Ειμαστε οτι ετρωγε ο ...πατερας μας

Written By Black Hole on 19 Ιαν 2011 | 11:45

Δεν «είµαστε ό,τι τρώµε», όπως λέει η γνωστή ρήση, αλλά ό,τι έτρωγαν ο πατέρας µας και ο παππούς µας. Σε αυτό το εντυπωσιακό συµπέρασµα κατέληξε έρευνα σε ποντίκια που πραγµατοποίησαν αµερικανοί επιστήµονες από την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήµιο της Μασαχουσέτης.


Οι ερευνητές µελέτησανποντίκια από πατέρα που ακολουθούσε διατροφή χαµηλή σε πρωτεΐνες και βρήκαν πως παρουσιάζουν εµφανείς αλλαγές στη δραστηριότητα σηµαντικών µεταβολικών γονιδίων στο συκώτι τους...



Αυτές οι αλλαγές παρατηρούνται παρά το γεγονός ότι οι αρσενικοί γονείς δεν είδαν ποτέ τα µικρά τους και είχαν ελάχιστη αλληλεπίδραση µε τις µητέρες τους. Σύµφωνα µε τους ερευνητές,αυτό σηµαίνει πως η διατροφική πληροφορία κληρονοµείται από τη µία γενιά στην επόµενη µέσω του σπέρµατος και όχι µέσω κάποιου είδους κοινωνικής επιρροής.

Η έρευνα εντάσσεταιστο «οπλοστάσιο» της νέας επιστήµης της επιγενετικής που µελετά πώς περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, το άγχος, η µητρική διατροφή και οι ρυπαντικές ουσίες είναι κληρονοµήσιµοι και µπορούν να µετατρέψουν τη λειτουργία των γονιδίων χωρίς να αλλάξουν την ακολουθία του DNA. Οι ειδικοί θεωρούν πωςτα ευρήµατα ενισχύουν την άποψη ότι ο επιγενετικός επαναπρογραµµατισµός των γονιδίων είναι ένας σηµαντικόςµηχανισµός για τη µετάδοση περιβαλλοντικών πληροφοριών – στην προκειµένη περίπτωση διατροφικές πληροφορίες – από τη µία γενιά στην άλλη. «Είµαστε κάτι παραπάνω από το σύνολο των γονιδίων µας» λέει ο Ολιβερ Ράντο από το Πανεπιστήµιο της Μασαχουσέτης. «Υπάρχουν πολλοί τρόποιµε τους οποίους οι γονείς µας µπορούν να µας “πουν” πράγµατα».

Για τις κόρες. Ο Ράντο διευκρινίζει ότι δεν είναι νέα η άποψηπως η διατροφή του πατέρα και του παππού επηρεάζει τον µεταβολισµό µας. Οπως έχουν δείξει επιδηµιολογικές µελέτες,αν ο παππούς από την πλευρά του πατέρα πέρασε περίοδο πείνας στη ζωή του το εγγόνι διατρέχει µεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών ασθενειών. Το 2010µια µελέτη σε ποντίκια έδειξε πως οι αρσενικοί γονείς που τρέφονται µε τροφές πλούσιες σε λιπαρά ενδέχεται να κληρονοµήσουν προβλήµατα υγείας στις κόρες τους. Από ό,τι φαίνεται πάντως, «σπουδαίο ρόλο στην κληρονοµικότητα περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών έχουν οιπαππούδες που επηρεάζουν σε µεγαλύτερο βαθµό τα γονίδια των εγγονώντους» τονίζει ο Ράντο.

Η οµάδα τουΡάντο υπέβαλε αρσενικά ποντίκια σε διατροφή χαµηλή σε πρωτεΐνες. Στη συνέχεια, µελέτησαντους απογόνους τους καιεντόπισαν εντυπωσιακές αλλαγές: η δεύτερη γενιά των ποντικιών είχεεκατοντάδες γενετικές µεταλλάξεις – ιδίως στο ήπαρ – το οποίο είχε σηµαντική επιρροή στη λειτουργία του µεταβολισµού τους. Για παράδειγµα, ένα από τα γονίδια που άλλαξαν, γνωστό ως Ppara, είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της χοληστερίνης καιτη µετατροπή των λιπιδίων στο ήπαρ.

Σηµαντικές επιπτώσεις. Στην έρευνα του Πανεπιστηµίουτης Μασαχουσέτης, οι επιστήµονες εντόπισαν εκατοντάδες ακόµα αλλαγµένα γονίδια στους απογόνους των αρσενικών που έτρωγαν τροφές φτωχές σε πρωτεΐνες. Οιειδικοί δεν γνωρίζουν ακόµα πώς ακριβώς κληρονοµείται αυτή η πληροφορία, αλλά ένα είναι σίγουρο όπως τονίζουν: «Τα νέα ευρήµατα σε συνδυασµό µε τα παλαιότερα θα έχουν σηµαντικές επιπτώσεις σε µελλοντικές επιδηµιολογικές µελέτες πολύπλοκων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά νοσήµατα και ο αλκοολισµός.

Πιστεύουµε πως στο µέλλον στο ιστορικό των ασθενών, που περιλαµβάνει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους έχουν εκτεθεί, θα πρέπει να προσθέσουµε το αντίστοιχο ιστορικό των γονέων τους για να εντοπίσουµε και τις επιγενετικές επιδράσεις. Σήµερα,ψάχνουµε µόνο τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που ίσως κρύβονται πίσω από τις περίπλοκες ασθένειες. Με την έρευνά µας, έχουµε δηµιουργήσει ένα µοντέλο µε το οποίο οι ερευνητές θα µπορούν να αναλύσουν το ιστορικό των ασθενών που είναι απαραίτητο για τον επαναπρογραµµατισµό των κυττάρων, ενώπαράλληλα προτείνουµε συγκεκριµένα γενετικά µονοπάτια ωςπιθανούς στόχους του επιγενετικού επαναπρογραµµατισµού». Τα εγγόνια. Ο Ράντο αναρωτιέται τι θα συµβεί στην επόµενη γενιά των ποντικών. «Οι µελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι τα εγγόνια είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο από τοιστορικό έκθεσης των παππούδων και γιαγιάδων τους» εξηγεί ο επιστήµονας.

Τα ευρήµατα παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση «Cell».

∆εν είναι η πρώτηφορά που επιστηµονική έρευνα καταλήγειστο συµπέρασµα ότι η διατροφή των προγόνων παίζει σηµαντικό ρόλο στην υγεία των παιδιών. Μια γνωστή παλαιότερη µελέτη είχε καταδείξει πως τα παιδιάµε παππούδες οι οποίοι ως έφηβοι έκαναν κακή διατροφή ήταν πιθανότερο να εµφανίσουνδιαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήµατα, καθώς και παχυσαρκία.

ΤΑ ΝΕΑ

seleo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου