«Εφυγαν» καταθέσεις 14 δισ. ευρώ σε ένα δίμηνο

Written By mati team on 30 Νοε 2011 | 11:10

Στην αφοπλιστική διαπίστωση ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει την ευχέρεια να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και εν συνεχεία την ανάκαμψη της χώρας» προχώρησε χθες από τη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος....


Ως βασική αιτία, προσδιόρισε την αιματηρή εκροή καταθέσεων που υπερβαίνει τα 60 δισ. ευρώ από το 2010 αλλά και τον αποκλεισμό των εγχώριων τραπεζών από τις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της ανυποληψίας της χώρας.

«Οι τελευταίοι 2-2,5 μήνες όπου οι απώλειες έφτασαν τα 14 δισ. ευρώ, ήταν οι χειρότεροι από την έναρξη της κρίσης», υπογράμμισε. Ως εκ τούτου, συμπέρανε ότι «δεν αληθεύει πως οι Τράπεζες έχουν ρευστότητα που δεν δίνουν στην αγορά», παρατηρώντας ότι τα Πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας «ξεκομμένα από τις αγορές όχι μόνο δεν καταφέρνουν να αναχρηματοδοτήσουν παλιά δάνεια, αλλά είναι υποχρεωμένα να επιστρέψουν πίσω τα κεφάλαια που έχουν πάρει». Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι οι εκροές συνεχίστηκαν και το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Κατά την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης της νομισματικής πολιτικής, ο κ. Προβόπουλος, επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη «να εξασφαλίσουμε φερέγγυα οικονομική πολιτική για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων». Ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε πολέμιος της επιλογής του «κουρέματος» του χρέους, λέγοντας ειδικότερα πως «ακόμα και τώρα λέω καλύτερα να το αποφεύγαμε γιατί τα 'κουρέματα' έχουν μεγάλο κόστος. Αλλά εδώ που είμαστε το PSI είναι πια εθνική υπόθεση και πρέπει να πετύχει», τόνισε με αυστηρότητα.

Γιώργος Χατζηδημητρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου