Η «καρέκλα» μειώνει το χρόνο ζωή

Written By Oratios on 5 Ιουλ 2011 | 16:50

Μια ζωή βασισμένη σε καθιστική εργασία, με πολύ λίγο περπάτημα και άσκηση, μειώνει το χρόνο επιβίωσης σε σημαντικό βαθμό.

Αν και μπορεί να ακούγεται γελοίο κάτι τέτοιο, τα αποτελέσματα από μεγάλη μελέτη που έγινε από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, δείχνουν ότι υπάρχουν πάνω από 40% πιθανότητες για τις γυναίκες και 20% για τους άνδρες, να επέλθει ο θάνατος γρηγορότερα για αυτούς που ακολουθούν καθιστική ζωή! Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι διπλασιάζεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου του παχέος εντέρου...

Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, είναι η ανακάλυψη ότι η καθιστική ζωή για μεγάλες χρονικές περιόδους, προκαλεί σημαντικές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία που δεν μπορούν όμως να διορθωθούν με την άσκηση. Έτσι, καταλήγουν οι επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι, ένας καθιστικός τρόπος ζωής –ανεξάρτητα αν ακολουθούνται άλλες υγιεινές δραστηριότητες- είναι το ίδιο επιβλαβής όσο είναι και το κάπνισμα!

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει, μέτριας έντασης αεροβική φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα ή έντονης έντασης αερόβια άσκηση για 20 λεπτά, τρεις ημέρες της εβδομάδα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα νέο τρόπο σκέψης, που έρχεται σε αντίθεση με ότι είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα ο Νεοέλληνας, ο οποίος «κυνηγούσε» να αποκτήσει μια δουλειά γραφείου και πήγαινε στο γυμναστήριο για να κάνει γνωριμίες. Τώρα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας ότι, κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, θα πρέπει να υπάρχουν και διαστήματα όπου το άτομο πρέπει να σηκώνεται και να περπατά (όχι για να πάει μέχρι το γραφείο του συναδέλφου μόνο), να μη χρησιμοποιεί το ασανσέρ, αλλά τις σκάλες και γενικά να σταματήσει να είναι φυγόπονος όσον αφορά τις δραστηριότητες που μπορεί να είναι ελαφρά πιο κουραστικές από ότι είχε συνηθίσει έως σήμερα.


πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου