«Κηπουρό του πρωθυπουργού» αποκάλεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρήστος Πρωτόπαπας τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.
Έντονη κριτική άσκησε η Άννα Διαμαντοπούλου στη Μαρία Δαμανάκη. Ματαιώθηκαν οι κομματικές διαδικασίες στην Ιπποκράτους λόγω του αναβρασμού που επικρατεί στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, εξαιτίας του νέου μνημονίου.
«Εύθραυστη κατάσταση στη χώρα» διαπιστώνει ο βουλευτής και μάλλον, στο άμεσο μέλλον, υπερδιαχειριστής στο Υπουργείο Οικονομικών. Αριθμός βουλευτών απειλεί να καταψηφίσει ή να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή.
Αυτή είναι η πολιτική εικόνα του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο έχει «προσβληθεί» από τον ιό των «Αγανακτισμένων» της πλατείας Συντάγματος. Κομματικά στελέχη και βουλευτές αντιλαμβάνονται πως κόμμα και κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εισήλθαν στην κρισιμότερη φάση της πολιτικής τους επιβίωσης από το 1974.
Σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά υπουργού της κυβέρνησης προέβη τη Δευτέρα ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος έστρεψε τα πυρά του κατά υπουργού εξωτερικών. Η επίθεση αυτή και μάλιστα με χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα που δεν συνηθίζονται, χαρακτήρισε τον Δημήτρη Δρούτσα «διορισμένο» και μη εκλεγμένο, αλλά και έστρεψε τα πυρά κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας πώς ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να τοποθετεί τον «κηπουρό του» σε θέση υπουργού. Η διένεξη άρχισε διά ασήμαντον αφορμή, γεγονός που χαρακτηρίζει την ψυχολογική κατάσταση των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών την περίοδο αυτή.
Την ίδια ώρα, στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας μετρούν πιθανές απώλειες κατά το επόμενο διάστημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζουν να διοχετεύουν και να συζητούν πληροφορίες περί βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν το νέο μνημόνιο στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι θα κατατεθεί και θα συζητηθεί με τη διαδικασία που ακολουθείται για την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Με λίγα λόγια, η ψήφιση του νέου μνημονίου προσλαμβάνει διαστάσεις Ψήφου Εμπιστοσύνης.
Κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες θεωρούν πως οι υφιστάμενες αντιθέσεις και διαφωνίες θα εξαντληθούν σε προσωπικές κόντρες και εσωκομματικούς καβγάδες, χωρίς, ωστόσο, να καταλήξουν σε μία ανοικτή ανταρσία στη Βουλή.
Παρ' όλα αυτά, κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πώς 4 με 5 βουλευτές προετοιμάζονται να καταθέσουν δημόσια τη διαφωνία τους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει στο κόμμα αλλά και την κυβέρνησή του πως, εάν η πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπει να κυβερνήσει με άνεση, θέτοντας την κυβέρνησή του σε πολιτική ομηρία, τότε θα προσφύγει αμέσως σε πρόωρες εκλογές.
Με δεδομένη τη στάση του πρωθυπουργού, στο Μαξίμου πιστεύουν πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα εν των συνόλω της δεν πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη να «ρίξει την κυβέρνηση», αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνεπαγόταν πιθανότατα την αρχή του τέλους ενός ενωμένου ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Οι απόψεις αυτές, ωστόσο, αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου, αφού κανείς αυτήν τη στιγμή στην Ιπποκράτους και την Κυβέρνηση δεν είναι πλέον σίγουρος για τίποτε, όταν μάλιστα τα κρούσματα ανταρσίας και αμφισβήτησης των κυβερνητικών χειρισμών πληθαίνουν επικίνδυνα.
Με το βλέμμα στην πλατεία Συντάγματος και με ορισμένους υπουργούς σε κατάσταση είτε αμηχανίας είτε «αναχωρητισμού», ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υποχρεωμένος να συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους, εν όψει της ψήφισης του νέου μνημονίου.
Υπ' αυτές τις συνθήκες «τα παράθυρα συναίνεσης» που έχουν μισοανοίξει καθώς και η βεβαιότητα πολιτικών κύκλων περί κυοφορίας λογικών συγκυβέρνησης πιθανόν και να απηχούν την πραγματικότητα, δεδομένου ότι μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει διαγραφεί από τους σχεδιασμούς των επιτελείων των δύο κομμάτων εξουσίας, λόγω «ανωτέρας βίας», η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από την αυστηρή επιταγή των Βρυξελλών να ξεχάσουν οτιδήποτε έχει σχέση με στήσιμο κάλπης.
Πηγή: Zougla.gr
sportdog.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου