To ποσό των 111 εκ. ευρώ σήκωσαν από τις τράπεζες του νομού μας οι τρικαλινοί από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η οικονομική εφημερίδα «Οικονομία» παρουσίασε ένα πίνακα που δείχνει σε ποιους νομούς έχουν σημειωθεί οι περισσότερες αναλήψεις από καταθέτες, τόσο σε ποσά όσο και ποσοστιαία με το νομό Ξάνθης να κατέχει την πρώτη θέση με αρνητική διαρροή καταθέσεων 14,87% και να ακολουθούν η Αττική και η Βοιωτία. Ο νομός Τρικάλων τον Δεκέμβριο του 2009 εμφάνιζε καταθέσεις 1,801 δισ. ευρώ και μετά από 13 μήνες, τον Ιανουάριο του 2011 υποχώρησαν στα 1,689 δισ. ευρώ, μια απώλεια της τάξης των 111 εκ. ευρώ και σε ποσοστιαία αναλογία -6,17%. Σε επίπεδο Θεσσαλίας τις περισσότερες διαρροές είχε ο νομός Λάρισας -270 εκ. ευρώ, ακολουθεί ο νομός Μαγνησίας -187 εκ. ευρώ και στην τέταρτη θέση ο νομός Καρδίτσας -76 εκ. ευρώ. Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της οικονομικής ρευστότητας που επικρατεί το κλίμα διαρροών στις καταθέσεις είναι εντεινόμενο και μάλιστα κορυφώθηκε στις 27 Μαΐου, την ημέρα που έγινε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «Κάθε εβδομάδα έχουμε αναλήψεις, επειδή είναι αρκετοί εκείνοι που παίρνουν χρήματα για να καλύψουν οικονομικές ανάγκες» αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. «Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, αυτές ήταν 30-40% πάνω από τις συνηθισμένες». Ωστόσο, η γενικότερη ανησυχία δεν έχει πάψει να πλανάται για τους μικροκαταθέτες, ειδικά όταν βλέπουν ότι το Δημόσιο, που εγγυάται για τις καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ για κάθε καταθέτη σε μία τράπεζα, είναι αυτό που αδυνατεί να πληρώσει τους δανειστές του και ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων διέθετε στα τέλη του 2009 το πόσο των 1,25 δισ. ευρώ.
«Κάθε εβδομάδα έχουμε αναλήψεις, επειδή είναι αρκετοί εκείνοι που παίρνουν χρήματα για να καλύψουν οικονομικές ανάγκες» αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. «Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, αυτές ήταν 30-40% πάνω από τις συνηθισμένες».
Ωστόσο, η γενικότερη ανησυχία δεν έχει πάψει να πλανάται για τους μικροκαταθέτες, ειδικά όταν βλέπουν ότι το Δημόσιο, που εγγυάται για τις καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ για κάθε καταθέτη σε μία τράπεζα, είναι αυτό που αδυνατεί να πληρώσει τους δανειστές του και ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων διέθετε στα τέλη του 2009 το πόσο των 1,25 δισ. ευρώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου