Τα νοστιμότερα street foods στις κατάλληλες χώρες...

Written By Ανώνυμος on 29 Νοε 2011 | 02:17


Από τηγανιτή ρέγκα στη Σουηδία μέχρι το “μπέργκερ του φτωχού στην Ινδία”, υπάρχουν κάποια “βρώμικα” που βγάζουν ασπροπρόσωπες τις πατρίδες τους.










Fish & chips στο Ηνωμένο Βασίλειο

Είναι από τα πιο “αγγλικά” πιάτα που υπάρχουν. Ο μπακαλιάρος με την κρούστα του και πατάτες τηγανητές στη λαδόκολλα αποτελούν φετίχ για οποιονδήποτε επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είναι τυχαία ένα από τα αγαπημένα φαγητά της Αγγλικής εργατικής και μεσαίας τάξης, αφού είναι ταυτόχρονα και νόστιμο και φτηνό. Για την ολοκληρωμένη εμπειρία προσθέστε όσο παραπάνω ξίδι μπορείτε. Το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε το βρετανικό street food σύμφωνα και με τους Sunday Times είναι το The Townhead Café στο Biggar της Σκοτίας στην 185 High Street.



Λουκάνικο και σάντουιτς με τηγανητό τυρί στην Πράγα

Η Πράγα είναι μία πόλη που γενικώς παρουσιάζει μεγάλο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Όσον αφορά το street food, δύο είναι οι σπεσιαλιτέ της: τα λουκάνικα και το σάντουιτς με τηγανητό τυρί. Το λουκάνικο είναι χοιρινό και σερβίρεται στη λαδόκολλα με sauerkraut (είδος λάχανου) και μουστάρδα ή/και κέτσαπ. Όσο απλό και να ακούγεται αποτελεί μία εξαιρετικά νόστιμη λιχουδιά. Η συνταγή για το σάντουιτς τυριού είναι ακόμα πιο απλή. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από τηγανητό κίτρινο τυρί (ακριβώς αυτό που οι Έλληνες αποκαλούμε σαγανάκι) μέσα σε ένα ψωμάκι για μπέργκερ. Μπορείς να προσθέσεις μουστάρδα, κέτσαπ ή μαγιονέζα. Στην πλατεία Wenceslas θα βρείτε πολλές καντίνες στις οποίες θα υπάρχει πάντοτε μία μικρή ουρά, το πρωί από ντόπιους και το βράδυ από τουρίστες.



Ράμεν, όντεν και τακογιάκι στην Ιαπωνία

Μία χώρα με μεγάλη παράδοση στην υπαίθρια γαστρονομία που συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Το ράμεν είναι μία σούπα με ζωμό, νούντλς και βραστά μανιτάρια με παραλλαγές που μπορούν περιλαμβάνουν  παστό ή βραστό χοιρινό, λαχανικά και διάφορα μυρωδικά. Υπάρχουν ακόμα ramen-ya που λειτουργούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε ξύλινα κάρα που τραβάνε τα φλας. Τα περισσότερα μένουν ανοιχτά μέχρι πολύ αργά το βράδυ, να ξέρετε λοιπόν ότι αν έχετε πιει πολύ κάποιο βράδυ, ένα ράμεν κάνει θαύματα για το hangover. Άλλα δύο must από το street food της Ιαπωνίας είναι το όντεν και το τακογιάκι. Όντεν λέγεται ένα πιάτο από βραστά λαχανικά που μπορείτε να απολαύσετε σε όλους τους σταθμούς μετρό κάθε μεγαλούπολης της Ιαπωνίας. Είναι ό,τι πρέπει για το χειμώνα. Το τακογιάκι από την άλλη, είναι ένα μικρό κομμάτι από χταπόδι βουτηγμένο μέσα σε κουρκούτι και ψημένο σε ειδικά διαμορφωμένη ψησταριά. Σερβίρεται με σος και ξερό κρεμμύδι. Ένα πιάτο γιορτής για τους Ιάπωνες που θα το βρείτε σε χορούς, πανηγύρια, γιορτές και γενικά όπου γάμος και χαρά. Το πιο φημισμένο ράμεν θα το βρείτε στο Kazuki Ramen (“παράδεισος του ράμεν”) στη διεύθυνση Honma BLDG. 1&2F 1-10-8 Ebisunishi, Shibuya-ku, στο Τόκιο.



Vada pav στην Ινδία

Στο δυτικό μέρος της χώρας, στην μητρόπολη του Μουμπάι μπορείτε να βρείτε το φτηνότερο και πιο ενδιαφέρον φαγητό του δρόμου σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα μπέργκερ που αντί για μπιφτέκι έχει μέσα masala vada, δηλαδή ένα νοστιμότατο κατασκεύασμα φτιαγμένο από αλεύρι, κάρυ, κανέλα κρεμμύδι και κόκκινη πιπεριά. Αποκαλείται “το μπέργκερ του φτωχού” λόγω της τιμής του, όμως είναι μία γαστρονομική έκπληξη.  Δεν υπάρχει λόγος να σας προτείνουμε το καλύτερο μέρος, μπορείτε να τα βρείτε σε όλους τους δρόμους.



Σιμίτ στην Τουρκία

Στους δρόμους της Τουρκίας είναι συνηθισμένο το θέαμα των πλανόδιων πωλητών με κοκορέτσι, κεμπάπ και ντονέρ. Αν όμως πρέπει να επιλέξετε μία λιχουδιά της γειτονικής χώρας που δεν θα βρείτε εύκολα στην Ελλάδα, αυτό είναι το σιμίτ. Πρόκειται για ένα τραγανό κουλούρι πιο σκουρόχρωμο και με περισσότερο σουσάμι από το Θεσσαλονίκης. Θα το βρείτε παντού στην Τουρκία, τα πιο φημισμένα σιμίτ όμως τα έχει το Simit Sarayi στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.



Po’ Boy στη Νέα Ορλεάνη

Το σάντουιτς αυτό διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα της Αμερικής χάρη στην τραγανή μπαγκέτα γαλλικού τύπου που χρησιμοποιείται. Είναι άγνωστο αν το όνομα είναι μια υπεραπλουστευμένη εκδοχή του αγγλικού poor boy (φτωχό αγόρι) ή του γαλλικού pour boire (“για να πιείς κάτι”). Μεγάλη ποικιλία παρουσιάζει η γέμιση, αφού μπορείτε να διαλέξετε ζεστό λουκάνικο ή roast beef ή θαλασσινά όπως στρείδια, καραβίδες, γαρίδες και γατόψαρο. Η γέμιση, όποια και να επιλέξετε, συνοδεύεται από μαρούλι, πίκλες, τομάτα, κρεμμύδι και την τοπική μουστάρδα. Τα καλύτερα μέρη στη Νέα Ορλεάνη για Po’ Boy είναι το Mother’s Restaurant 401 Poydras St. και το Frank’s 933 Decatur St.



Τηγανητή ρέγκα στη Σουηδία

Μπορεί στην Ελλάδα η ρέγκα να μη θεωρείται ψάρι της υψηλής κοινωνίας αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό και νόστιμο ψάρι που τελευταία έχει. Η τηγανητή ρέγκα στα σουηδικά λέγεται Nystekt Strömming, που είναι και το όνομα της πιο γνωστής καντίνας στη Σουηδία που πουλάει αυτό το ντόπιο παραδοσιακό έδεσμα. Επειδή αυτή η καντίνα είναι τόσο γνωστή έχει και πολύ μεγάλη κατανάλωση, που σημαίνει ότι οι ρέγκες της είναι πάντοτε φρέσκες. Αν βρεθείτε προς τα εκεί μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και τα knäckis του καταστήματος, δηλαδή δύο φιλέτα τηγανητής ρέγκας επάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι ψωμί με μαϊντανό, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τουρσί. Τη Nystekt Strömming θα τη βρείτε στην είσοδο του μετρό Slussen στο Södermalm της Στουτγάρδης.



Τάρτες αυγού στο Χονγκ Κόνγκ

Πολλοί γνώστες θα σας αποτρέψουν να δοκιμάστε οποιοδήποτε φαγητό του δρόμου στην Κίνα λόγω καθαριότητας (ή καλύτερα έλλειψης αυτής). Μία εξαίρεση μπορεί να γίνει για τις feipaag, τις τάρτες αυγού που μπορείτε να βρείτε στο Χονγκ Κονγκ. Οι συγκεκριμένες τάρτες ήταν η αγαπημένη λιχουδιά του τελευταίου Βρετανού κυβερνήτη Κρις Πάτεν. Αν είστε τυχεροί και τις προλάβετε λίγα λεπτά αφού έχουν βγει από τον φούρνο ετοιμαστείτε για μια πρωτόγνωρη γαστρονομική εμπειρία. Το πιο σίγουρο μέρος για τάρτες αυγού είναι το Tai Cheong Bakery 35 Lydhurst Terrace, καθώς και στο Saint Honore Cake Shop στον τερματικό 2, Επίπεδο 3, Μαγαζί 117.




Φαλάφελ στο Παρίσι

Αν και το φαλάφελ είναι κατ’ εξοχήν Μεσανατολικό φαγητό (λέγεται ότι ξεκίνησε από την Αίγυπτο), παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με πολλούς το καλύτερο μέρος να απολαύσει κανείς ένα φαλάφελ στην Ευρώπη είναι το Παρίσι και ακόμα πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Marais του Παρισιού. Τα φαλάφελ είναι κάτι σαν κεφτέδες από ρεβίθια και φασόλια σερβιρισμένοι μέσα σε μία πίτα μαζί με λαχανικά και μια σος με βασικό συστατικό το ταχίνι. Η περιοχή Marais μπορεί και να είναι το μοναδικό μέρος στο Παρίσι όπου μπορείς να τρως περπατώντας στο δρόμο και να μη σε κοιτούν όλοι οι περαστικοί σαν εξωγήινο. Τα καλύτερα μέρη της περιοχής για φαλάφελ είναι το L’As du Falafel και το Mi-Va-Mi. Θα τα βρείτε και τα δύο στη διεύθυνση 34 rue des Rosiers.



Lox & bagel στη Νέα Υόρκη

Όλοι γνωρίζουν  τα hot dog της Νέας Υόρκης, όμως, όσο αφορά το street food, η αμερικάνικη αυτή μεγαλούπολη έχει κάτι εξίσου ενδιαφέρον να επιδείξει. Το λοξ εντ μπέγκελ φτιάχνεται από ψωμάκι τύπου bagel, τυρί κρέμα και καπνιστό σολομό. Ο τρόπος παρασκευής του είναι πολύ απλός, το μπέγκελ κόβεται στη μέση και αλείφεται με τυρί κρέμα (και στα δύο μισά), ύστερα προσθέτονται ροδέλες κρεμμυδιών, λεπτές φέτες τομάτας, αλατοπίπερο και τέλος, πάνω από όλα αυτά φέτες καπνιστού σολομού αρκετού για να καλυφτεί όλη η επιφάνεια του μπέγκελ. Τα καλύτερα λοξ εντ μπέγκελς θα τα βρείτε στο Ess-A-Bagel και στο Brooklyn Bagel & Coffee Company.


Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος  στο thea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου