ΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΗΤΑΝ ΧΡΕΟΣ ΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ΘΑ ΕΙΧΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ!

Written By Ανώνυμος on 15 Οκτ 2011 | 01:58

€ 90 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ''ΔΙΑΣΩΣΗ'' ΤΗΣ DEXIA, € 1,1 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ''ΣΩΤΗΡΙΑ ''ΤΗΣ PROTON ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΓΡΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

Πακτωλούς χρημάτων της τάξης των δισεκατομμυρίων ευρώ, ρίχνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διάσωση και εν συνεχεία την μαϊμού -κρατικοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών που πτωχεύουν!

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες περιπτώσεις της Dexia (Βέλγιο – Γαλλία) αλλά και τηςProton (Ελλάδα) με συνολικό κόστος € 90 δις και €1,1 δις αντίστοιχα!

Και όλα αυτά, ενώ στην Ελλάδα επιβάλλεται άγρια μνημονιακή λιτότητα, στο όνομα του υπέρογκου δημοσίου χρέους! Μισθοί και συντάξεις κόβονται, οι υπηρεσίες πρόνοιας καταρρέουν και η άγρια φορολαίλαπα εξουθενώνει τα λαϊκά στρώματα!

Έτσι την ίδια στιγμή, που οι ατασθαλίες και οι επενδυτικές αστοχίες των τραπεζών"διαγράφονται" με μια μονοκοντυλιά, το ελληνικό δημόσιο χρέος, πρέπει να αποπληρωθεί στο ακέραιο ή τουλάχιστον οι πιστωτές να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερα! Ίσως, λοιπόν, αν η Ελλάδα ήταν τράπεζα να είχε διαγραφεί το δημόσιο χρέος της!

Και αυτό γιατί, οι "διασώσεις" μόνο των δύο αυτών τραπεζών απομυζούν ιλιγγιώδη ποσά ενώ αποφασίστηκαν μέσα σε μια νύχτα!

Η μεν διάσωση της Dexia θα κοστίσει συνολικά €90 δις στους πολίτες της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου μετά από διακρατική συμφωνία η διαπραγμάτευση της οποίας, ξεκίνησε και έκλεισε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αναλυτικά, το Βέλγιο θα αναλάβει το 60,5% του ανωτέρου ποσού, δηλαδή 54 δισ. ευρώ, με τους Γάλλους να προσφέρουν το36,5% και το Λουξεμβούργο μόλις το 3%.

Μάλιστα, η βελγική μονάδα της Dexia θα "κρατικοποιηθεί" με το κράτος να εισφέρει σε κεφάλαια ("ζεστό χρήμα") ποσό ίσο με €5,4 δις.

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι η Dexia είχε ξαναδιασωθεί το 2008 με κόστος €150 δις.

Συνολικά λοιπόν, έχουν διατεθεί €240 δις για τη διάσωση μιας και μόνο τράπεζας όταν το ΑΕΠ τoυ Βελγίου είναι μόλις.. €220 δις.

Παράλληλα, η διάσωση της ελληνικής Proton, θα κοστίσει συνολικά €1,1 δις στο ελληνικό δημόσιο. 

Τα €850 εκατ., θα πάνε για την εγγυοδότηση των καταθέσεων ενώ τα €250 εκατ., θα αποτελέσουν κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι ο μοναδικός μέτοχος της "νέας" Proton Bank!

Για λόγους σύγκρισης αρκεί να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012, η μνημονιακή περικοπή των δαπανών για "κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη" θα φτάσει το €1,568 δις!!!

Το εξωφρενικό μάλιστα "κερασάκι στην τούρτα" και στις δύο ως άνω περιπτώσεις είναι πως έχουμε να κάνουμε με μαϊμού - κρατικοποιήσεις:

Τόσο σε ότι αφορά την Dexia όσο και την Proton, στόχος των εποπτικών αρχών είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη "εξυγίανση" (μείωση δραστηριοτήτων, απολύσεις κλπ) και μεταπώληση των "καθαρών"
τραπεζών σε ιδιώτες...

Ούτε κουβέντα για κρατικοποίηση "διαρκείας" με στόχο τη χρήση των τραπεζών αυτών ως αναπτυξιακά εργαλεία...

από το iskra.gr μέσω seisaxthia.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου