Φόβοι ότι ο «ιός των ιών» θα πέσει σε λάθος χέρια

Written By Homosapien on 17 Ιαν 2012 | 12:59


Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ερευνητής ο οποίος κατάφερε σε συνθήκες εργαστηρίου να φτιάξει τον «ιό των ιών», έναν θανατηφόρο ιό, μετάλλαξη του Η5Ν1, του ιού της γρίπης των πτηνών δηλαδή, περιέγραψε το πείραμά του ως πολύ ανόητο, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι είναι χρήσιμο....

Ο Ρον Φουσιέ του πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρόντερνταμ μόλυνε κουνάβια επανειλημμένως με τον θανατηφόρο ιό Η5Ν1, δημιουργώντας έναν παθογόνο οργανισμό ικανό να εξαπλωθεί γρήγορα ανάμεσα στα ζώα, σκοτώνοντας τα περισσότερα από αυτά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους ανθρώπους, παραδέχθηκε ο Φουσιέ, αν αυτός ο ιός πέσει σε λάθος χέρια, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ειδικά στις ΗΠΑ, όπου εκφράζονται φόβοι ότι ο ιός μπορεί να περιέλθει στην κατοχή τρομοκρατών.

Η είδηση προκάλεσε έντονη ανησυχία τον περασμένο Σεπτέμβριο που ο Φουσιέ ανακοίνωσε το επίτευγμά του σε συνέδριο στη Μάλτα. Στη συνέχεια, η ανησυχία έγινε τρόμος όταν το περιοδικό Science ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τα πειράματα σε επόμενο τεύχος.
Ο ερευνητής επιμένει ότι η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική και ότι θα πρέπει το περιεχόμενό της να είναι διαθέσιμο σε άλλες ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο.

Επί του παρόντος ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των θηλαστικών και συνήθως μεταδίδεται από την άμεση επαφή με πουλερικά. Σε περιπτώσεις όπου έχουν μολυνθεί άνθρωποι, το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 50%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου