Η Κίνα απειλεί τις ΗΠΑ με εμπορικό πόλεμο

Written By GangstaWalker on 5 Οκτ 2011 | 12:44


Πολλοί και επανειλημμένως έχουν, εδώ και χρόνια, κάνει λόγο για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες (σήμερα) οικονομίες του κόσμου: τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι περισσότερες δε αναλύσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, παρά το γεγονός πως «θα χυθεί πολύ αίμα», ο μεγάλος χαμένος θα είναι οι Αμερικανοί. Από χθες, οι ανησυχίες εντάθηκαν εκ νέου.

Αφορμή, ένας νόμος που συζητείται στο Κογκρέσο και έχει στόχο να εξαναγκάσει την Κίνα να προχωρήσει σε ταχεία και γενναία ανατίμηση του νομίσματός της.

Αντίδραση
Η αντίδραση του Πεκίνου υπήρξε άμεση και δριμύτατη. «Με το πρόσχημα της λεγόμενης νομισματικής ανισορροπίας (...) θα υιοθετηθεί ένα προστατευτικό μέτρο το οποίο παραβιάζει βάναυσα τους κανόνες που ισχύουν στον ΠΟΕ, προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μα Ζαοχού. Βασικό επιχείρημα των γερουσιαστών που πρότειναν το συγκεκριμένο σχέδιο είναι να περιοριστεί το έλλειμμα των 250 δισ. δολαρίων που καταγράφεται ετησίως σε βάρος των ΗΠΑ, στις εμπορικές τους συναλλαγές με την Κίνα.

Επιδότηση
Ισχυρίζονται δε ότι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, επιτυγχάνεται με την έμμεση επιδότηση των κινεζικών προϊόντων μέσω του αδύναμου γιουάν - ενώ το αποτέλεσμα είναι, πάντα σύμφωνα με τη συγκεκριμένη άποψη, χιλιάδες Αμερικανοί να χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Η αντιπαράθεση για την ισοτιμία του γιουάν αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, για δύο κυρίως λόγους: αφενός, ότι πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ (Νοέμβριος 2012) και, αφετέρου, ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη ενδεχομένως αναγκάσει τους ηγέτες να παίξουν επίσης το «χαρτί» της Κίνας - το οποίο, αναμφίβολα, έχει πολλές όψεις

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου