Η "ομόνοια" στο γκέτο και την εγκληματικότητα (vid)

Written By Oratios on 16 Μαΐ 2011 | 15:50

Πλατεία Ομονοίας η καρδιά της Αθήνας ...Πήρε το όνομα της όταν υποστηρικτές και πολιτικοί αντίπαλοι του βασιλιά Όθωνα έδωσαν τον «όρκο ομονοίας» το 1862, βάζοντας τέλος στις αιματηρές ταραχές στη χώρα. Σήμερα ο όρκος αυτός αθετείται επανειλημμένα, καθώς η πλατεία «Ομονοίας» από σύμβολο ενότητας έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, όπου καθημερινά διαδραματίζονται σκηνές βίας και παρανομίας...
Είναι η δεύτερη πιο σημαντική πλατεία της Αθήνας, μετά την πλατεία Συντάγματος.  Αρχικά προοριζόταν για την ανέγερση των Ανακτόρων και σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο των αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ ήταν ορθογώνια. Περί το 1846 μετονομάστηκε σε Πλατεία Όθωνος. Μετά την εκθρόνιση του βασιλιά παίρνει τη σημερινή της ονομασία. Ως προς τη μορφολογία, το 1930 γίνεται κυκλική και παραμένει έτσι μέχρι το 2004, όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποκτά ορθογώνιο σχήμα.

Χιλιάδες τα εμπορικά καταστήματα κατά μήκος των βασικών αρτηριών της πόλης(η πλατεία είναι η αφετηρία κεντρικών δρόμων της Αθήνας, όπως (Πανεπιστημίου, Σταδίου, Γ’ Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αθηνάς), ξενοδοχεία, νεοκλασικά κτίρια, περίπτερα, πάγκοι με εφημερίδες, πλανόδιοι πωλητές, διαβάτες και καταναλωτές να ξεπηδούν από το μετρό, να περπατούν βιαστικά στους δρόμους… Αυτή είναι η σύγχρονη εικόνα της πλατείας Ομονοίας την ..ημέρα.

Όμως τη νύχτα, κάθε άλλο από «ομόνοια» επικρατεί στην πλατεία και στη γύρω περιοχή. Οι δρόμοι στη νότια και τη δυτική πλευρά έχουν μετατραπεί σε γκέτο. Μετανάστες, ναρκομανείς, έμποροι ναρκωτικών και λευκής σαρκός, ιερόδουλες, άνθρωποι περιθωριακοί που για να επιβιώσουν δεν διστάζουν και να σκοτώσουν. Ο νόμος της ζούγκλας κυριαρχεί…


ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΡΝΕΣ by ggkouv

Η εγκληματικότητα χτυπά κόκκινο καθώς κάθε μέρα καταγράφονται νέα κρούσματα, από ληστείες, ξυλοδαρμούς, επιθέσεις μέχρι και δολοφονίες. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, το 2009-2010 σημειώθηκαν 1650 κλοπές και διαρρήξεις και 220 ληστείες. Η περιοχή πλέον αποτελεί άβατο. Πολλά ξενοδοχεία που άνοιξαν την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και φιλοξένησαν χιλιάδες επισκέπτες, έβαλαν λουκέτο. Μέσα σε τρία χρόνια έχουν κλείσει τουλάχιστον 40 ξενοδοχειακές μονάδες λόγω της υποβάθμισης της περιοχής και της μειωμένης τουριστικής κίνησης.

Παλαιότερα, τη δεκαετία του ’70 λεγόταν η φράση «Σικάγο θα γίνουμε», υπονοώντας την έλλειψη ασφάλειας. Φαίνεται πως τελικά Σικάγο γίναμε!
  
Τελευταίο περιστατικό που συγκλόνισε το πανελλήνιο, η εν ψυχρώ δολοφονία ενός 44χρόνου τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο άτυχος άνδρας είχε κατέβει από το διαμέρισμά του για να φέρει το αυτοκίνητο ώστε να μεταφέρει την έγκυο σύζυγό του στο μαιευτήριο, όταν δέχθηκε την επίθεση τριών ατόμων.

Η προσπάθεια για αλλαγή του κλίματος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και η αναβάθμιση του έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο το τελευταίο τραγικό συμβάν δείχνει πως οι διαδικασίες πρέπει να ενταθούν.

Η διαφήμιση γνωστής μάρκας χυμών που μεταμόρφωσε πριν από περίπου ένα μήνα την πλατεία Ομονοίας σε παραλία με ομπρέλες, άμμο, ξαπλώστρες και λουόμενους με μαγιό έδειξε με αλληγορικό τρόπο ένα εναλλακτικό πρότυπο ζωής στο κέντρο της πόλης.

Το ζητούμενο δεν είναι να αποκτήσει ξανά η πλατεία Ομονοίας το ανθρώπινο πρόσωπο της και να μετατοπισθούν τα σημερινά φαινόμενα σε άλλες περιοχές. Αλλά να εξαλειφθούν τα προβλήματα που γεννούν τέτοιες εφιαλτικές εικόνες.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου