Όχι από το ΑΠΘ στο νόμο Διαμαντοπούλου

Written By Homosapien on 6 Ιουλ 2011 | 20:43

Άρχισαν τα όργανα στην εκπαίδευση εξαιτίας του προσχέδιου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το υπουργείο. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο λοιπόν, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου να ζητήσει την μη κατάθεση του προσχεδίου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, το ΑΠΘ είναι αντίθετο με το προσχέδιο καθώς στερείται ακαδημαϊκού οράματος, ενώ όπως αναφέρει , απομακρύνει τα Πανεπιστήμια από τα ιδανικά της Παιδείας και στερείται κατευθύνσεων για τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα.
Τονίζει πως το προσχέδιο καταργεί την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, περιορίζει την εσωτερική δημοκρατία στα πανεπιστήμια και δημιουργεί ένα αυταρχικό, συγκεντρωτικό και ολοκληρωτικό μοντέλο διοίκησης.
Τέλος και σύμφωνα με την ανακοίνωση, το προσχέδιο καθιστά τη διοίκηση των πανεπιστημίων αναποτελεσματική, προκαλεί τη συρρίκνωση της εσωτερικής δημοκρατίας, ενισχύει την αδιαφάνεια, ενώ προβλέπει μια εξαιρετικά επισφαλή εκχώρηση κρίσιμων αρμοδιοτήτων και υποδομών για την έρευνα, καθώς και πανεπιστημιακής περιουσίας σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται, καλώντας «την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία σε εγρήγορση και κινητοποίηση με όλα τα θεμιτά μέσα για την υπεράσπιση του αγαθού της Παιδείας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου