Τουλάχιστον 8.000 ελληνικά εστιατόρια στη Γερμανία

Written By vicodin on 25 Σεπ 2011 | 03:28



Υπάρχει μια χώρα στον κόσμο όπου η ταμπέλα "Griechisches Restaurant" -ελληνικό εστιατόριο - εμφανίζεται τουλάχιστον       8.000 φορές,




 σε διάφορες παραλλαγές. Mια χώρα όπου ένας στους δύο Έλληνες ομογενείς -ή περίπου 350.000 άνθρωποι- απασχολείται άμεσα ή έμμεσα στον κλάδο της εστίασης και όπου το ελληνικό ελαιόλαδο και η φέτα έχουν την τιμητική τους, με τις εξαγωγές τους να παρουσιάζουν αύξηση 92,4% και 37,5% αντίστοιχα, μόνο στο πρώτο μισό του 2008.

Μια αγορά που στο ίδιο διάστημα ζήτησε τετραπλάσιες ποσότητες ελληνικού μελιού σε σχέση με το 2007, σημαντικές ποσότητες τσιπούρας (+21,3%) και λαβρακιού (33%) ελληνικής προέλευσης, αλλά και ...ούζο αντί της παραδοσιακής για την περιοχή μπύρας (+7,8%).

Ο λόγος γίνεται προφανώς για τη Γερμανία, όπου τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά βλέπουν τη ζήτησή τους να αυξάνεται διαρκώς (συνολική αύξηση 7,2% στο α΄6μηνο 2008, στα 265 εκατ. ευρώ), με πρεσβευτές και τα ελληνικά εστιατόρια, τα οποία πάντως τα τελευταία χρόνια βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται σημαντικά, εξαιτίας και της υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τα παραπάνω τόνισε ο σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ του γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο, Χ.Κουναλάκης, ομιλητής σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στο πλαίσιο των εκθέσεων DETROP-OENOS-BIOLOGICA στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τον κ.Κουναλάκη, σήμερα μόλις το 7%-8% των ελληνικών εστιατορίων που λειτουργούν στη Γερμανία (δηλαδή περίπου 600 από τα 8.000) είναι υψηλού επιπέδου και ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των Γερμανών για καλή γαστρονομία και εξυπηρέτηση. Τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται "μέτρια" ως "κακά", με χαμηλή ποιότητα προσφερόμενων εδεσμάτων και ποτών και μέτρια εξυπηρέτηση.

Επίσης, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των Ελλήνων χονδρεμπόρων, που δραστηριοποιούνται στις ίδιες περιοχές της Γερμανίας, υπάρχει συχνά αθέμιτος ανταγωνισμός και όχι υγιής συνεργασία, σε αντίθεση με ό,τι κάνουν οι Ιταλοί, Ισπανοί και Τούρκοι συνάδερφοί τους. Οι Έλληνες χονδρέμποροι τροφοδοτούν κατά περίπου 60% τα 8.000 ελληνικά εστιατόρια, αλλά και πολλά ελληνικά μικρομάγαζα, ενώ η συμβολή τους σητν προώθηση των ελληνικών τροφίμων και ποτών στη Γερμανία είναι θετική.

Προοπτικές παρουσιάζει και η αγορά βιολογικών τροφίμων της Γερμανίας, στην οποία οι Έλληνες εξαγωγείς θα μπορούσαν κάλλιστα να διεισδύσουν, αφού αυτή αναπτύχθηκε με ρυθμό 10% το 2008, πραγματοποιώντας συνολικό τζίρο 5,8 δισ. ευρώ. Πέρυσι κατεγράφησαν στη χώρα 9.367 εταιρίες επεξεργασίας-συσκευασίας βιολογικών προϊόντων και 826 εισαγωγείς στον κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 60% των Γερμανών αγοράζει βιολογικά προϊόντα στις εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου