Το αίσθημα ταπείνωσης των Ελλήνων…

Written By Ανώνυμος on 12 Φεβ 2012 | 11:51

Η ελληνική κρίση μέσα από τα μάτια του βρετανού αναλυτή και συνεργάτη του BBC Gavin Hewitt:

΄΄…Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι το εξής : Ο Ελληνικός λαός αντιδρά ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Δεν μπορούν πλέον να πιστέψουν πως θα αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά που η οικονομία τους βυθίζεται στην ύφεση, η ανεργία στους νέους έχει ξεπεράσει το 48%, ο αριθμός των αστέγων καθημερινά μεγαλώνει και τα σημάδια της ΄΄ρημαγμένης΄΄ κοινωνίας είναι παντού ευδιάκριτα.


Ακόμα και αυτοί που θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κάτι τέτοιο επιθυμούν το 68% του ελληνικού λαού, πιστεύουν πως τα μέτρα που απαιτούνται από την Ε.Ε και το ΔΝΤ σπρώχνουν την Ελλάδα στον γκρεμό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν πεισθεί για τις ελληνικές εγγυήσεις καθώς στο παρελθόν έχουν εκτεθεί από τις δεσμεύσεις των επίσημων αρχών. Αυτό που θέλουν είναι το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή να ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας και η πολιτική ηγεσία να δώσει νέες εγγυήσεις πως αυτή την φορά θα σεβαστούν τους όρους της συμφωνίας. Και μέσα σε όλα αυτά υπολογίζουν πολύ στην συμμετοχή των Ελλήνων που θα βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Αν ένας από τους τρεις παραπάνω παράγοντες δεν ικανοποιηθεί στον βαθμό που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας, τότε η χώρα από την επόμενη Τετάρτη οδεύει στην χρεοκοπία.

Και μέσα από όλα αυτές τις καταστάσεις, αυτό που βγαίνει περισσότερο στην επιφάνεια ακόμα και από το πρόβλημα επιβίωσης χιλιάδων ελλήνων, είναι το αίσθημα ταπείνωσης των Ελλήνων. Οι πολίτες βλέπουν ξεκάθαρα πως η χώρα παραχωρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Στην Ελλάδα ακούς τον κόσμο να συζητά και να λένε πως ποτέ δεν φαντάζονταν πως όταν τους καλωσόριζαν στην μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα ξένοι θα τους υπαγόρευαν τις πολιτικές που θα έπρεπε να ακολουθήσουν.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως οι Έλληνες έκαναν μια λανθασμένη επιλογή. Πως η στρατηγική της Ε.Ε και του ΔΝΤ θα αποτύγχανε και το μόνο που θα πρόσφερε θα ήταν μια μεγαλύτερη ύφεση της οικονομίας. Σχεδόν όλοι όμως πιστεύουν πως η Ελλάδα θα αποδεχθεί όλους τους όρους, όχι γιατί θεωρούν πως θα πετύχει το νέο σχέδιο διάσωσης τους αλλά γιατί φοβούνται την εναλλακτική, το χάος και την χρεοκοπία. Με το νέο δάνειο θα αγοράσουν χρόνο. Θα αποφύγουν μια άτακτη χρεοκοπία. Η απειλή διάδοσης του ελληνικού προβλήματος χρέους και σε άλλες χώρες θα φρενάρει έστω και για λίγο. Όμως η κρίση δεν θα σταματήσει. Ο στόχος να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% μέχρι το 2020 δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Όποια διαβεβαίωση, όποια εγγύηση και αν δοθεί πολλά από τα μέτρα λιτότητας δεν θα εφαρμοστούν. Είναι σχεδόν σίγουρο πως μέσα στα επόμενα χρόνια, νέα πακέτα διάσωσης θα χρειαστούν για να κρατήσουν ζωντανή την χώρα. Και για πολλά ακόμα χρόνια η Ελλάδα θα παλεύει μόνο και μόνο για να σταθεί στα αδύναμα πόδια της…»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου