Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν συμφέρει η κατάρρευση της Ελλάδας

Written By Ανώνυμος on 8 Νοε 2011 | 14:40

«Νέες ηγεσίες σε Ελλάδα-Ιταλία θα λειτουργούσαν σταθεροποιητικά»

Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα επιβαρύνει επιπλέον τους πιστωτές της χώρας, καθώς θα τους αναγκάσει να δεχθούν «ευρύτερες» διαγραφές ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, σημειώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τον εκπρόσωπο για θέματα προϋπολογισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ.


Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στο Κοινοβούλιο Μίκαελ Φουκς εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κατάσταση στην Ευρώπη θα ισορροπήσει με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Ο Σόιμπλε εξηγεί στον Σνάιντερ ότι το πρόσθετο κόστος συνεπάγεται την στήριξη με δισεκατομμύρια ευρώ διαφόρων τραπεζών, όπως είναι οι οιονεί χρεοκοπημένες Hypo Real Estate Holding AG και WestLB. Με κονδύλια, δηλαδή, που δεν έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό της γερμανικής κυβέρνησης. Την επιστολή Σόιμπλε προς τον Σνάιντερ αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα Leipsiger Volkszeitung.

Ας σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις που εξέθεσε ο Σόιμπλε στον πολιτικό του αντίπαλο έρχονται σε αντίθεση με φημολογούμενους υπολογισμούς της κυβέρνησης του Βερολίνου ότι πλέον το κόστος διάσωσης της Ελλάδας είναι ανάλογο με το κόστος κατάρρευσης της χώρας.Αλλωστε, ο Μίκαελ Φουκς, σημαίνον στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg αναφέρει ότι η συγκρότηση μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης που θα δεσμευθεί να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το σχέδιο διάσωσης θα σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ευρώπη. Ο γερμανός πολιτικός είπε επίσης ότι η άνοδος των ιταλικών spreads δεν δικαιολογείται επειδή η οικονομία της Ιταλίας είναι βασικά ισχυρή.

«Μια νέα πολιτική ηγεσία στην Ιταλία θα βοηθήσει επίσης στη σταθεροποίηση της κατάστασης... Είμαι πεπεισμένος ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φουκς.

tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου