Αντισυνταγματικός ο φόρος για αποδείξεις;

Written By Ανώνυμος on 18 Οκτ 2011 | 16:37


Αντιδρά η Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής

Θέμα συνταγματικότητας για την επιβολή φόρου 10% στην διαφορά των αποδείξεων που δεν μαζέψαμε για να καλύψουμε το αφορολόγητο θέτει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Σε έκθεση αξιολόγησης του πολυνομοσχεδίου -που βρίσκεται προς ψήφιση στην Βουλή- η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αναφέρει ότι η ποινή του φόρου, βάσει του συντάγματος, μπορεί να επιβάλλεται στο εισόδημα, στη περιουσία ή στις δαπάνες και τις συναλλαγές του φορολογουμένου. Δηλαδή τίθεται θέμα συνταγματικότητας αφού ο φόρος επιβάλλεται… σε δαπάνες που δεν έγιναν!

Προσέξτε τι αναφέρει η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσία της Βουλής.

«Ως προς το ζήτημα της επιβολής "φόρου" με συντελεστή 10% επί του ποσού που οι προσκομιζόμενες αποδείξεις δαπανών του φορολογουμένου υπολείπονται σε αξία του ενός τετάρτου (ποσοστό 25%) του ατομικού εισοδήματός του (και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ), παρατηρείται ότι, συμφώνως προς το άρθρο 78 παρ. 1 του Συντάγματος, αντικείμενο του φόρου μπορεί να είναι το εισόδημα, η περιουσία ή οι δαπάνες και οι συναλλαγές του φορολογουμένου. Εν προκειμένω, ο επιβαλλόμενος φόρος ενδεχομένως δεν βρίσκεται σε αρμονία με την ανωτέρω διάταξη, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να επιβάλλεται επί του εισοδήματος, της δαπάνης ή της περιουσίας, αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης, η οποία δεν μπορεί, κατά τα ανωτέρω, να αποτελεί αντικείμενο φόρου».
newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου