Στο σκοτάδι η επόμενη μέρα της Κύπρου

Written By Ανώνυμος on 12 Ιουλ 2011 | 14:40

Τις «πληγές» που άνοιξε η τραγωδία στη ναυτική βάση στο Ζύγι προσπαθεί να γιατρέψει πλέον η Κύπρος. Ο άδικος χαμός 12 ανθρώπων και ο τραυματισμός άλλων 62 γεννά πολλά ερωτήματα, που ζητούν απαντήσεις, ενώ οι κάτοικοι της Μεγαλονήσου καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνεται μετά την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού του Βασιλικού...


Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση του νησιού. Η Αρχή Ηλεκτρισμού έχει τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση, εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που έχει προκαλέσει η έκρηξη στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας. Αλλά και μονάδα στη Μονή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από την έκρηξη και έτσι η παραγωγή ρεύματος έχει μειωθεί μέχρι και σε ποσοστό 50%. Το πρόβλημα, μάλιστα, δεν αναμένεται να αποκατασταθεί σύντομα...

Προς αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών για ηλεκτροδότηση, η ΑΗΚ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της προμήθειας -προσωρινά- κινητών μονάδων παραγωγής ρεύματος, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών σε Βασιλικό και Μονή. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αποστολή επείγουσας επιστολής στον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Πασχαλίδη, με την οποία ζητά να εξεταστεί η περίπτωση ενοικίασης, μέσω προσφορών, υπηρεσιών από κυπριακές εταιρείες και εταιρείες του εξωτερικού που μπορούν να διαθέσουν κινητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τραγωδία στο στρατόπεδο στο Ζύγι όμως έφερε και περικοπές νερού. Ήδη, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης, συνεπεία της μειωμένης παραγωγής ρεύματος από την ΑΗΚ, με αποτέλεσμα το ένα μετά το άλλο τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας να εξετάζουν διάφορα μέτρα, που αφορούν περικοπές στην υδροδότηση.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων αφαλάτωσης και την ανάγκη για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας (ΣΥΛ) άρχισε να εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Σε ανακοίνωση μάλιστα του ΣΥΛ αναφέρεται ότι το νερό θα παρέχεται για περίπου 12 ώρες περίπου, κάθε δύο μέρες, ενώ το κοινό «καλείται το κοινό να συνεργαστεί και να επιδείξει πνεύμα υδατικής συνείδησης για αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης».


Δεσμεύσεις για πλήρη έρευνα

Η έρευνα που θα διεξαχθεί για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς θα είναι πλήρης και θα καλύψει όλες τις πτυχές, δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο ΡΙΚ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Ανέφερε ότι μέσα από την έρευνα θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται, όπως γιατί, παρά τις προειδοποιήσεις, δεν μετακινήθηκαν ή δεν καταστράφηκαν τα πυρομαχικά, γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη οι εκθέσεις που είχαν υποβληθεί κ.ά. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν, πρόσθεσε.

Ο κύριος Στεφάνου τόνισε ότι η αποσπασματική διαρροή συγκεκριμένων εγγράφων από διάφορες συσκέψεις μόνο σύγχυση προκαλεί και σημείωσε ότι το όλο θέμα πολιτικοποιήθηκε με λάθος τρόπο, επικρίνοντας ορισμένους οι οποίοι, όπως ανέφερε, σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις και παρουσιάζονται ως δικαστές και βγάζουν και αποφάσεις.

Απέρριψε παράλληλα επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε μεταφορά των πυρομαχικών σε άλλη χώρα και ειδικά στη Γερμανία. Είχαμε, είπε, εντατικές επαφές και διαβουλεύσεις και καταβάλλαμε συνεχείς προσπάθειες για μεταφορά του υλικού σε ξένη χώρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση δύο τραυματιών, που νοσηλεύονται ο ένας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ο άλλος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο υπουργός Υγείας, Χρίστος Πατσαλίδης. Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι αναμένεται στην Κύπρο κλιμάκιο γιατρών από το εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η εμπλοκή γιατρών από το Ισραήλ.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου