Η ανακύκλωση πιο σημαντική από ποτέ

Written By Black Hole on 1 Ιουν 2011 | 19:35


Ακόμα και η «καθαρή» ενέργεια βασίζεται σε αυτή

Όπως ο καθένας μπορεί να φανταστεί θα είναι αρκετό δύσκολο να κατασκευάσουμε αιολικές γεννήτριες, ηλιακά πάνελ αλλά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα δίχως τις κατάλληλες πρώτες ύλες. 

Επειδή ακριβώς η τεχνολογία τους είναι περίπλοκη απαιτούν αρκετά και διαφορετικά υλικά για την κατασκευή τους. Το πρόβλημα είναι ότι τα απαιτούμενα αυτά υλικά δεν ανακυκλώνονται όταν σταματήσει η λειτουργία των μηχανημάτων τα οποία και απαρτίζουν. Αυτό ίσως αποτελέσει ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα στο μέλλον της αυτού καθαυτού «καθαρής» τεχνολογίας.

Μία νέα έρευνα των Ηνωμένων Εθνών κατέδειξε ότι λιγότερο τους ενός τρίτου 60 ανακυκλώμενων μετάλλων έχουν προσδόκιμο ανακυκλώμενης ζωής σε ρυθμό 50%. Ενώ 34 στοιχεία, πολλά από τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την «καθαρή τεχνολογία» , έχουν ρυθμό κάτι λιγότερο του 1%. Αν και το νούμερο μπορεί να φαντάζει πολύ μικρό τώρα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα εξορύξιμα μέταλλα αποτελούν έναν περιορισμένο πόρο. Όσο δυσκολεύει ο εντοπισμός κοιτασμάτων, τόσο θα αυξάνεται το κόστος ανεύρεσης τους.

Στην περίπτωση των σπάνιων μετάλλων δεν μπορούν ακόμα οι ειδικοί να αποφανθούν για τις τυχόν μελλοντικές ελλείψεις μιας και δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν την διαθέσιμη ποσότητα.

Ο Thomas Graedel, καθηγητής της βιομηχανικής οικολογίας στο πανεπιστήμιο του Yale, δήλωσε ότι με το να μην ανακυκλώνουν τα μέταλλα και απλά να τα αντικαθιστούν, οι διάφορες οικονομίες δεν εκμεταλλεύονται τα περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ αυξάνουν και την πιθανότητα μελλοντικών ελλείψεων. 

Συνέχισε ότι αν δεν υπάρχει διάθεση αυτών των υλικών σε ικανές ποσότητες και σε λογικές τιμές, τότε πολύ απλά η σύγχρονη τεχνολογία δε θα είναι εφικτό να υπάρξει. 

Η μοναδική λύση είναι η διάδοση της ανακύκλωσης και ο καλύτερος σχεδιασμός των συσκευών, ώστε να προάγεται ακριβώς η ανακύκλωση των μετάλλων και ο διαχωρισμός αυτών. 

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για να καταγράφουν την κίνηση των ηλεκτρονικών «απορριμμάτων». Είναι ένα πρώτο βήμα, μιας και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε που τελικά καταλήγουν αυτά. Σύμφωνα πάντα με έρευνες των Ηνωμένων Εθνών, με την ανακύκλωση 1 εκατομμυρίου κινητών, εξοικονομούνται, 22,5 κιλά χρυσού, 294,5 κιλά ασημιού, 9 κιλά παλλαδίου και 9 τόνους χαλκού. Φανταστείτε από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές γενικά.
newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου