουλευτές κατηγορούν την πολιτεία ότι δεκαετίες τώρα ανέχεται αυτά τα φαινόμενα βίας και διαπλοκής. Με τον τρόπο της μάλιστα, -όπως αναφέρουν- και μέσω των χρηματοδοτήσεων «θα τολμούσε κανείς να πει, ότι όχι απλώς τα ανέχεται αλλά και τα επικροτεί, προβαίνοντας διαρκώς σε ευχολόγια εκ μέρους των αρμοδίων και σε μια, πρωτοφανούς έκτασης, μετάθεση ευθυνών από τον ένα παράγοντα στον άλλο.
Και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, πώς σκοπεύει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει, άμεσα και με οποιοδήποτε τίμημα τα φαινόμενα αυτά ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ καλούν την Κυβέρνηση να απαντήσει πώς και πότε προτίθεται να εισπράξει τα χρέη των ΠΑΕ προς το Δημόσιο και γιατί έχει καθυστερήσει μέχρι σήμερα, όταν την ίδια ώρα λαμβάνονται σκληρά μέτρα για να εισπράξει χρέη άλλων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και μικρο-οφειλετών.
Τέλος ζητούν να πληροφορηθούν σε ποια λογική βασίζεται η άποψη να πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης για τις ζημιές των ΠΑΕ που τις περισσότερες φορές προέρχονται από κακοδιαχείριση και σπατάλη.
Διαβάστε τα σχετικά άρθρα του Τύπου:
Διαβάστε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" και της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"
Διαβάστε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"
Διαβάστε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας "ΑΥΓΗ":
To balla.gr σας υπενθυμίζει...
Σε παλαιότερο αρθρο του balla.gr σας είχαμε ενημερώσει σχετικά με το θέμα αυτό πως:
O πρώην πρόεδρος της Λάρισας, Διαμαντής Αδαμόπουλος, δημοσιοποίησε παραστατικά στις αρχές Απριλίου του 2011, στα οποία αναφέρονται σε τεράστιες οφειλές τεσσάρων ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας προς την Εφορία. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος", η ΑΕΚ χρωστά 152.753.018,02 ευρώ, ο ΠΑΟΚ 19.965.788,19 ευρώ, ο Ηρακλής 18.654.361,21 και ο Άρης 12.994.889,15. Από την άλλη πλευρά, οι οφειλές των «βυσσινί» ανέρχονται στις 109.729,34 ευρώ.
Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΛ, όπως προκύπτει, έκανε την εξής δημοσιοποίηση, παράλληλα με τις χθεσινές δηλώσεις του Κώστα Πηλάδακη, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ΠΑΕ Λάρισας υποβιβάζετε στην Football League, ενώ άλλες ΠΑΕ, όπως η ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Άρης αλλά και πολλές, δεν μπορούν να πάρουν "εύκολα" αδειοδότηση ή να καταθέσουν εγγυητικές για την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της νέας αγωνιστικής περιόδου, μιας και τα χρέη τους είναι σε υψηλά επίπεδα...
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα, τέλος Φεβρουαρίου, της «Ελευθεροτυπίας της Κυριακής» οι οικονομικές ζημιές των των έντεκα ΠΑΕ με σταθερή παρουσία στην Σούπερ Λίγκα τα τελευταία χρόνια, ξεπερνούν συνολικά τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ.
Όπως υποστήριζε το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα 309 εκατομμύρια ευρώ αφορούν μόνο τις ζημιές από τη λειτουργία τους, καθώς υπάρχουν και οφειλές προς το δημόσιο άνω των 220 εκατομμυρίων, κάτι που είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Οικονομικών, Φιλίππος Σαχινίδης.
Δείτε στη λίστα (Πηγή: Ελευθεροτυπία, enet.gr):
Διαβάστε επίσης:
Από τα πρακτικά της Βουλής: (11 Μαρτίου 2010)
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΠΒ'
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Παπαδημούλη έχει ως εξής:
« Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση προωθεί μια σκληρή και μονομερή δημοσιονομική πολιτική, με περικοπές κυρίως των μισθών των εργαζομένων και των κοινωνικών παροχών και την αδυναμία των εφοριών και των ασφαλιστικών οργανισμών να συγκεντρώσουν τα αναγκαία έσοδα, καθώς στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν φαινόμενα ευρύτατης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
1) Ποιο είναι σήμερα το βεβαιωμένο χρέος των ΠΑΕ και ΚΑΕ; Τι ποσοστό απ’ αυτό είναι διακανονισμένο και με τι όρους; Πόσα οφείλονται στην εφορία και σε ασφαλιστικούς οργανισμούς; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την είσπραξή τους;
2) Έγιναν οι προβλεπόμενοι από το νόμο έλεγχοι στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ (φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, έλεγχοι για τα πιστοποιητικά αδειοδότησης με βάση τα κριτήρια της UEFA); Πόσες παραβάσεις, από ποιες ΠΑΕ και ΚΑΕ διαπιστώθηκαν;
3) Ποιες σχετικές ποινές ή πρόστιμα επιβλήθηκαν και πόσα έχουν εισπραχθεί;
4) Σε περίπτωση μη τήρησης των οικονομικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ΠΑΕ και ΚΑΕ, προτίθεται η Κυβέρνηση να συνεχίσει την άμεση έμμεση κρατική χρηματοδότησή τους;».
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών):
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο πλαίσιο, στο οποίο οικοδομήθηκε ο επαγγελματικός αθλητισμός -και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ- στην Ελλάδα έχει αγγίξει τα όριά του. Έχουμε υπερχρεωμένες αθλητικές εταιρείες, η πλειοψηφία των οποίων με την πλήρη εφαρμογή του νόμου 2190 «περί ανωνύμων εταιρειών», θα έπρεπε να είχαν κλείσει.
Είναι γνωστές σε όλους μας οι συγκρούσεις που καταγράφονται ανάμεσα σε αυτές και στην πολιτεία με ένα και μοναδικό αίτημα, την άντληση κονδυλίων από τα κρατικά ταμεία υπό την πίεση της πιθανής πτώχευσης. Όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι είμαστε αντίθετοι στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών, που πολύ λίγα απέδωσαν στην προσπάθεια εξυγίανσης στο παρελθόν. Πράττουμε το αυτονόητο, διενεργούμε ελέγχους και όπου διαπιστώνουμε παραβάσεις της νομοθεσίας επιβάλλουμε κυρώσεις.
Περνώ τώρα στις απαντήσεις των ερωτημάτων σας. Ως προς τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί, τα ποσά των διαφόρων προστίμων που έχουν βεβαιωθεί από το 1998 μέχρι και τις 3 Μαρτίου, στις διακόσιες ογδόντα οκτώ μηχανογραφημένες ΔΟΥ μόνο σε κεφάλαιο, χωρίς τις τυχόν αναλογούσες προσαυξήσεις εκπροθέσμου καταβολής –σε περίπτωση που οι οφειλές είναι ληξιπρόθεσμες- ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Τα ποσά που έχουν εισπραχτεί έναντι των βεβαιωμένων οφειλών σε κεφάλαιο ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια περίπου και τα ποσά που έχουν διαγραφεί έναντι των βεβαιωμένων οφειλών ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια περίπου, ενώ τα ποσά που είναι ανείσπρακτα σε κεφάλαιο ανέρχονται σε 23 εκατομμύρια περίπου.
Καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής το σχετικό πίνακα όπου εμφανίζεται η εικόνα των προστίμων την 3η Μαρτίου 2010 ανά Δ.Ο.Υ. και ανά ΠΑΕ ή ΚΑΕ.
Ως προς τα βεβαιωμένα χρέη, τα ληξιπρόθεσμα και τα μη ληξιπρόθεσμα χρέη, με υπόλοιπο προς είσπραξη πάντα σε κεφάλαιο, ανέρχονται σε 222 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Καταθέτω σχετικό πίνακα όπου τα ποσά όπου εμφανίζονται τα ποσά ανά Δ.Ο.Υ. και ανά ΠΑΕ ή ΚΑΕ.
Ως προς τις ενεργές ρυθμίσεις, διευκολύνσεις των ΠΑΕ, ΚΑΕ έναντι των βεβαιωμένων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, το συνολικό κεφάλαιο, που έχει ρυθμιστεί μόνο σε κεφάλαιο, ανέρχεται σε 36 εκατομμύρια περίπου, ενώ το τελικό ρυθμισμένο ποσό που περιλαμβάνει και κάποιο ποσό προσαυξήσεων -όπως καθορίζεται από τον τύπο της ρύθμισης- ανέρχεται περίπου σε 37 εκατομμύρια.
Καταθέτω και πάλι σχετικό πίνακα όπου εμφανίζονται τα ποσά ανά ΚΑΕ ή ΠΑΕ. Εδώ, θα πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχουν και ΚΑΕ και ΠΑΕ που έχουν περισσότερες των μία ρυθμίσεων ή και διευκολύνσεις, δηλαδή με διαφορετικούς όρους διακανονισμού. Επίσης ανάμεσα σε αυτές, υπάρχουν ΠΑΕ ή ΚΑΕ που έχουν χάσει τη ρύθμιση ή τη διευκόλυνση, διότι δεν τήρησαν την έγκαιρη πληρωμή των δόσεων.
Ως προς τους ελέγχους από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, όλες οι μετέχουσες στο πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου ΠΑΕ ή ΚΑΕ έχουν εφοδιαστεί με το κατά νόμο πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αντίγραφα αυτών των πιστοποιητικών θα κατατεθούν στη Βουλή από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως απάντηση σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν οι Βουλευτές της παράταξής σας στις 9 Φεβρουαρίου 2010.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τους προαναφερθέντες πίνακες, οι οποίοι βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εξ όσων γνωρίζω, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει η ανάκληση του πιστοποιητικού συγκεκριμένης ΚΑΕ της Α1 εθνικής κατηγορίας και συγκεκριμένα της Ολύμπια Λάρισας, λόγω μη συμπλήρωσης της μερικώς καταπεσούσης εγγυητικής επιστολής.
Ως προς την κρατική χρηματοδότηση των ΚΑΕ ή ΠΑΕ, σας διαβεβαιώνω ότι βούληση και κεντρική πολιτική θέση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μέχρι σήμερα οι κρατικές επιχορηγήσεις, τόσο σε πολιτιστικούς όσο και σε αθλητικούς οργανισμούς.
Για το σκοπό αυτό επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μητρώου εισηγούμενων φορέων, στο οποίο κάθε φορέας που θέλει να επιχορηγηθεί θα πρέπει να εγγράφεται, να προσκομίζει μια σειρά από στοιχεία, να περιγράφει το ιστορικό των δράσεων που έχει κάνει μέχρι τώρα και πώς αυτές είχαν ανταποδοτικό όφελος στο κοινωνικό σύνολο, να περιγράφει τη δράση για την οποία θέλει να επιχορηγηθεί, να καταθέτει τον προϋπολογισμό της. Και αν επιχορηγηθεί να υποβάλει και αναλυτικό απολογισμό, ώστε να ξέρουμε αν χρησιμοποιήσει τα χρήματα της επιχορήγησης για το σκοπό για τον οποίο δόθηκαν.
Για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, βούληση του αρμόδιου Υπουργείου είναι να σταματήσει σταδιακά κάθε μορφή άμεσης χρηματοδότησής τους από το Υπουργείο ή από τους εποπτευόμενους οργανισμούς ή εταιρείες του Υπουργείου. Η όποια χρηματοδότησή τους στο μέλλον θα γίνεται μόνο έμμεσα. Για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ δεν θα γίνεται χορηγός μιας ΠΑΕ αλλά αν πρόκειται για επιχορήγηση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα γίνεται χορηγός του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ και θα διαφημίζεται απ’ όλες τις ΠΑΕ και όλες οι ομάδες θα επωφελούνται από τη χορηγία αυτή.
Δείτε τα 222 εκατ. ευρώ σε ΠΑΕ και ΚΑΕ αναλογούν :
πηγή
Παράλληλα προσθέτουν ότι οι ίδιες ομάδες το 2010, παρότι είχαν έσοδα 145 εκατομμύρια ευρώ, οι ζημιές τους ανέρχονταν στο ποσό των 62,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο ήταν 220 εκατομμύρια ευρώ, τον Μάρτιο του 2010 σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Υφυπουργού Οικονομικών.
Ταυτόχρονα οι βουλευτές κατηγορούν την πολιτεία ότι δεκαετίες τώρα ανέχεται αυτά τα φαινόμενα βίας και διαπλοκής. Με τον τρόπο της μάλιστα, -όπως αναφέρουν- και μέσω των χρηματοδοτήσεων «θα τολμούσε κανείς να πει, ότι όχι απλώς τα ανέχεται αλλά και τα επικροτεί, προβαίνοντας διαρκώς σε ευχολόγια εκ μέρους των αρμοδίων και σε μια, πρωτοφανούς έκτασης, μετάθεση ευθυνών από τον ένα παράγοντα στον άλλο.
Και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, πώς σκοπεύει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει, άμεσα και με οποιοδήποτε τίμημα τα φαινόμενα αυτά ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ καλούν την Κυβέρνηση να απαντήσει πώς και πότε προτίθεται να εισπράξει τα χρέη των ΠΑΕ προς το Δημόσιο και γιατί έχει καθυστερήσει μέχρι σήμερα, όταν την ίδια ώρα λαμβάνονται σκληρά μέτρα για να εισπράξει χρέη άλλων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και μικρο-οφειλετών.
Τέλος ζητούν να πληροφορηθούν σε ποια λογική βασίζεται η άποψη να πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης για τις ζημιές των ΠΑΕ που τις περισσότερες φορές προέρχονται από κακοδιαχείριση και σπατάλη.
Διαβάστε τα σχετικά άρθρα του Τύπου:
Διαβάστε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" και της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"
To balla.gr σας υπενθυμίζει...
Σε παλαιότερο αρθρο του balla.gr σας είχαμε ενημερώσει σχετικά με το θέμα αυτό πως:
O πρώην πρόεδρος της Λάρισας, Διαμαντής Αδαμόπουλος, δημοσιοποίησε παραστατικά στις αρχές Απριλίου του 2011, στα οποία αναφέρονται σε τεράστιες οφειλές τεσσάρων ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας προς την Εφορία. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος", η ΑΕΚ χρωστά 152.753.018,02 ευρώ, ο ΠΑΟΚ 19.965.788,19 ευρώ, ο Ηρακλής 18.654.361,21 και ο Άρης 12.994.889,15. Από την άλλη πλευρά, οι οφειλές των «βυσσινί» ανέρχονται στις 109.729,34 ευρώ.
Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΛ, όπως προκύπτει, έκανε την εξής δημοσιοποίηση, παράλληλα με τις χθεσινές δηλώσεις του Κώστα Πηλάδακη, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ΠΑΕ Λάρισας υποβιβάζετε στην Football League, ενώ άλλες ΠΑΕ, όπως η ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Άρης αλλά και πολλές, δεν μπορούν να πάρουν "εύκολα" αδειοδότηση ή να καταθέσουν εγγυητικές για την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της νέας αγωνιστικής περιόδου, μιας και τα χρέη τους είναι σε υψηλά επίπεδα...
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα, τέλος Φεβρουαρίου, της «Ελευθεροτυπίας της Κυριακής» οι οικονομικές ζημιές των των έντεκα ΠΑΕ με σταθερή παρουσία στην Σούπερ Λίγκα τα τελευταία χρόνια, ξεπερνούν συνολικά τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ.
Όπως υποστήριζε το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα 309 εκατομμύρια ευρώ αφορούν μόνο τις ζημιές από τη λειτουργία τους, καθώς υπάρχουν και οφειλές προς το δημόσιο άνω των 220 εκατομμυρίων, κάτι που είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Οικονομικών, Φιλίππος Σαχινίδης.
Δείτε στη λίστα (Πηγή: Ελευθεροτυπία, enet.gr):
Διαβάστε επίσης:
Από τα πρακτικά της Βουλής: (11 Μαρτίου 2010)
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΠΒ'
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Παπαδημούλη έχει ως εξής:
« Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση προωθεί μια σκληρή και μονομερή δημοσιονομική πολιτική, με περικοπές κυρίως των μισθών των εργαζομένων και των κοινωνικών παροχών και την αδυναμία των εφοριών και των ασφαλιστικών οργανισμών να συγκεντρώσουν τα αναγκαία έσοδα, καθώς στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν φαινόμενα ευρύτατης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
1) Ποιο είναι σήμερα το βεβαιωμένο χρέος των ΠΑΕ και ΚΑΕ; Τι ποσοστό απ’ αυτό είναι διακανονισμένο και με τι όρους; Πόσα οφείλονται στην εφορία και σε ασφαλιστικούς οργανισμούς; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την είσπραξή τους;
2) Έγιναν οι προβλεπόμενοι από το νόμο έλεγχοι στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ (φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, έλεγχοι για τα πιστοποιητικά αδειοδότησης με βάση τα κριτήρια της UEFA); Πόσες παραβάσεις, από ποιες ΠΑΕ και ΚΑΕ διαπιστώθηκαν;
3) Ποιες σχετικές ποινές ή πρόστιμα επιβλήθηκαν και πόσα έχουν εισπραχθεί;
4) Σε περίπτωση μη τήρησης των οικονομικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ΠΑΕ και ΚΑΕ, προτίθεται η Κυβέρνηση να συνεχίσει την άμεση έμμεση κρατική χρηματοδότησή τους;».
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών):
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο πλαίσιο, στο οποίο οικοδομήθηκε ο επαγγελματικός αθλητισμός -και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ- στην Ελλάδα έχει αγγίξει τα όριά του. Έχουμε υπερχρεωμένες αθλητικές εταιρείες, η πλειοψηφία των οποίων με την πλήρη εφαρμογή του νόμου 2190 «περί ανωνύμων εταιρειών», θα έπρεπε να είχαν κλείσει.
Είναι γνωστές σε όλους μας οι συγκρούσεις που καταγράφονται ανάμεσα σε αυτές και στην πολιτεία με ένα και μοναδικό αίτημα, την άντληση κονδυλίων από τα κρατικά ταμεία υπό την πίεση της πιθανής πτώχευσης. Όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι είμαστε αντίθετοι στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών, που πολύ λίγα απέδωσαν στην προσπάθεια εξυγίανσης στο παρελθόν. Πράττουμε το αυτονόητο, διενεργούμε ελέγχους και όπου διαπιστώνουμε παραβάσεις της νομοθεσίας επιβάλλουμε κυρώσεις.
Περνώ τώρα στις απαντήσεις των ερωτημάτων σας. Ως προς τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί, τα ποσά των διαφόρων προστίμων που έχουν βεβαιωθεί από το 1998 μέχρι και τις 3 Μαρτίου, στις διακόσιες ογδόντα οκτώ μηχανογραφημένες ΔΟΥ μόνο σε κεφάλαιο, χωρίς τις τυχόν αναλογούσες προσαυξήσεις εκπροθέσμου καταβολής –σε περίπτωση που οι οφειλές είναι ληξιπρόθεσμες- ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Τα ποσά που έχουν εισπραχτεί έναντι των βεβαιωμένων οφειλών σε κεφάλαιο ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια περίπου και τα ποσά που έχουν διαγραφεί έναντι των βεβαιωμένων οφειλών ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια περίπου, ενώ τα ποσά που είναι ανείσπρακτα σε κεφάλαιο ανέρχονται σε 23 εκατομμύρια περίπου.
Καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής το σχετικό πίνακα όπου εμφανίζεται η εικόνα των προστίμων την 3η Μαρτίου 2010 ανά Δ.Ο.Υ. και ανά ΠΑΕ ή ΚΑΕ.
Ως προς τα βεβαιωμένα χρέη, τα ληξιπρόθεσμα και τα μη ληξιπρόθεσμα χρέη, με υπόλοιπο προς είσπραξη πάντα σε κεφάλαιο, ανέρχονται σε 222 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Καταθέτω σχετικό πίνακα όπου τα ποσά όπου εμφανίζονται τα ποσά ανά Δ.Ο.Υ. και ανά ΠΑΕ ή ΚΑΕ.
Ως προς τις ενεργές ρυθμίσεις, διευκολύνσεις των ΠΑΕ, ΚΑΕ έναντι των βεβαιωμένων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, το συνολικό κεφάλαιο, που έχει ρυθμιστεί μόνο σε κεφάλαιο, ανέρχεται σε 36 εκατομμύρια περίπου, ενώ το τελικό ρυθμισμένο ποσό που περιλαμβάνει και κάποιο ποσό προσαυξήσεων -όπως καθορίζεται από τον τύπο της ρύθμισης- ανέρχεται περίπου σε 37 εκατομμύρια.
Καταθέτω και πάλι σχετικό πίνακα όπου εμφανίζονται τα ποσά ανά ΚΑΕ ή ΠΑΕ. Εδώ, θα πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχουν και ΚΑΕ και ΠΑΕ που έχουν περισσότερες των μία ρυθμίσεων ή και διευκολύνσεις, δηλαδή με διαφορετικούς όρους διακανονισμού. Επίσης ανάμεσα σε αυτές, υπάρχουν ΠΑΕ ή ΚΑΕ που έχουν χάσει τη ρύθμιση ή τη διευκόλυνση, διότι δεν τήρησαν την έγκαιρη πληρωμή των δόσεων.
Ως προς τους ελέγχους από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, όλες οι μετέχουσες στο πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου ΠΑΕ ή ΚΑΕ έχουν εφοδιαστεί με το κατά νόμο πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αντίγραφα αυτών των πιστοποιητικών θα κατατεθούν στη Βουλή από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως απάντηση σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν οι Βουλευτές της παράταξής σας στις 9 Φεβρουαρίου 2010.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τους προαναφερθέντες πίνακες, οι οποίοι βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εξ όσων γνωρίζω, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει η ανάκληση του πιστοποιητικού συγκεκριμένης ΚΑΕ της Α1 εθνικής κατηγορίας και συγκεκριμένα της Ολύμπια Λάρισας, λόγω μη συμπλήρωσης της μερικώς καταπεσούσης εγγυητικής επιστολής.
Ως προς την κρατική χρηματοδότηση των ΚΑΕ ή ΠΑΕ, σας διαβεβαιώνω ότι βούληση και κεντρική πολιτική θέση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μέχρι σήμερα οι κρατικές επιχορηγήσεις, τόσο σε πολιτιστικούς όσο και σε αθλητικούς οργανισμούς.
Για το σκοπό αυτό επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός μητρώου εισηγούμενων φορέων, στο οποίο κάθε φορέας που θέλει να επιχορηγηθεί θα πρέπει να εγγράφεται, να προσκομίζει μια σειρά από στοιχεία, να περιγράφει το ιστορικό των δράσεων που έχει κάνει μέχρι τώρα και πώς αυτές είχαν ανταποδοτικό όφελος στο κοινωνικό σύνολο, να περιγράφει τη δράση για την οποία θέλει να επιχορηγηθεί, να καταθέτει τον προϋπολογισμό της. Και αν επιχορηγηθεί να υποβάλει και αναλυτικό απολογισμό, ώστε να ξέρουμε αν χρησιμοποιήσει τα χρήματα της επιχορήγησης για το σκοπό για τον οποίο δόθηκαν.
Για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, βούληση του αρμόδιου Υπουργείου είναι να σταματήσει σταδιακά κάθε μορφή άμεσης χρηματοδότησής τους από το Υπουργείο ή από τους εποπτευόμενους οργανισμούς ή εταιρείες του Υπουργείου. Η όποια χρηματοδότησή τους στο μέλλον θα γίνεται μόνο έμμεσα. Για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ δεν θα γίνεται χορηγός μιας ΠΑΕ αλλά αν πρόκειται για επιχορήγηση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα γίνεται χορηγός του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ και θα διαφημίζεται απ’ όλες τις ΠΑΕ και όλες οι ομάδες θα επωφελούνται από τη χορηγία αυτή.
Δείτε τα 222 εκατ. ευρώ σε ΠΑΕ και ΚΑΕ αναλογούν :
πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου