12 πράγματα που δίδαξε η εποχή της τρόικας στους Έλληνες

Written By Ανώνυμος on 17 Φεβ 2012 | 10:34


Αγαπητοί δανειστές, προφανώς παρά τη θέλησή σας, μας χαρίσατε 12 πολύτιμα μαθήματα που πιθανότατα θα μας χρησιμεύσουν πολύ στο (άμεσο) μέλλον. Δωρεάν, gratis, πώς το λένε... Πολύ γενναιόδωρο εκ μέρους σας.

Η "τρόικα" είναι η λέξη που έχεις ακούσει/πει/χρησιμοποιήσει περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη τους τελευταίους μήνες. Έγινε ο εφιάλτης σου. Κάτι σου λέει ότι σύντομα θα ξαναδείς τον Τόμσεν και την παρέα του στον ύπνο σου ή στην Αθήνα. Δεν έχει και μεγάλη σημασία το πού άλλωστε. Ας μείνουμε σε πιο ευχάριστες σκέψεις. Σε αυτά που οι δανειστές μάς δίδαξαν δωρεάν. 


Μάθημα 1ο. Οι πολιτικοί μας είναι σαφώς πιο άχρηστοι απ' όσο θα τολμούσες να σκεφτείς
Η τρόικα μετά βεβαιότητος δεν τρέφει καμία συμπάθεια στη χώρα μας. Είναι από τους Ευρωπαίους που δεν παραδέχονται καν τις φυσικές ομορφιές της χώρας, γιατί απλά δεν χωρά στο κεφάλι τους ότι ένας τόσο παραδεισένιος τόπος ανήκει σε έναν "τεμπέλικο, λαμογίστικο, απατεώνα λαό σαν τους Έλληνες", όπως (μάλλον λανθασμένα) μας έχουν καταχωρήσει στη συνείδησή τους. Τι θέλω να πω; Ότι το γεγονός ότι έρχονται τόσο συχνά στα μέρη μας είναι καθαρά θέμα ασχετοσύνης και ανημπόριας των δικών μας πολιτικών να ακολουθήσουν τα συμφωνηθέντα(;), να τηρήσουν τις τραγικές υποσχέσεις τους στην τρόικα(;), να υψώσουν ανάστημα(;), όλα μαζί μήπως(;). Κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του εδώ. Γνωρίζαμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν ήταν και οι παραγωγικοί στον κόσμο. Δεν γνωρίζαμε ότι είναι οι ΠΙΟ αντι-παραγωγικοί.

Μάθημα 2ο. Ο πάτος δεν είναι κάτι που πιάνεις τόσο εύκολα
 
Κάθε φορά που αυτή η τριάδα εγκαταλείπει τη χώρα, ένας, δύο, δέκα καινούργιοι πόνοι εγκαθίστανται στο σώμα και την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Κάθε φορά που φεύγουν, νομίζεις ότι η χώρα και η οικονομική σου κατάσταση έπιασαν πάτο. Μάλιστα. Με τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στο -20% από τον προηγούμενο, ανακαλύπτεις ότι ο πάτος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνέχεια εξελίσσεται.

Μάθημα 3ο. Το μοναδικό Σύνταγμα που αναγνωρίζεται στη χώρα είναι η ομώνυμη πλατεία
Καλά, για όσο αντέξει πια κι αυτή η μαρτυρική πλατεία να πελεκίζεται από τους οδομάχους κάθε φορά που δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδηλώνουν ανησυχητικά ειρηνικά (κι εκείνοι καλούνται να επέμβουν και να τα διαλύσουν όλα).

Μάθημα 4ο. Παντού υπάρχει ένας σταρ
 
Ή αλλιώς, "Πολ Τόμσεν, εσύ σούπερ σταρ". Τι ο Καρατζαφέρης απαιτεί να φύγει ο Δανός από την Ελλάδα (λες και οι άλλοι δεν τον ενοχλούν). Τι η ΓΣΕΕ τα βάζει μαζί του (λες και μόνος του αποφασίζει). Τι ο ΙΟΒΕ του χρεώνει την αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου 1. One-man show και η τρόικα. Και -τουλάχιστον εξ όψεως-, δεν του το 'χες του "χαλαρού" Πολ.

Μάθημα 5ο. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο μπούστο της Πετρούλας
Κι εκεί που νόμιζες ότι οι τροϊκανοί είναι φτιαγμένοι από κάποιο εξωγήινο υλικό και δεν λυγίζουν με τίποτα, η Πετρούλα (η γνωστή Πετρούλα) τους περιμένει στη γωνία και, ναι, τους προκαλεί μια στιγμή αμηχανίας. Την τιμητική του έχει ΚΑΙ ΕΔΩ ο Mr. Blue Eyes, Πολ Τόμσεν, ο αγαπημένος τροϊκανός της "ρεπόρτερ". Μήπως -λέω μήπως- πρέπει να εκμεταλλευτούμε περαιτέρω την Πετρούλα και τον αιφνιδιασμό που προκαλεί στους δανειστές;


Μάθημα 6ο. Η τρόικα είναι μια ρωσική λέξη
Σημαίνει τριπλός ή τριμερής, ενώ η λέξη χρησιμοποιούνταν και για τις ιππήλατες άμαξες, που σέρνονταν από τρία άλογα (το ένα δίπλα από το άλλο). Οι λίγο πάνω από τα 30 θα θυμούνται και τη λέξη "περεστρόικα", τις περίφημες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Σοβιετική Ένωση από το 1985 ως το 1991.

Μάθημα 7ο. Η τρόικα, αν ήταν γυναίκα, θα ήταν το textbook της δύσκολης γκόμενας
Κοινώς, αν τη στήσεις σε ραντεβού, τελείωσες. Το θυμάται καλά ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από το χουνέρι της 1ης Σεπτεμβρίου, όταν η τρόικα διαπίστωσε ότι τα μεγέθη δεν βγαίνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις, ότι άλλο έλλειμμα είχαμε εμείς στο μυαλό και άλλο η τρόικα και ότι ο Έλληνας υπουργός απλά δεν έκανε τίποτα για να προλάβει την "παρεξήγηση". Έφυγαν το ίδιο βράδυ από τη χώρα. Η Ελλάδα τους έστησε "ηθικά" στο ραντεβού τους.

Μάθημα 8ο. Η εθνική κυριαρχία είναι ένα θέμα που πονάει
Από την άποψη ότι για κάποιο μυστήριο λόγο, στο μυαλό μας, το πραγματικό αφεντικό της χώρας είναι αυτοί οι τρεις κύριοι με τους χαρτοφύλακες που έρχονται στην Αθήνα, ανατρέπουν τα πάντα και φεύγουν. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά ποιος πιστεύεις ότι κάνει κουμάντο τόσο καιρό;

Μάθημα 9ο. Η χρεοκοπία είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 3 μήνες
 
Και ως δια μαγείας, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει νέα, εκτελεστικά για τον κόσμο μέτρα και η χώρα σώζεται στο παρά πέντε. Φήμες λένε ότι το ίδιο θα συμβεί και τον Ιούνιο, κάτι παραπάνω από 3 μήνες μετά δηλαδή.

Μάθημα 10ο. Παίζουμε τις επικουρικές συντάξεις, τις κλαδικές συμβάσεις και τα ειδικά μισθολόγια στα δάχτυλα
Πέρα από την πλάκα, αυτό είναι ένα μάθημα που θα μας χρησιμεύσει και μελλοντικά. Το λεξικό της κρίσης μεταγγίστηκε ολόκληρο στο DNA του Έλληνα που η ανάγκη τον μετέτρεψε σε ειδήμονα σχετικά με ένα σωρό αριθμούς της μακροοικονομίας που αγνοούσε μέχρι τώρα. Κι ας τον αφορούσαν απολύτως.

Μάθημα 11ο. Κανείς δεν μένει αδιάφθορος όταν κάνει παρέα μαζί μας
Αυτό έδειξε ο χαμός με τους δασμούς ύψους 30.000 ευρώ (κάποιοι τα υπολόγισαν και ως 100.000) που ΔΕΝ έχει πληρώσει ο Πολ Τόμσεν για τον εκτελωνισμό του τεθωρακισμένου τζιπ με το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, όλα γίνονται νομότυπα. Ας έλεγε κι αλλιώς.

Μάθημα 12ο. Οι Έλληνες πολιτικοί δουλεύουν πια και μετά τα μεσάνυχτα
 
Τον Έλληνα είναι να μην τον πιάσεις στο φιλότιμο. Το ίδιο και τους πολιτικούς του. Όταν, παρά την χαρακτηριστική καθυστέρηση, αποφάσισαν να δουλέψουν, τα ξενύχτια στου Μαξίμου έδιναν και έπαιρναν. Τι; Δεν είσαι σίγουρος για το κατά πόσο δούλευαν μέσα στο Μέγαρο; Κακοήθειες...

από το cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου