Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα κρεατίνης

Written By Ανώνυμος on 8 Φεβ 2012 | 17:31

Εκτός από φυσικό συστατικό των μυών, η κρεατίνη αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα συμπληρώματα που υπόσχεται τη μυϊκή ενδυνάμωση. Βέβαια, η λήψη της έχει συσχετιστεί με την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακά προβλήματα, γεγονός που καθιστά την αυθαίρετη λήψη της δυνητικά επικίνδυνη...

Πώς λειτουργούν
Η κρεατίνη αποτελείται από διάφορα αμινοξέα που προσδένονται σε μία φωσφορική ομάδα. Τα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα εφοδιάζονται με ενέργεια διασπώντας την ένωση τριφωσφορική αδενοσίνη (Triphosphate Adenosine, ATP), η οποία στη συνέχεια επανασχηματίζεται και χρησιμοποιείται εκ νέου. Η κρεατίνη βοηθά στον άμεσο επανασχηματισμό του ATP, επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στο σώμα να παράγει γρηγορότερα ενέργεια.

Αυτό εξηγεί και τη χρησιμότητα της κρεατίνης στη μυϊκή ανάπτυξη και διάπλαση, αλλά όχι τόσο σε δραστηριότητες αντοχής. Στα πρώτα τριάντα δευτερόλεπτα, το σώμα έχει χρησιμοποιήσει όλη την ενέργεια που του παρέχεται μέσω της κρεατίνης, οπότε μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος δεν προσφέρει περαιτέρω οφέλη. Το σώμα χρειάζεται περίπου 2 με 3 λεπτά για να αναγεννήσει τα ενεργειακά του αποθέματα.

Κίνδυνοι και παρενέργειες
Μία από τις σοβαρότερες παρενέργειες της χρήσης της κρεατίνης έχει να κάνει με τους νεφρούς, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την παράλληλη υψηλή κατανάλωση νερού. Συμπτώματα από το γαστρεντερικό, μυϊκές κράμπες και επιπτώσεις στη δράση της ινσουλίνης είναι κάποιες από τις άλλες παρανέργειες που έχουν αναφερθεί από τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας.

Μιας και πολλές από τις επιδράσεις της κρεατίνης δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί, συγκεκριμένα άτομα, όπως οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες γυναίκες, θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της. Μάλιστα, ακριβώς επειδή σε πολλές εταιρείες τα συμπληρώματα διατροφής παρασκευάζονται εκεί όπου παρασκευάζονται και τα φάρμακα, τα πρώτα μπορεί να έχουν επιμολυνθεί με διάφορες ανεπιθύμητες ουσίες.

Η χρήση συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα καλό πρόγραμμα άσκησης σε δόσεις που δεν ξεπερνούν τα 20 γραμμάρια ανά ημέρα για 5 ημέρες για τη φόρτιση των αποθηκών του σώματος, και σε δόσεις των 2 έως 5 γραμμαρίων ανά ημέρα για τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα πρέπει να ζητήσει τη γνώμη του ειδικού τόσο για το είδος όσο και τη δόση του σκευάσματος που ταιριάζει στις προσωπικές του ανάγκες και επιθυμίες.

www.iator.gr
on-news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου