Τα τοπ-50 αθλητικά σκάνδαλα!

Written By Ανώνυμος on 8 Ιουλ 2011 | 00:33

Ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερο αθλητικό σκάνδαλο όλων των εποχών; Το "χέρι του Θεού" με το οποίο ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ξεγέλασε τους πάντες στον προημιτελικό του Μουντιάλ του 1986 με αντίπαλο την Αγγλία, η χρήση στεροειδών από τον Μπεν Τζόνσον στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεούλ το 1988, ή μήπως το σκάνδαλο calciopolis που συγκλόνισε το ιταλικό ποδόσφαιρο πέρυσι τέτοια εποχή;




Μην ψάχνετε άδικα να το βρείτε, καθώς σύμφωνα με την ψηφοφορία που διοργάνωσε η εφημερίδα "Times" αναφορικά με το πιο τρανταχτό αθλητικό σκάνδαλο, στην κορυφή βρίσκεται μία περίπτωση που δεν έχει να κάνει με τα γνωστά (τουλάχιστον στην Ευρώπη) σπορ.

Συγκεκριμένα το σκάνδαλο αυτό έχει ως πρωταγωνιστή τον Μπαζίλ Ντ'Ολιβέιρα, μεγάλο αστέρι του κρίκετ τη δεκαετία του '60. Γεννημένος στο Κέιπ Τάουν, ο μαύρος αθλητής μετακόμισε στην Αγγλία εκείνη την εποχή προκειμένου να ξεφύγει από το απαρτχάιντ που δεν του επέτρεπε να αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα της Νότιας Αφρικής υπηρετώντας το άθλημα που αγαπούσε.

Μεγαλύτερο σκάνδαλο το απαρτχάιντ...

Σύντομα έγινε βρετανός πολίτης, το 1966 επιλέχθηκε από την Αγγλία, ενώ το 1967 ανακηρύχθηκε ένας από τους κορυφαίους παίκτες κρίκετ στη χώρα. Το 1968 όμως ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο, με τον ίδιο να αποτελεί μέρος της Εθνικής ομάδας που θα πήγαινε περιοδεία στην Νότια Αφρική, με την πολιτική ηγεσία του αφρικανικού κράτους να ασκεί πολιτικές πιέσεις προκειμένου να μην ταξιδέψει ο Ολιβέιρα.

Αυτό αρχικά έγινε, όμως μετά από τη γενική κατακραυγή, οι Άγγλοι εκλέκτορες τον συμπεριέλαβαν ξανά στην αποστολή, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η διοργάνωση από τους τοπικούς άρχοντες.

Πάντως, μετά από αυτό το γεγονός ξεκίνησε το αθλητικό μποϊκοτάζ στο απαρτχάιντ, με τον τεράστιο αυτό αθλητή, του οποίου η καριέρα ξεκίνησε ουσιαστικά σε ηλικία 35 ετών να μην καταφέρνει να επισκεφτεί την πατρίδα του.

Στην δεύτερη θέση των τοπ σκανδάλων ever έρχεται η τιμωρία οκτώ παικτών της ομάδας μπέιζμπολ "Chicago White Sox", με την κατηγορία ότι πήραν χρήματα προκειμένου να χάσουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στην 3η θέση συναντάμε τον Μπεν Τζόνσον, "τον άνθρωπο με τα κίτρινα μάτια" όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά οι "Times", o οποίος σημείωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, στη συνέχεια όμως βρέθηκε θετικός σε χρήση αναβολικών. Αποτέλεσμα; Το ρεκόρ του ακυρώθηκε, με τον ίδιο γίνεται αντικείμενο δημόσιας ταπείνωσης.

Το σκάνδαλο calciopolis και το unfair του Χοντλ
Στην 4η θέση βρίσκεται το σκάνδαλο ντόπινγκ που ξέσπασε στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας το 2007, το σκάνδαλο calciopolis που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της Γιουβέντους στη Serie B και την αφαίρεση βαθμών από Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Ρετζίνα είναι στην 7η θέση, ενώ στη θέση Νο 11 είναι μία συνέντευξη του Γκλεν Χοντλ, με τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικός της Αγγλίας να δηλώνει ότι τα άτομα με κινητικά προβλήματα "να πληρώνουν για αμαρτίες που είχαν διαπράξει σε κάποια προηγούμενη ζωή τους".

Στην 15η θέση έρχεται η αφαίρεση μεταλλίων από τον Τζιμ Θορπ, τον μεγαλύτερο αθλητή στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όπως έχει ανακηρυχθεί από το πρακτορείο "Associated Press":

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 πήρε μέρος τόσο στο πένταλθλο όσο και στο δέκαθλο, βγήκε πρώτος στα οκτώ από τα 15 συνολικά αγωνίσματα, κατακτώντας έτσι ισάριθμα χρυσά μετάλια.

Έναν χρόνο όμως μετά ο "ινδιάνος" είδε να του αφαιρούνται τα μετάλια με την κατηγορία ότι ήταν επαγγελματίας αθλητής (την εποχή εκείνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπαιρναν μέρος καθαρά ερασιτέχνες αθλητές), έχοντας κερδίσει ένα στοίχημα κατά τη διάρκεια ενός πρωταθλήματος μπέιζμπολ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που υποπτεύτηκαν πως πίσω από την ενέργεια αυτή κρυβόταν κάποιο είδος ρατσισμού για τον ιθαγενή Αμερικανό, με την τιμή αυτής της τεράστιας αθλητικής φυσιογνωμίας να αποκαθίσταται μετά θάνατον.

Η τεράστια αδικία στον Ίαν Θορπ
Συγκεκριμένα, τα μετάλια επιστράφηκαν στην κόρη του το 1983, 30 χρόνια μετά το θάνατό του, με τον Θορπ να έχει πάντως καθιερωθεί στις συνειδήσεις όλων, νεότερων και παλαιότερων, ως μία επική φιγούρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το σκάνδαλο με την αμερικανική εταιρία Balco, η οποία ανακαλύφθηκε ότι χορηγούσε με στεροειδή, αθλητές στίβου, ποδοσφαιριστές και παίκτες του μπέιζμπολ, κατατάσσεται στην 16η θέση, ενώ μία θέση παρακάτω έχουμε ένα γεγονός με έντονο ελληνικό χρώμα, και δεν είναι άλλο από τον αποκλεισμό των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

Στην 17η θέση η τιμωρία Κεντέρη-Θάνου
Το σχετικό σχόλιο των Times αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ο Κεντέρης ήταν η μεγάλη ελπίδα για χρυσό μετάλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως την παραμονή της έναρξης των αγώνων, δεν πέρασε από έλεγχο ντόπινγκ κοντρόλ, μαζί με την παρτενέρ του στις προπονήσεις, Κατερίνα Θάνου.

Ισχυρίστηκαν ότι τραυματίστηκαν σε ατύχημα με μηχανή, όμως δεν διαπιστώθηκε πάνω τους σημάδια τραυματισμού. Ο προπονητής τους τιμωρήθηκε και στη συνέχεια βρέθηκε με μεγάλες ποσότητες στεροειδών στην κατοχή του", αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Στο Νο 20 των σκανδάλων συναντάμε την ενέργεια του Μάικ Τάισον, ο οποίος... ξερίζωσε ένα κομμάτι από το αυτί του Εβάντερ Χόλιφιλντ, ενώ στην 24η θέση υπάρχει το ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε Σβεν-Γκόραν Έρικσον, Φαρία Αλάμ και Μαρκ Πάλιος, που ξετυλίχθηκε στα γραφεία της αγγλικής ομοσπονδίας.

Δύο φορές το όνομα του Μαραντόνα στη λίστα
Στην 29η θέση συναντάμε το "Χέρι του Θεού" από τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ενώ στην 30η έχουμε το σκάνδαλο με τη δωροδοκία της Βαλενσιέν και τον υποβιβασμό της Μαρσέιγ.

Στην 33η θέση έχουμε την υπόθεση "κατασκοπείας" με πρωταγωνίστριες τις McLaren και Ferrari, ενώ στην 35η θέση συναντάμε το σκάνδαλο του Σολτ Λέικ Σίτι, που ανέλαβε το 1995 τη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002, όμως το 1998 αποκαλύφθηκε ότι τρία μέλη από τους "αθανάτους" είχαν πάρει χρήματα προκειμένου να στηρίξουν την αμερικανική υποψηφιότητα.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πάντως έχει την τιμητική του στα 50 μεγαλύτερα αθλητικά σκάνδαλα, καθώς βρίσκεται και στη θέση Νο 48 με τον αποκλεισμό του από το Μουντιάλ του 1994 (είχε προλάβει να παίξει και να σκοράρει κόντρα στην Εθνική Ελλάδας) λόγω χρήσης στεροειδών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου