Ράιχενμπαχ: Μπανανία η Ελλάδα - "Πουλήστε δρόμους, Ηλιο και σκουπίδια"

Written By Oratios on 17 Νοε 2011 | 14:03

Ένα σαθρό κρατικό μηχανισμό και την πλήρη έλλειψη υποδομής στη χώρα περιγράφει η πρώτη έκθεση του επικεφαλής της Ομάδος Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, που ο Χορστ Ράιχενμπαχ παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι από την έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Μίλησε για τεράστιες προκλήσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας. Δηλαδή με αλλα λόγια είπε: "Βάλτε πωλητήριο".

Στην συνέχεια είπε πως η Task Force της οποίας είναι επικεφαλής και η ηγεσία της ΕΕ θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την κατάσταση, παρά το πολύ δύσκολο περιβάλλον της κρίσης, αλλά και «σεβόμενοι την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος».

Και μπήκε αμέσως στο ψητό. Τρεις είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί βάρος:

- παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων
- πρόγραμμα HELIOS
- Διαχείριση απορριμμάτων

Επίσης ανέλυσε με ποιόν τρόπο η Ελλάδα θα πάψει να είναι μπανανία. Σύμφωνα με τον κ. Ράϊχενμπαχ πρέπει να γίνουν:

- Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση: αναζήτηση ικανών στελεχών, καλύτερη διάρθρωση και συντονισμό μεταξύ διαφόρων υπουργείων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καταπολέμηση διαφθοράς.

- πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον (μνημόνευσε τις προσπάθεις του κυρίου Χρυσοχοϊδη τουλάχιστον 4 φορές) με μείωση γραφειοκρατίας, απλοποίηση διαδικασιών, αλλαγές στις χρήσεις γης, κανόνες ανταγωνισμού.

- Φορολογία: ενίσχυση μηχανισμου είσπραξης φόρων, ταχύτερη επίλυση φορολογικών διαφορών, καλύτερος έλεγχος μεγάλων και πλούσιων φορολογούμενων, διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για συμφωνία φορολόγησης καταθέσεων.

- έλεγχος δαπανών: θα ενισχυθεί το ΓΛΚ και η διεύθυνση προϋπολογισμού, έλεγχος στα κονδύλια της Κοινωνικής Πρόνοιας, έλεγχοι δαπανών στα υπουργεία.

- μέτρα ελέγχου δαπανών στη δημοσια υγεια: μείωση στις τιμές των φαρμάκων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κλπ

- αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητος στην Αγορά: χρηματοδότηση από την ΕΕ που από 78% φτάνει στο 85% και προοπτικά στο 95%, δεσμεύσεις του επιτρόπου Χάαν για να διατεθούν 500 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διεύρυνση των δικαιούχων των προγραμμάτων με περισσότερες επιχειρήσεις κλπ (μέχρι τον Δεκέμβριο θα έλθει πάλι στην Ελλάδα ο κ.Χάαν)

- Αποκρατικοποιήσεις: ενίσχυση ταμείου Αξιοποίησης με «καλούς πραγματογνώμονες» και συμβούλους, κυρίως σε θέματα real estate.

- αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, ταχύτερη επίλυση διαφορών κλπ

- αντιμετώπιση των προβλημάτων Μετανάστευσης με δύο σχέδια, για τη φύλαξη συνόρων και με προγράμματα και κονδύλια από το πρόγραμμα SOLID για την διαχείρηση ανθρώπινων ροών (πάνω από 120 εκατ. ευρώ).

πηγή 


Σχόλιο: Άσε μας ρε χτικιάρη......

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου