Σάντουιτς: Τα μυστικά και η δίαιτα αυτής της αγαπημένης απόλαυσης

Written By Ανώνυμος on 10 Ιαν 2012 | 16:22

Τι θα λέγατε να ξεκινούσατε τα γεύματά σας με σάντουιτς; Φτιάχνονται εύκολα, έχετε πολλές επιλογές, μπορείτε να τα πάρετε στο γραφείο .Το κλασσικό τοστ με το άσπρο ψωμί και το τυρί – φουλ στα λιπαρά – που λιώνει είναι γευστικό, αλλά καταστρέφει τη δίαιτά σας. Με τις παρακάτω συμβουλές μπορείτε να φτιάξετε ένα σούπερ γευστικό σάντουιτς και να το απολαύσετε χωρίς το άγχος των θερμίδων.


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

Επιλέξτε το σωστό ψωμί
Αντικαταστήστε το άσπρο ψωμί με πολύσπορο (τύπου γερμανικό) που έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, σε σχέση με τις μηδενικές που έχει το λευκό. Με 80 θερμίδες σε κάθε φέτα, είναι ακόμα πιο διαιτητικό και από μερικά ψωμιά ολικής άλεσης.

Ξεχάστε τις πατάτες!
Αντί για το παχυντικό αυτό συστατικό, προτιμήστε μερικές φέτες αχλαδιού ή μήλου μέσα στο σάντουιτς. Εκτός από τις βιταμίνες που θα πάρετε (χωρίς το αλάτι και το λίπος), θα γλιτώσετε θερμίδες και θα κάνετε πιο gourmet το σάντουιτς. Συν του ότι και τα 2 αυτά φρούτα είναι γεμάτα γεύση και φυτικές ίνες που σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Επιλέξτε άλλο τυρί
Ψάξτε για τυρί με χαμηλά λιπαρά, όπως κατσικίσιο ή ανθότυρο, το οποίο παράγεται από γάλα πρόβειο ή κατσίκας. Τα τυριά αυτά χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να λιώσουν,. Δεν σας αρέσει το κατσικίσιο; Δοκιμάστε ένα ελβετικό με λίγα λιπαρά.

Γεμίστε το με μπόλικα λαχανικά
Προσθέστε μισή κούπα φρέσκο σπανάκι, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C και Κ και σας προστατεύουν από παθήσεις της καρδιάς, καρκίνο και παθήσεις των οστών. Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε και λίγες φέτες ντομάτας, για να εμπλουτίσετε το γεύμα σας και με λυκοπένιο. Αν μάλιστα τις ζεστάνετε, θ’ απελευθερώσετε ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Προσοχή στο… ψητό
Ίσως για τους περισσότερους η νοστιμιά του σάντουιτς βρίσκεται στο αλλαντικό που περιέχει, γι’ αυτό αν θέλετε να προσθέσετε αλλαντικό, προτίμησε άπαχο, που θα δώσει γεύση, αλλά δε θα προσθέσει δεκάδες θερμίδες στο γεύμα σας. Αντί για 2 φέτες μπέικον, προτιμήστε 2 φέτες γαλοπούλας βραστής ή μοσχαρίσιου που θα σας γλιτώσει και από λίπος και από θερμίδες.



Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ


Ενδεικτικό πρόγραμμα δίαιτας
Ακολουθήστε αυτή τη δίαιτα για να χάσετε από 2 – 4 κιλά. Σε κάθε μεσημεριανό τρώτε ένα σάντουιτς που το έχετε φτιάξει σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

1η Μέρα

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα και 1 φλιτζάνι δημητριακά

Δεκατιανό: 1 φρούτο εποχής

Μεσημεριανό: 1 σάντουιτς με λαχανικά (μελιτζάνα ψητή, ρόκα, σπανάκι, ντομάτα, μανιτάρια, κρεμμύδι).

Απογευματινό: 1 μήλο

Βραδινό: 1 πράσινη σαλάτα, 1 σάντουιτς με ένα αυγό, μία φέτα τυριού 10-20% λιπαρά, 2 φέτες βραστή γαλοπούλα, ντομάτα, πιπεριά και μαρούλι

2η Μέρα

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα και 2 μπισκότα τύπου digestive ολικής αλέσεως

Δεκατιανό: 1 μήλο

Μεσημεριανό: 1 σάντουϊτς με ψωμί πολύσπορο με μοτσαρέλα και ντομάτα

Απογευματινό: 1 γιαούρτι 2%, 1 αχλάδι

Βραδινό: 1 ψητό στήθος κοτόπουλου, 1 πράσινη σαλάτα

3η Μέρα

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα με 30 γραμμ. δημητριακά ολικής άλεσης

Δεκατιανό: 1 πορτοκάλι

Μεσημεριανό: 1 φιλέτο σολομού (βραστό) με 2 φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως και λαχανικά της αρεσκείας σας

Απογευματινό: 1 γιαούρτι 2%, 1 αχλάδι

Βραδινό: Μία αραβική πίτα (με μία φέτα τυρί, 2 φέτες βραστή γαλοπούλα, ντομάτα, μανιτάρια, μαρούλι και μία κουταλιά της σούπας μαγιονέζα λάιτ)

4η Μέρα

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα 1,5%, 1 μέτρια μπανάνα

Δεκατιανό: 1 μήλο

Μεσημεριανό: 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης με τονοσαλάτα (50 γραμμ. τόνο σε νερό, 1 κ.σ. μαγιονέζα light, μισή ντομάτα, 1 κ.σ. κάπαρη)

Απογευματινό: 1 ακτινίδιο, 1 γιαούρτι 2%

Βραδινό: 1 μπαγκέτα ολικής αλέσεως με κατίκι και ντομάτα
Το μυστικό

Η δίαιτα πάντα σε συνδυασμό με άσκηση αποδίδει αποτελέσματα γιατί ενισχύει τον μεταβολισμό. Σε αυτή δεν επιτρέπεται κανένα γλυκό για όσο καιρό την ακολουθήσετε (ούτε ζάχαρη στον καφέ σας). Μπορείτε να την κάνετε μέχρι και για έναν μήνα και να αντικαστήσετε τα γεύματα που σας προτείνω με δικά σας ευφάνταστα σάντουιτς αρκεί να έχουν το τρίπτυχο: μαύρο ψωμί, λίγα λιπαρά, πολλά λαχανικά (ή και φρούτα). Η δίαιτα συστήνεται μόνο σε υγιείς ενηλίκους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου