Μήπως γινόμαστε Εσθονία και δεν το ξέρουμε;

Written By Ανώνυμος on 3 Απρ 2012 | 14:17

"Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να γίνουμε Εσθονία", είχε πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Ant1. Ο κ. Βενιζέλος αναφερόταν στο ενδεχόμενο να μειωθούν οι μισθοί στα επίπεδα της μικρής βαλτικής χώρας.

Αποδείχθηκε όμως προφητικός, αφού σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων το 2011 αυξήθηκαν κατά 37% καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Εσθονία.


Μάλιστα, σημειώνοντας άνοδο-ρεκόρ, κατά 37%, σε σχέση με το 2010, η Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ τον αντίστοιχο μέσο όρο της ευρωζώνης, όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,7%. Στην 10άδα των εξαγωγικών πρωταθλητών φιγουράρουν τα οπωροκηπευτικά, τα ιχθυρά και το βαμβάκι.

Η ΕΕ παρέμεινε η κυριότερη δεξαμενή άντλησης πελατών για τα ελληνικά προϊόντα: επτά στους δέκα κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς για την Ελλάδα ήταν κοινοτικές χώρες.

Εκτός ΕΕ, εντυπωσιακή αύξηση, κατά 486%, κατεγράφη στις ελληνικές εξαγωγές προς Σιγκαπούρη, ενώ κατά 110% αυξήθηκαν οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στην Τουρκία και κατά 86% στις ΗΠΑ, χάρη κυρίως -και στις τρεις περιπτώσεις- στα πετρελαιοειδή.

Τα παραπάνω προκύπτουν από επεξεργασία, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Οι τρεις αυτές χώρες είναι οι μόνες εκτός ΕΕ, που περιλαμβάνονται στη πρώτη δεκάδα αγορών για τα ελληνικά προϊόντα.

Σημαντική άυξηση των ελληνικών εξαγωγών πρός χώρες της ΕΕ

Αν και η Ελλάδα αύξησε πέρυσι τις εξαγωγές της προς τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές πλην Γερμανίας (Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία), ωστόσο οι Έλληνες εξαγωγείς θα πρέπει ενδεχομένως να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι οι προοπτικές ανάπτυξης στην ΕΕ των 27 κρατών μελών για το 2012 δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Κι αυτό διότι η παρατεταμένη οικονομική αστάθεια σε πολλές χώρες-μέλη έχει επηρεάσει σημαντικά την κατανάλωση, την εγχώρια ζήτηση και τις επενδύσεις, ενώ η εξασθένηση της αυξητικής τάσης των παγκόσμιων εισαγωγών έχει περιορίσει τη δυναμική των κοινοτικών εξαγωγών.

Στην κατάταξη της ΕΕ-27 πάντως, η Ελλάδα παραμένει μόλις στην 20η θέση σε αξία εξαγωγών. Πέρυσι, η συνεισφορά των εξαγωγών στο ΑΕΠ των κρατών-μελών της ΕΕ, εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 34,2%, ενώ στην Ελλάδα, αν και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, μόλις και μετά βίας ξεπέρασε το 10,4% (από 7,2% το 2010. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η σημαντική βελτίωση μεταξύ 2011 και 2010 οφείλεται και στη μείωση του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με στοιχεία του International Trade Center (ITC), που επεξεργάστηκε το ΙΕΕΣ, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή αυξήθηκαν πέρυσι κατά 9,6% συγκριτικά με το 2010. Χωρίς πετρελαιοειδή, αντίστοιχα, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,5%.

Ανοίγουν οι αγορές προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Στις οικονομίες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης εκτιμάται ότι θα υπάρξει -σύμφωνα με το σουηδικό ινστιτούτο SEB- ενίσχυση της ανάπτυξης στην περίοδο 2012-2013, η οποία θα προέλθει με κινητήρια δύναμη τις εξαγωγές.

Χώρες όπως η Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία, αν και έχουν μικρή συνεισφορά στο σύνολο των ευρωπαϊκών εξαγωγών, σημειώνουν διαχρονικά υψηλούς ρυθμούς αύξησης της εξαγωγικής τους δραστηριότητας. Στη γλώσσα των αριθμών αυτό γίνεται πιο σαφές: οι εξαγωγές της Εσθονίας χωρίς πετρελαιοειδή σημείωσαν πέρυσι αύξηση κατά 38,7% και με τα πετρελαιοειδή κατά 37%, της Λετονίας κατά 28,1% και της Λιθουανίας κατά 26%, πολύ υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Φρούτα και λαχανικά στην κορυφή των εξαγωγών

Σε ό,τι αφορά τους 10 κυριότερους ελληνικούς εξαγωγικούς κλάδους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ITC για το 2010 προκύπτει ότι οι κλάδοι «αστέρια», όπου σημειώθηκε ταυτόχρονη αύξηση του μεριδίου αγοράς των ελληνικών εξαγωγών παγκοσμίως και αύξηση των παγκόσμιων εισαγωγών ήταν: νωποί καρποί και φρούτα, παρασκευασμένα λαχανικά/φρούτα και ψάρια/ιχθυηρά.

Οι δε ελληνικές εξαγωγές αλουμινίου και βαμβακιού αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους σε μια παγκόσμια αγορά που συρρικνώνεται. Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, περαιτέρω έμφαση πρέπει να δοθεί στους κλάδους των φαρμακευτικών και των πλαστικών υλών, αφού εκεί εντοπίζονται σημαντικές ευκαιρίες, με την αύξηση των παγκόσμιων εισαγωγών την τελευταία πενταετία, αλλά και ελληνική παραγωγική δυναμική.

από το protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου