Τι χάνουν οι εργαζόμενοι με το Μνημόνιο 2

Written By Ανώνυμος on 10 Φεβ 2012 | 10:12

Πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων φέρνουν τα μέτρα του νέου Μνημονίου, για τα οποία υπήρξε συμφωνία στη χθεσινή σύσκεψη Παπαδήμου-αρχηγών.

Το ανησυχητικό είναι ότι αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, η τρόικα θα δώσει νέες οδηγίες στο τέλος του χρόνου για ακόμη πιο επώδυνες παρεμβάσεις.

Ας δούμε αναλυτικά τα νέα μέτρα, τα οποία δημιουργούν φθηνούς εργαζόμενους, με πρόσχημα την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.


Όπως προβλέπει το Μνημόνιο 2:

Ο κατώτατος μισθός μειώνεται κατά 22% και στη συνέχεια θα παγώσει μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Στους κατώτατους μισθούς των νέων έως 25 ετών θα ισχύσει επιπρόσθετη μείωση 10%.

Μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2012, θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να ευθυγραμμιστεί με χώρες της... Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Πλέον η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων θα είναι η τριετία. Οι συμβάσεις που ισχύουν σήμερα, λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.

Καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία.

Η μετενέργεια των συμβάσεων μειώνεται πλέον από τους έξι στους τρεις μήνες και σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών, βάση θα θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Μέχρι τη σύναψη της νέας συμφωνίας, θα διατηρούνται τα βασικά επιδόματα.

Το Μνημόνιο 2 προβλέπει ακόμα το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Οι ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ μειώνονται κατά 2% άμεσα και επιπλέον 3% το 2013.

Ως το τέλος Ιουνίου, αναθεωρούνται τα ειδικά μισθολόγια για δικαστικούς, γιατρούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Μεγάλες ανατροπές, προβλέπονται και για τα επιδόματα, καθώς θα τεθούν σε ισχύ εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα υπάρξουν διακοπές προγραμμάτων.

Τέλος, θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσουν και οι παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, καθώς καταργείται οι μονιμότητα και επομένως θα έχουμε απολύσεις. Αυτές θα γίνουν με όρους ιδιωτικού τομέα.

από το news247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου