"Φρένο" από την τρόικα σε περικοπές μισθών και νέους φόρους - Βόμβες Τόμσεν: "Εσείς πήρατε τα εύκολα μέτρα με τις περικοπές"

Written By Ανώνυμος on 14 Δεκ 2011 | 21:24

- Ο επικεφαλής της τρόικας στην ουσία ρίχνει το μπαλάκι στην κυβέρνηση που δεν έκανε σωστά τη δουλειά της
- Η τρόικα ωστόσο ζήτησε μείωση μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα από τον κ. Κουτρουμάνη
- Μονόδρομος για τους δανειστές η εφεδρεία και οι απολύσεις στο δημόσιο
- Ο Πωλ Τόμσεν ζήτησε ξεκάθαρα κατάργηση δημοσίων εταιρειών

Οι θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια επιτέλους βρήκαν ανταπόκριση από τους ίδιους τους δανειστές μας, οι οποίοι στις ομιλίες τους στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ξεκαθαρίζουν πως θα μπει τέρμα πια στα εύκολα μέτρα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα μιλώντας στο συνέδριο έβγαλε κόκκινες κάρτες όχι για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, αλλά για το ενδεχόμενο λήψης νέων σκληρών μέτρων, όπως οι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και σε νέα αύξηση της φορολογίας. Επέμεινε ωστόσο στις βαθιές μεταρρυθμίσεις για την ελληνική οικονομία, ο κ. Τομσεν, λέγοντας πως τα εύκολα μέτρα τελείωσαν πια και πως "τα ώριμα φρούτα δεν υπάρχουν στο δέντρο, πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις".

Αναφορικά με τα φοροεισπρακτικά μέτρα, που βέβαια οι ίδιοι αποδέχθηκαν, τόνισε πως "είμαστε ήδη στο όριο της φορολογίας που μπορούμε να επιβάλουμε" και σημείωσε πως πλέον είναι απαραίτητο να σηκώσουν το βάρος οι εύποροι.

Ωστόσο, από άποψη μέτρων ζήτησε λουκέτο σε δημόσιες εταιρείες που δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία λέγοντας μάλιστα ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει πολύ λίγα βήματα. Βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί πως για όλα αυτά και τις μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητη η πολιτική στήριξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της task force, κ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει διπλάσιες θυσίες από τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς. Μάλιστα, μιλώντας για τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να πάρει η Ελλάδα δεν έκανε πουθενά λόγο για μειώσεις μισθών και συντάξεων ή αύξηση της φορολογίας, λέγοντας πως η χώρα πρέπει να:

- Βελτιώση των όρων εξαγωγών
- Απλοποίηση επιχειρηματικής δραστηριότητας
- Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
- Δημόσιες συμβάσεις
- Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παρά τα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο για φρένο σε περικοπές μισθών και συντάξεων, η τρόικα σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας φέρεται να συζήτησε τη μείωση μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες έθεσαν εμμέσως θέμα κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα κάνοντας λόγο για μείωση του κόστους των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι έχει ήδη ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά διευκρίνισε ότι σε αυτές τις πρωτοβουλίες δεν τέθηκε θέμα μείωσης των μισθών κάτω από τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

newsit.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

admin i epikinonia panw aristera sto menu einai skarti.... dn doylevei.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για την παρατήρηση- διαπίστωση. Από αυτό που βλέπουμε μάλλον έχει πρόβλημα. Θα διορθωθεί.
Αν θέλετε να στείλετε κάτι παρακαλούμε προσωρινά στο mail.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα είναι οκ!

Δημοσίευση σχολίου