Η αληθινή ιστορία πίσω από το "φιάσκο" με τον Παπαδήμο

Written By Unknown on 9 Νοε 2011 | 19:08

Πώς επέστρεψε στην Ελλάδα

«Παρακαλώ, αναμείνατε στο ακουστικό σας». Η γνωστή απάντηση του αυτόματου τηλεφωνητή δημοσίων υπηρεσιών...

στο άμεσο παρελθόν ταιριάζει γάντι στην υπόθεση της υποψηφιότητας Παπαδήμου για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης.
Απολύτως διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Λουκάς Παπαδήμος μέχρις στιγμής δεν είχε καμία απάντηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου με τον οποίο επιχείρησε με δική του πρωτοβουλία να επικοινωνήσει χτες το μεσημέρι.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είχε στην ατζέντα την Αθήνα ως προορισμό. Αντίθετα, στους προορισμούς αυτής της εβδομάδας ήταν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ αυτών και μια Ολλανδική πόλη όπου ο κ. Παπαδήμος είχε προγραμματισμένη ομιλία.

Και όμως, βρέθηκε στην Αθήνα και μάλιστα, παρακινούμενος από μια ιδιαίτερη αίσθηση καθήκοντος που έχει ως δημόσιο πρόσωπο και μακρά θητεία σε κρίσιμα πόστα της οικονομίας όπως επισημαίνουν παλιοί του συνεργάτες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο ίδιος ο πρώην διοικητής βρέθηκε στην Αθήνα μετά από ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε από αξιωματούχο της κυβέρνησης Παπανδρέου – ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για υπουργό, άλλες για πρόσωπο του στενού πρωθυπουργικού κύκλου στο Μαξίμου.
Κατά την διάρκεια αυτής της συνομιλίας ο κ. Παπαδήμος ενημερώθηκε για την πρόθεση του πρωθυπουργού να προτείνει τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, οι διεργασίες για την συγκρότηση της οποίας είχαν ήδη ξεκινήσει μετά την συνάντηση και την συμφωνία των δύο πολιτικών ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία και του Προέδρου κ. Κάρολου Παπούλια.

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας των δύο αρχηγών βρίσκει τον κ. Παπαδήμο στην Αθήνα να αναμένει σχετική πρόσκληση για συνάντηση και διαβούλευση. Αλλά, ματαίως. Παρά τα θρυλούμενα στα media επικράτησε σιγή ασυρμάτου.
Οι ώρες περνούσαν και τα 24ωρα εναλλάσσονταν αλλά το τηλέφωνο δεν κτύπησε… Ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος με την ευγένεια αλλά και την διακριτικότητα που τον διακρίνει στην δημόσια παρουσία του δεν θέλησε να πει κουβέντα σε όσους φίλους αλλά και παλαιούς συνεργάτες έσπευσαν ακούγοντας τα νέα από τις τηλεοράσεις και τα sites να του ευχηθούν τα συγχαρητήρια- στους περισσότερους δεν απαντούσε καν.

Για να διευκολύνει καταστάσεις και κυρίως να μην δημιουργήσει εκείνος προσκόμματα στην συνεννόηση και την συνεργασία των εκπροσώπων των κομμάτων.
Με την εξέλιξη των πραγμάτων και με το κλίμα να βαραίνει γύρω από την Βουλή και το Μαξίμου αρκετοί από τον κύκλο των άλλοτε στενών συνεργατών του στην Τράπεζα της Ελλάδος τον παρότρυναν να δώσει εκείνος τέλος στην αγωνία και να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Το τηλεφώνημα έγινε το μεσημέρι της Τρίτης αλλά απάντηση και κυρίως επικοινωνία του κ. Γ.Παπανδρέου με τον κ. Λ.Παπαδήμο δεν υπήρξε ποτέ…

Αυτή είναι η πικρή αλλά αληθινή ιστορία των διεργασιών γύρω από το πρόσωπο του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμους και αποδεκτούς τεχνοκράτες στο προσκήνιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου