Η Standard & Poor’s κλυδωνίζει όλη την Ευρώπη - Την απειλεί με συνολική υποβάθμιση - Τράπεζες και πόλεις σε creditwatch

Written By Ανώνυμος on 8 Δεκ 2011 | 01:10

- Τουλάχιστον 9 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι μπήκαν σε καθεστώς παρακολούθησης
- Ο οίκος υποβάθμισε μέχρι και πόλεις και περιφέρεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δείτε ποιές
- Εάν υποβαθμίσει Γερμανία ή Γαλλία θα υποβαθμίσει κατά συνέπεια και ολόκληρη την Ε.Ε.
- Πώς θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη την Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρισιμότερης Συνόδου Κορυφής στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's έρχεται να βάλει βόμβα στα θεμέλια των όποιων αποφάσεων θα μπορούσαν να ληφθούν για την εξάλειψη της κρίσης. 

Ο οίκος αξιολόγησης θέτει πλέον και επίσημα σε καθεστώς παρακολούθησης την διαβάθμιση ΑΑΑ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως φυσικό επακόλουθο του γεγονός πως τοποθέτησε σε creditwatch των διαβαθμίσεων 15 κρατών μελών της Ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου. 

Στην έκθεσή της ο οίκος διευκρινίζει πως το "creditwatch" δείχνει τις ανησυχίες που υπάρχουν στις αγορές για τη μελλοντική ικανότητα αρκετών χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά συνέπεια να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, μέσα σε ένα τόσο δυσμενές χρηματοοικονομικό και νομισματικό περιβάλλον. 

Μία τέτοια αρνητική εκτίμηση μπορεί να αποβεί μοιραία για την ευρωζώνη και την Ε.Ε. καθώς τα κράτη μέλη που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα είναι υπεύθυνα τουλάχιστον για το 62% των συνολικών εσόδων του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Μάλιστα, η Standar & Poor's προειδοποιεί πως μπορεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία ενδεχόμενη υποβάθμιση της αξιολόγησης ΑΑΑ ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών, με τα μάτια φυσικά όλων να στρέφονται κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία που αποτελούν και τις ατμομηχανές του τρένου της Ευρώπης. 

Συνήθως τέτοιου είδους αξιολογήσεις πραγματοποιούνται σε περίοδο τριών ημερών από την ημέρα creditwatch, αλλά ο συγκεκριμένος οίκος αναφέρει πως μπορεί να αποφασίσει πιο νωρίς και κυρίως μετά τα όποια αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΑΡΚΟΖΙ

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης δεν έμεινε εκεί, αλλά έθεσε σε καθεστώς παρακολούθησης και μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.Σε creditwatch μπαίνουν λοιπόν από σήμερα, μεταξύ άλλων, οι Societe Generale, BNP Paribas, Credit Lyonnais, Fortis Bank, Commerzbank, Credit Agricole, Deutsche Bank AG, Intesa Sanpaolo και UniCredit.

Μάλιστα, ο οίκος προειδοποικεί πως στη λίστα των υπόπτων και της παρακολούθησης αναμένεται να προστεθούν και άλλες μεγάλες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΣΕ CREDIWATCH ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Μαζί με τις απειλές για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, ο οίκος αναφέρει πως ως συνέπεια θα είναι και η υποβάθμιση έως και δύο βαθμίδων σε πόλεις ή περιφέρειες όπως:

-Στην Αυστρία, η πόλη της Βιέννης και τα κρατίδια Τυρόλο και Άνω Αυστρία
-Στο Βέλγιο, η πόλη των Βρυξελλών
-Στη Γερμανία, τα κρατίδια της Σαξωνίας και της Βαυαρίας
-Στη Γαλλία, η πόλη του Παρισιού και η περιοχή Ile de France
-Στην Ιταλία, η Ρώμη, η Μπολόνια, το Μιλάνο, η Γένοβα, το Τορίνο, η Φλωρεντία.
-Στην Ισπανία, η πόλη της Βαρκελώνης και οι αυτόνομες κοινότητες Aragon, Galicia, the Canary Islands, Madrid και Andalusia.

newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου