Παπαδήμος: Τα δεινά που θα φέρει η άτακτη χρεοκοπία

Written By Ανώνυμος on 11 Φεβ 2012 | 11:06

Το εάν η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών, κοινώς να πτωχεύσει, ή όχι και να κάνει τα πάντα να παραμείνει στο ευρώ, είναι ένα θέμα το οποίο συζητιέται όλο και περισσότερο.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος έδωσε τη δική του ας την πούμε εξήγηση για το τι σημαίνει χρεοκοπία.

Ωστόσο, προσέχοντας πολύ την ανακοίνωσή του, είναι εμφανές πως δεν δίνει επιχειρήματα ή κάποια στοιχεία τα οποία θα στήριζαν την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


Ας δούμε αναλυτικά και προσεκτικά τι είπε ο κ. Παπαδήμος.

"Λένε ορισμένοι: από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, προτιμότερη θα ήταν η χρεοκοπία.

Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης. Οι δυσμενείς συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν πολλαπλές και εξαιρετικά επώδυνες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία".

Ποιές λοιπόν θα ήταν αυτές οι επιπτώσεις;

"Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.

Οι άμεσες περικοπές δαπανών στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσουμε, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, θα οδηγούσαν σε πραγματική κατάρρευση μισθών και συντάξεων, καθώς μάλιστα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η είσπραξη των φόρων".

Και συνεχίζει ο κ. Παπαδήμος:

"Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κτλ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν.

Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση.

Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε, και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης.

Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης".

Με αυτά τα λόγια, ο κ. Παπαδήμος... επιχειρηματολόγησε υπέρ της διάσωσης της Ελλάδος αντί της πολυθρύλητης χρεοκοπίας.

από το news247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου