Επιστροφή στο "φαρμακείο της φύσης"

Written By Oratios on 23 Ιαν 2012 | 18:50

Το χειμώνα είναι η εποχή που παρουσιάζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, βρογχικά και αναπνευστικά προβλήματα. Ο καθένας μπορεί με υγιεινή διατροφή να θωρακίσει τον εαυτό του χτίζοντας ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης οι ευεργετικές φαρμακευτικές ιδιότητες πολλών φυτών (καρπών, βοτάνων κ.λπ.) μπορoύν να ανακουφίσουν ή και να θεραπεύσουν από αρρώστιες, αποφεύγοντας τα φάρμακα.

«Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι το χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά λόγω του κρύου. Στην πραγματικότητα το μόνο που μπορούμε να πάθουμε εάν εκτεθούμε στο ψύχος χωρίς την παρουσία ίων ή μικροβίων, είναι κρυοπαγήματα και όχι λοιμώξεις. Το κρύο όμως, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να εγκατασταθούν οι ιοί και τα μικρόβια στον οργανισμό και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γιατρός-ομοιοπαθητικός Μαρία Μπελιβάνη.

Ο συνωστισμός των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, η εναλλαγή ζέστης-κρύου, η θέρμανση που ξεραίνει την ατμόσφαιρα και ερεθίζονται οι βλεννογόνοι των αναπνευστικών οδών, καθώς και η μειωμένη λήψη φρούτων και λαχανικών σε σχέση με το καλοκαίρι, ευθύνονται κατά κύριο λόγω για τον ευάλωτο οργανισμό μας.

«Η ιατρική βοηθά, η φύση θεραπεύει», έλεγε ο Ιπποκράτης. Η επίδραση κάποιων φυτών στις λειτουργίες του οργανισμού είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια σε κάθε μεριά του πλανήτη. Παγκοσμίως χρησιμοποιούνται στην ιατρική, αλλά και στην λαϊκή πρακτική χιλιάδες βότανα και φυτά.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι απογοητευμένοι από τα συμβατικά φάρμακα και τις αναποτελεσματικές θεραπείες, έχουν την τάση της «επιστροφής στη φύση». Επισκέπτονται ολιστικούς γιατρούς, όπως ομοιοπαθητικούς, αγιουβέρδα, βελονιστές, ρεφλεξολόγους και αναζητούν φυσικούς τρόπους καταπολέμησης ασθενειών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα υγιή οργανισμό πάντως είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή και η ανάπαυση, μας λέει η κ. Μπελιβάνη. Παρόλο που όλες οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού, η κ. Μπελιβάνη τονίζει ότι «εκείνες που παίζουν πρωτεύοντα και σπουδαίο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού είναι τρεις: βιταμίνη Α, C και Ε».


πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου